1p
Az ombudsman szerint egyáltalán nem korrekt, hogy akinek van bérlete, azt mégis megbüntetik. A BKV szerint sok volt a visszaélés
Az ombudsman szerint egyáltalán nem korrekt, hogy akinek van bérlete, azt mégis megbüntetik. A BKV szerint sok volt a visszaélés. A biztos szerint viszont a vállalat garantálja az utólagos bérletbemutatást, így azért nem kérhet "szankció jellegű" pluszpénzt

A BKV bérletek utólagos bemutatásának díja aránytalanul magas és mert nem csak a szolgáltató költségeinek fedezé
sére fizettetik meg, egyfajta büntetésként is szolgál. A szankciós jelleg sérti az utasok tisztességes eljáráshoz való jogát, Szabó Máté ombudsman ezért a bérletbemutatás díjának felülvizsgálatát javasolja - tudatta az Országos Sajtószolgálattal a biztos hivatala.

3000 forint utólagos bemutatási díjat számít fel a BKV Zrt. azoknak, akik érvényes bérlettel rendelkeznek, de azt ellenőrzéskor nem tudják felmutatni. A díj az utóbbi két évben a négyszeresére emelkedett, mai összege - mind a menetjegyek és bérletek árával, mind a hazai jövedelmi viszonyokkal összevetve, mind nemzetközi összehasonlításban - aránytalanul magas.

"Utólagos bemutatás"
Újabb vezéráldozat a BKV-nál? 
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a főpolgármester és a BKV vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy a díjat a visszaélések csökkentése érdekében emelték meg ilyen jelentős mértékben. Korábban ugyanis az utólag bemutatott bérleteknek mintegy fele éppen a pótdíjazás napjától volt érvényes, azaz a bliccelők jelentős része visszaélt a bérlet árához képest kedvező árú, akkor 750 forintos bemutatási díj lehetőségével.

A Fővárosi Közgyűlés ezt a "megoldást" gazdaságtalanná kívánta tenni, és megszigorította a bemutatás feltételeit is. 2008 január 1. és 2009 január 1. között ugyanis a BKV Zrt. csak akkor fogadta el az utólagos bemutatást, ha a bérlet már a pótdíjazás napját megelőző napon is érvényes volt. Az ombudsman szerint a BKV így viszont indokolatlanul kizárt utasokat a bérletbemutatás lehetőségéből. A havi vagy negyedéves bérletet vásároló utasok az érvényesség első napján gyakorlatilag nem élhettek az utólagos bemutatás lehetőségével, ha a bérletüket elfelejtették magukkal vinni.

2009. január 1-től a fővárosi közgyűlés változtatott a szabályokon: az utólagos bemutatáshoz elegendő, hogy a pótdíjazás napján érvényes legyen a bérlet. Az ombudsman ezért nem tett kezdeményezést az ügyben.

A díj radikális megemeléséről azonban Szabó Máté álláspontja az, hogy amennyiben a szolgáltató lehetővé teszi a bérlet utólagos bemutatását, akkor az ehhez kapcsolódóan megállapított díj nem ölthet szankciós jelleget. Nincs is mit szankcionálni, hiszen az utasnak van érvényes bérlete, így a BKV Zrt.-t kár nem érheti. Az utas legfeljebb az utólagos bemutatással járó költségek megfizetésére lenne kötelezhető – érvel az ombudsman.

Újabb hátsó ajtók záródnak: csak a bliccelők utálnak elöl felszállni
Nettó két milliárd forintért kért tanácsot a BKV
BKV: 1 év alatt kell behajtani a pótdíjakat!
4-es metró: drágább lesz a járműtelep építése is
BKV: új menetrendek, megszűnő járatok mától


OS
Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG