4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kőkemény tempót diktálnak az online bűnözők, ha az ember naprakész akar maradni és biztonságban akarja tudni az adatait. Tavaly minden a zsarolóvírusokról szólt, és bár idén ismét hatalmas ugrást vár a Deloitte a számítógépek védelmét tekintve, lehet, hogy ez sem lesz elég. Tényleg a hackerek éve jön? Hogyan segítik őket az öntanuló gépek? Összeszedtük, mi vár az IT ágazatra 2017-ben.

Immár 17. éve adja ki a Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványát a Deloitte. A füzetben a cég tanácsadóinak tapasztalatai és kutatási eredményei mellett az iparági vezetőkkel folytatott interjúk és több tízezer fogyasztói visszajelzés segít képet rajzolni arról, hogy milyen év is vár az ágazatra. Az egészen biztos, hogy növekedni fog, a cég előrejelzése szerint az IT-re, mint szolgáltatásra költött összeg meghaladja majd az 550 milliárd dollárt – ez másfélszeres növekedés tavalyhoz képest, tudta meg a Privátbankár.hu.

Egy régi sláger is visszaköszön majd a szakemberek szerint, ez pedig a bakelit. Bár a digitális csatornákon terjedő zene mind bevételi és mind fogyasztói aspektusból megőrzi vezető helyét, idén a bakelit-termékekkel kapcsolatos árbevételek az évezredben először közelíthetik majd meg az 1 milliárd dollár.. Ez hozzávetőlegesen 40 millió eladott albumot jelent, ami az összes fizikai zenehordozó éves eladásának 15 százalékát jelenti.

Leolvasók jönnek, a tabletek mennek

Arról már korábban is írtunk, hogy egyre kisebb igény mutatkozik a táblagépekre, a Deloitte szakemberei pedig megerősítették a világtrendet: méréseik szerint az idén eladott eszközök száma nem éri majd el a 165 milliót, ami újabb 10 százalékos csökkentést jelentene a tavalyi évben látott 182 milliós eladási rátához képest. A tabletek aranykorának az egyre nagyobb méretű okostelefonok és az egyre könnyebb és kisebb laptopok vethetnek véget, ezt közölte a vállalat a Privátbankár.hu-val.

Ezzel szemben lassan minden új kütyüben helyet kap valamilyen biometrikus biztonsági szenzor, a kiadvány szerint az ujjlenyomat olvasóval ellátott eszközök száma az év első felében érheti el az egymilliárdot. Ezeket főleg okostelefonokba és táblagépekbe építik, és a Deloitte becslései szerint egy szenzorra átlagosan napi 30 használat jut majd világszerte -  ez egy év alatt 10 trillió pötyögést jelent. A leolvasókat emellett egyre gyakrabban használják a kereskedelemben és a pénzintézetekben, de az iskolákban és a kormányszervekben is.

Hipergyors internet, mindent látó GPS

Bár még a 4G hálózat sincs teljes mértékben kiépítve, idén jelentős előrelépés várható a mobilhálózatok ötödik generációját jelentő 5G terén, idén 200 millió mobileszközbe kerülhet majd ilyen hálózati szabvány. Az új hálózatok legfontosabb előnyei között a jelentősen megnőtt adatátviteli sebességet, az alacsonyabb válaszidőt (látenciát), valamint az alacsonyabb fogyasztású és bitrátájú Dolgok Internete-eszközök és szenzorok támogatását találhatjuk.

Apropó, Dolgok Internete: ha már úgyis lassan mindent a mobilunkról irányítunk, miért ne tennénk ezt is tanulóvá? A TMT Előrejelzés szerint az idén értékesített telefonok ötöde – mintegy 300 millió példány – lesz képes „öntanulási folyamatra”. Ez magába foglalja a hangfelismerést, a kiterjesztett valóság használatát, a navigációt, a fordítást, vagy épp a képtitkosítást és –felismerést is. Ezt használja ki egyébként az új GPS rendszer is, 2022-től a digitális navigációnak várhatóan egynegyedét bonyolítják majd a négy fal közül.

Aminek nem örülünk: még több DDoS

Túlterheléses támadásokkal már eddig is számolni kellett, idén azonban a szakemberek várakozása szerint ezek áttolódhatnak a weboldalakról és a számítógépekről az okos eszközökre. Az új hálózattal és az egyre több használatban lévő kütyüvel 2017-re vetítve összesen több mint 10 millió ilyen típusú kibertámadást várnak a Deloitte elemzői, ezek a támadások ráadásul egyenként meghaladhatják az átlagosan 1 terabit/másodperc mértéket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Vállalat A cégalapításokból is látszik, felpörgött a vállalkozási kedv
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 14:47
A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.
Vállalat Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 11:11
Egy hét alatt több mint hétezren kérték az önfoglalkoztatók támogatását.
Vállalat Jól bekezdett Mészáros Lőrinc cége
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:55
Az Opus Global Nyrt. 8,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben. 
Vállalat Két német üzemben rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler
MTI | 2021. június 15. 16:06
A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.
Vállalat Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 08:56
Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése.
Vállalat Új tulajdonosával egyesül a Rác fürdőt üzemeltető cég
Csabai Károly | 2021. június 14. 18:46
A REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. július 31-ével beolvad a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-be (BGYH) – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Mindkét társaság tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, így észszerűnek tűnik azok egybetolása, amely annak a tranzakciónak a leképeződése lehet, melyben a BGYH ötmilliárd forintért megveszi a Rác fürdőt.
Vállalat Gyorsan növekszik a 4iG elemzők szerint
Privátbankár.hu | 2021. június 14. 17:57
A londoni elemzők masszív növekedést várnak az idei évben a cégcsoporttól, amit a DIGI tranzakció lezárása és a társaság régiós terjeszkedése tovább fokozhat.
Vállalat Ennél több kell: mire elég a Facebook és a Google által felajánlott pénz a médiában?
Kollár Dóra | 2021. június 13. 17:15
Az egyre növekvő nyomás hatására a Facebook és a Google közel 600 millió dollárt különített el a hírszolgáltatók támogatására világszinten, így több ezer médium kapott pénzügyi és más jellegű, például oktatási támogatást.
Vállalat Milliárdokat von ki Magyarországról a jónevű multi
Csabai Károly | 2021. június 10. 15:24
A 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető Shellről van szó, amely csaknem 6 milliárd forinttal szállítja le itteni leányvállalata jegyzett tőkéjét. Mivel utóbbi nyereséggel zárta a 2020-as évét, a csökkentésre nem a veszteség rendezése miatt van szükség, az ominózus tőkét a holland-angol multinacionális társaság kivonja magyarországi cégéből.
hírlevél
depositphotos