Az első és legfontosabb tudnivaló, amelyre a Nébih felhívja a figyelmet az az, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a webáruházak is kötelesek valamennyi, a termékkel kapcsolatos legfontosabb azonosító adatot közzétenni.
Így például:
- az élelmiszer neve;
- az összetevők felsorolása;
- minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó összetevő vagy segédanyag, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is;
- bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége;
- az élelmiszer nettó mennyisége;
- a különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételek;
- az élelmiszer-vállalkozás neve vagy cégneve és címe;
- a származási ország vagy az eredet helye, amennyiben jogszabály előírja;
- felhasználási útmutató, ha annak hiányában nehéz megfelelően felhasználni az élelmiszert;
- az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban;
- tápértékjelölés (2016. december 13-tól kötelező).
Tájékozódj!
Fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a választott webáruházat. Nézzük meg, hogy az impresszumban megtalálható-e a cég pontos címe (a postafiók önmagában nem elegendő), telefonszáma, illetve valamilyen egyéb kapcsolattartási lehetőség. A vállalkozónak tájékoztatnia kell a vásárlót székhelyéről, valamint a panaszkezelés módjáról is.
Attól, hogy egy weboldal „.hu”-ra végződik még nem biztos, hogy a vállalkozás is magyar. Külföldi (EU-n kívüli) székhelyű szolgáltatók esetében különösen körültekintőnek kell lenni, mivel a jogszabályi előírások eltérőek lehetnek.
Legyél figyelmes!
- Ne higgyünk a fórumokon, chat szobákban fellelhető ajánlásoknak. Az ilyen vásárlói tapasztalatok gyakran álcázott reklámok.
- Tájékozódjunk a megrendelni kívánt termék számunkra ismeretlen összetevőiről.
- Ellenőrizzük, hogy a honlapon szereplő termékkép megjelenése megegyezik-e a kereskedelmi forgalomban kapható termékével.
- Ellenőrizzük, szerepel-e a termék az OGYÉI által nyilvántartott, regisztrált étrendkiegészítők listáján.
Mire figyelj a termék átvételekor?
- Valóban az általunk megrendelt termék érkezett meg?
- Zárt, sértetlen a termék csomagolása?
- Kaptunk a kiszállított termékhez számlát, szállítólevelet?
- A számlán szerepeltetett cég megegyezik a honlapon feltüntetett céggel?
- Gyorsan romló élelmiszer esetében átvételkor a termék hőmérséklete megfelelő?
- Rendelkezik a termék magyar nyelvű jelöléssel?
- Állati eredetű élelmiszer esetében tartalmazza a jelölés a létesítmény azonosító jelölést (ovális alakú jel)?
- Bio termék esetén tartalmazza a csomagolás a kötelező jelöléseket? (tanúsító szervezet kódszáma, EU öko logó, termesztés/tenyésztés helye)
- Kaptunk a termékhez tájékoztatót, felhasználási útmutatót?
- Az allergénekre vonatkozó jelölés megegyezik a megrendelt termék esetében feltüntetett információval?
- Nem járt le a termék fogyaszthatósági/minőségmegőrzési ideje?
2 heted van meggondolni magad, de...
Ha magyar vállalkozástól rendelünk élelmiszert, ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e FELIR számmal. A hazai cégeknek biztosítaniuk kell a 14 napon belüli indoklás nélküli elállási jogot. Élelmiszerek esetében – például gyorsan romló termékeknél – azonban ezt nem mindig tudjuk érvényesíteni, ezért fontos, hogy már az áru átvételkor legyünk körültekintőek. Ellenőrizzük például, hogy a kiszállított élelmiszer hőmérséklete megfelelő-e: a fagyasztott termék nincs-e felolvadva stb.. Nézzük meg a termék fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejét, hogy csomagolása zárt, sértetlen-e, vagy állati eredetű élelmiszer esetében szerepel-e a jelölésen az ún. „ovális jel”.