1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Júniusban még 5,0 százalék körüli infláció várható, júliustól azonban a fogyasztói árak éves indexe már 3,8-4,0 százalékos sávba esik - vélik az elemzők. Az inflációnak az "összetétele" a kedvező, nem a szintje
Júniusban még 5,0 százalék körüli infláció várható, júliustól azonban a fogyasztói árak éves indexe már 3,8-4,0 százalékos sávba esik - állítják az MTI által pénteken kérdezett elemzők, akik decemberre 4,0 százalékos éves inflációt jeleznek.

Ahogy arról már beszámoltunk, a fogyasztói árak májusban 0,9 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Az elemzők 5,15 százalékos éves inflációt jósoltak májusra.

A májusi inflációs adat kedvező összetételű, hiszen az élelmiszerárak a hónapban csak 1,1 százalékkal nőttek - mondta Forián Szabó Gergely, aki 5,0 százalékos drágulást várt. A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint az idényáras élelmiszerek májusban általában meredeken emelkednek, tavaly például az újburgonya ára 62 százalékkal volt magasabb a 2008. májusinál, idén csupán 11,2 százalék volt az áremelkedés.
 
A májusi inflációs adat egyik pozitív meglepetése, hogy az éves maginfláció 4,0 százalék volt, s talán ennél is fontosabb, hogy a szezonálisan igazított évesített infláció egy százalék volt - magyarázta Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője.  

Júniusra mindkét elemző 5,0 százalék körüli inflációt vár, s véleményük szerint júliustól már 3,8-4,0 százalékos 12 havi inflációs adatok érkezhetnek.
 
Forián Szabó Gergely a piaci szolgáltatások inflációjának folyamatos csökkenésére hívta fel a figyelmet, Barcza György pedig arra, hogy a maginfláció júliustól már 2,0 százalékra esik.

Egyetértetett a két elemző abban is, hogy a 12 havi decemberi infláció 4,0 százalék lesz, bár Forián Szabó Gergely szerint az euró/forint árfolyama, illetve a nemzetközi energiaárak még módosíthatják az adatokat.

Azonos véleményt fogalmaztak meg az elemzők a kamatot illetően is. Bár inflációs oldalról a Magyar Nemzeti Bank tovább csökkenthetné a kamatot, a nemzetközi kockázatok és a bizonytalan befektetői hangulat miatt, júniusban valószínűleg marad a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat, az év végéig azonban egy kis lépés, további 0,25 százalékos kamatcsökkentés következhet be - állítják. Forián Szabó Gergely hozzátette, hogy a jövő év első hónapjaiban további 0,25 százalékponttal csökkenhet az alapkamat.

MTI

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG