<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kőkemény tempót diktálnak az online bűnözők, ha az ember naprakész akar maradni és biztonságban akarja tudni az adatait. Tavaly minden a zsarolóvírusokról szólt, és bár idén ismét hatalmas ugrást vár a Deloitte a számítógépek védelmét tekintve, lehet, hogy ez sem lesz elég. Tényleg a hackerek éve jön? Hogyan segítik őket az öntanuló gépek? Összeszedtük, mi vár az IT ágazatra 2017-ben.

Immár 17. éve adja ki a Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványát a Deloitte. A füzetben a cég tanácsadóinak tapasztalatai és kutatási eredményei mellett az iparági vezetőkkel folytatott interjúk és több tízezer fogyasztói visszajelzés segít képet rajzolni arról, hogy milyen év is vár az ágazatra. Az egészen biztos, hogy növekedni fog, a cég előrejelzése szerint az IT-re, mint szolgáltatásra költött összeg meghaladja majd az 550 milliárd dollárt – ez másfélszeres növekedés tavalyhoz képest, tudta meg a Privátbankár.hu.

Egy régi sláger is visszaköszön majd a szakemberek szerint, ez pedig a bakelit. Bár a digitális csatornákon terjedő zene mind bevételi és mind fogyasztói aspektusból megőrzi vezető helyét, idén a bakelit-termékekkel kapcsolatos árbevételek az évezredben először közelíthetik majd meg az 1 milliárd dollár.. Ez hozzávetőlegesen 40 millió eladott albumot jelent, ami az összes fizikai zenehordozó éves eladásának 15 százalékát jelenti.

Leolvasók jönnek, a tabletek mennek

Arról már korábban is írtunk, hogy egyre kisebb igény mutatkozik a táblagépekre, a Deloitte szakemberei pedig megerősítették a világtrendet: méréseik szerint az idén eladott eszközök száma nem éri majd el a 165 milliót, ami újabb 10 százalékos csökkentést jelentene a tavalyi évben látott 182 milliós eladási rátához képest. A tabletek aranykorának az egyre nagyobb méretű okostelefonok és az egyre könnyebb és kisebb laptopok vethetnek véget, ezt közölte a vállalat a Privátbankár.hu-val.

Ezzel szemben lassan minden új kütyüben helyet kap valamilyen biometrikus biztonsági szenzor, a kiadvány szerint az ujjlenyomat olvasóval ellátott eszközök száma az év első felében érheti el az egymilliárdot. Ezeket főleg okostelefonokba és táblagépekbe építik, és a Deloitte becslései szerint egy szenzorra átlagosan napi 30 használat jut majd világszerte -  ez egy év alatt 10 trillió pötyögést jelent. A leolvasókat emellett egyre gyakrabban használják a kereskedelemben és a pénzintézetekben, de az iskolákban és a kormányszervekben is.

hirdetés

Hipergyors internet, mindent látó GPS

Bár még a 4G hálózat sincs teljes mértékben kiépítve, idén jelentős előrelépés várható a mobilhálózatok ötödik generációját jelentő 5G terén, idén 200 millió mobileszközbe kerülhet majd ilyen hálózati szabvány. Az új hálózatok legfontosabb előnyei között a jelentősen megnőtt adatátviteli sebességet, az alacsonyabb válaszidőt (látenciát), valamint az alacsonyabb fogyasztású és bitrátájú Dolgok Internete-eszközök és szenzorok támogatását találhatjuk.

Apropó, Dolgok Internete: ha már úgyis lassan mindent a mobilunkról irányítunk, miért ne tennénk ezt is tanulóvá? A TMT Előrejelzés szerint az idén értékesített telefonok ötöde – mintegy 300 millió példány – lesz képes „öntanulási folyamatra”. Ez magába foglalja a hangfelismerést, a kiterjesztett valóság használatát, a navigációt, a fordítást, vagy épp a képtitkosítást és –felismerést is. Ezt használja ki egyébként az új GPS rendszer is, 2022-től a digitális navigációnak várhatóan egynegyedét bonyolítják majd a négy fal közül.

Aminek nem örülünk: még több DDoS

Túlterheléses támadásokkal már eddig is számolni kellett, idén azonban a szakemberek várakozása szerint ezek áttolódhatnak a weboldalakról és a számítógépekről az okos eszközökre. Az új hálózattal és az egyre több használatban lévő kütyüvel 2017-re vetítve összesen több mint 10 millió ilyen típusú kibertámadást várnak a Deloitte elemzői, ezek a támadások ráadásul egyenként meghaladhatják az átlagosan 1 terabit/másodperc mértéket.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló