<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Decemberben a külföldi vendégek 14%-kal, a belföldiek 2,4%-kal több éjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. A szállodai vendégforgalom összességében 8,5%-kal élénkült, melyben változatlanul a négycsillagos házak szerepe volt számottevő. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,5%-kal nőtt. Az egész évet tekintve csak a külföldi vendégek számában volt növekedés.

2012-ben csökkent a magyar vendégek száma

A KSH összesítése szerint decemberben a belföldi vendégek 601 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 48%-a. A vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké azonos mértékben, 2%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest. A vendégforgalom a turisztikai régiókban változóan alakult, négy régióban emelkedést, öt régióban csökkenést regisztráltak a szálláshelyek. A belföldivendég-forgalom több mint nyolctizedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,5%-kal bővült.

2012-ben a belföldivendég-éjszakák száma 10 millió 309 ezer volt, a vendégek száma 0,5%-kal csökkent, az éjszakáké 1,0%-kal emelkedett.

A külföldi vendégek száma megugrott

Decemberben a külföldi vendégek 649 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 10, az éjszakáké 14%-kal nőtt 2011. decemberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 52, a szállásdíjbevétel 59%-a származott külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma változó képet mutatott. Az Ausztriából és a Romániából érkezők esetében csökkent, Németországból, az Egyesült Királyságból, Csehországból, az Egyesült Államokból, Olaszországból és a Spanyolországból érkezők esetében nőtt a hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és a kétcsillagos egységek kivételével minden kategóriában növekedést regisztráltak.

2012-ben a külföldivendég-éjszakák száma 11 millió 300 ezer volt, a vendégek száma 8,1, az éjszakáké 8,5%-kal emelkedett.

14 724 forint egy átlagos éjszaka

Decemberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 38,7%-os volt, 6,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (14 724 forint) 6,7%-kal csökkent az előző év decemberéhez képest, elsősorban az erősebb forint hatására, míg az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 5695 forinton stagnált.

Az egyes kategóriák között jelentősen eltér az átlagár, a legmagasabb az ötcsillagos (28 756 forint), a legalacsonyabb a kétcsillagos egységekben (6955 forint) volt.

2012. január–decemberben 270,3 milliárd forint bruttó árbevételt jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek, ami folyó áron 6,5%-kal haladta meg a 2011. évit. A szállásdíjbevétel 152 milliárd forint volt,  ami folyó áron 8,2%-os növekedést jelentett.

Decemberben 30 gyógyszálloda és 159 wellness-szálló működött az országban.

Budapesten és a Balatonnál is több volt a vendég

Decemberben Budapesten a vendégforgalom összességében 16%-kal nőtt – a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen. 2012-ben a Balatoni üdülőkörzetben mind a külföldi-, mind a belföldivendég-éjszakák száma nőtt, összességében 2,5%-kal.

Az év folyamán összességében 3 milliárd forintért váltottak be üdülési csekket, közel 10 milliárd forint értékben SZÉP-kártyát - közölte a KSH.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG