<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
2013. októberben mind a külföldi- (1,8%), mind a belföldivendég-éjszakák száma (8,2%-kal) emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,9%-kal nőtt.

Októberben a külföldi vendégek egymillió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, vendégforgalmi adataik mérsékelten emelkedtek - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal. Számuk 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1,8 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, Ausztriából, Egyesült Királyságból és Olaszországból érkező vendégek forgalma csökkent (6,3; 10; 7,3 és 8.6%), addig az orosz, a cseh és a  lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett (28;  33 és 12%).

Októberben a belföldi vendégek 830 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk  9,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 8,2%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A belföldivendég-forgalom – a Tisza-tavi és nyugat-dunántúli turisztikai régiók kivételével – az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 78%-át fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,7%-kal emelkedett.

A luxust továbbra is kedvelik

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 53%-os volt, ami 0,7 százalékponttal több az előző évinél.  A vizsgált időszakban az öt- és négycsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 69, illetve 64%-os, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 65%-os volt. Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 531 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8206 forint volt.

A 27 milliárd forintos bruttó árbevétel azt jelenti, hogy - 31 nappal számolva - napi 870 millió forintot költöttek a vendégek a szállodákban.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 4,9%-kal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. Összesen 27 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 15 milliárd forint. A vendéglátásból 5,8 milliárd forint folyt be, 213 millióval több, mint 2012 októberében. A forint/euró havi átlagárfolyama 295 forint volt, 13 forinttal gyengébb a 2012. októberi értéknél.

Egyre népszerűbb a Széchenyi-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján szeptemberben 1 677 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év tizedik hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly októberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 6,5%-os növekedést jelent.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – különböző főtevékenységű – vállalkozások a szálláshelyeken októberben közvetlenül 29 ezer főt foglalkoztattak, ami 2,1%-kal több, mint 2012 azonos időszakában. 2013. október 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2400 volt, ezen belül 952 szálloda 55 ezer szobával, 878 panzió közel 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 570 volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG