4p

Európa számos részén már javában tart az őrület, a kontinensre tartó tengerentúli turisták tömegei folytatják a covid miatti zárlat utáni 2022-es szezonban megtapasztalt utazási tébolyt. Az idén nyáron Európába utazó amerikaiak száma várhatóan 55 százalékkal emelkedik a tavalyi adatokhoz képest - amelyek már így is elképesztő, 600 százalékos növekedést mutatnak 2021-hez képest.

Steve Perillo, a New Jersey-i székhelyű Perillo Tours utazásszervező cég vezérigazgatója és harmadik generációs tulajdonosa a hetvenes évek óta nem látott az idei növekedéshez fogható ugrást az Európába utazók körében. Perillo szerint a cég, amely leginkább az olaszországi egyéni útjairól ismert, egy év alatt általában kapacitásának 8 százalékát értékesíti - írja a CNN. A 2023-as évben eddig az utazásszervező az évi 500 induló járatának mintegy 96 százalékát foglalták le, és Perillo arra számít, hogy ez az arány néhány héten belül eléri a 100 százalékot, mielőtt a cég megkezdi a 2024-es szezonra vonatkozó marketinget.

Az Allianz Partners utasbiztosítási szolgáltató szerint az idén nyáron Európába utazó amerikaiak száma várhatóan 55 százalékkal emelkedik a tavalyi adatokhoz képest - amelyek már így is elképesztő, hétszeres növekedést mutatnak 2021-hez képest. London, Párizs és Dublin vezeti a 10 legnépszerűbb úti cél 2023-as listáját; Róma, Reykjavik, Amszterdam és Lisszabon szintén bekerült a top 10-be.

Jön a tengerentúli turisták áradata? EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Jön a tengerentúli turisták áradata? EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Az Európai Utazási Bizottság 2023-ra már az év elején is erős keresletet prognosztizált az európai nyaralások iránt, a kontinens népszerű úti céljainak közel fele arra számít, hogy a az érkező turisták száma már megközelíti 2019-es szinteket.

A kereslet felrobbanása természetesen az árakat is az egekbe tolta. A Hopper járatkövető oldal szerint az Európába irányuló repülőjegyek ára ötéves csúcson van. A kontinensre szóló menettérti jegyek jelenleg átlagosan több mint 1200 dollárba kerülnek, ami körülbelül 300 dollárral magasabb, mint 2022-ben - és 26 százalékos ugrás a 2019 előtti árakhoz képest.

A szállodaárak ugyancsak megugrottak. Az American Express Global Business Travel szerint a szállodai árak Európában emelkednek a legnagyobb mértékben 2023 folyamán. Az előrejelzés szerint Párizs (10 százalékos emelkedés az előző évhez képest), Stockholm (9 százalék) és Dublin (8,5 százalék) a legnagyobb emelkedést mutató úti célok közé tartozik.

Ezek a magasabb árak mégsem csillapítják az utazási kedvet. Hetek óta számos európai turista célpontot elleptek a turisták, és a teltházas szállodák, a zsúfolt múzeumok és a zsúfolt éttermek egyre inkább mindennaposak, különösen az olyan menő városokban, mint Barcelona, Róma és Párizs.

Az Európa leginkább felkapott helyeire látogató turisták idén nyáron arra számíthatnak, hogy komoly tömeget kell elviselniük. Különösen meglepő, hogy a szezonnak már ennyire az elején is tömegek érkeztek. "Néha úgy érzem, mintha már július lenne" - mondja Milou Halbesma, az amszterdami Rembrandt Ház Múzeum igazgatója, amely a holland mester egykori otthonában található. Idén tavasszal a múzeum egy jelentős felújítást mutatott be, amelynek során a padlástér megnyílt a közönség előtt, így "3 százalékkal több Rembrandtot" kínálva a múzeum látogatóinak - mondja Halbesma. Az előttük álló "nagyon zsúfolt nyárra" való tekintettel a múzeum júliusra és augusztusra bővítették a létszámot, és új szolgáltatásokat is bevezetett, többek között egy 13 nyelven elérhető multimédiás tárlatvezetést és egy gyermekeknek szóló tárlatvezetést.

Amszterdam kulturális életének egésze a reflektorfényben van. A művészetkedvelők és a múzeumlátogatók a város vezetése által különösen keresett utazási célcsoportot jelentenek a "kellemetlen turizmus", például a legény- és leánybúcsúk visszaszorítására irányuló folyamatos kampányok közepette.

Szicília, illetve a másik nagyon népszerű olasz déli régió, Calabria korlátozásokat vezet be a turistákkal szemben. Az Expedia adatai szerint a szicíliai városokba irányuló repülőjegy-keresések idén nyáron háromszorosára nőttek, Messinába 335, Palermóba pedig 180 százalékkal. Perillo pedig azt mondja, hogy a római idegenvezetőknek egy bizonyos heti határidőig telefonálniuk kellett, hogy megpróbáljanak foglalást szerezni a Colosseumba. "Az emberek már éjfélkor sorban állnak a hívásra, csak hogy legyen esélyük bejutni" – mondja.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Újabb kényszerszünet Münchenben
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:56
Az ónos eső átírta a forgatókönyvet. 
Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG