4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az online vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik Magyarországon. Ez kényelmes alternatívája a karácsonyi tülekedésnek, emiatt évről évre különösen karácsony környékén növekszik meg azok száma, akik az ajándékvásárlást, vagy annak egy részét ily módon oldják meg.

 

 

Az év végi, főleg a karácsonyhoz köthető online vásárlások számának növekedésével a bankkártyacsalások számának növekedése is várható. A BDO Magyarország alábbi összeállításából kiderül, hogy a tudatos vásárlónak mire kell elsősorban odafigyelnie, hogy a legnagyobb valószínűséggel kivédhesse az ilyen jellegű károkat.

A legtöbb bankkártyával kapcsolatos csalást – az összes eset 47 százalékát – az Amerikai Egyesült Államokban követik el, noha itt a világ bankkártyáinak csupán 24 százalékát használják. Ugyanakkor Európában is igen jelentős a bankkártyák használatával kapcsolatos csalások mértéke, melyek belső szerkezete eltolódott az internetes vásárlások felé.

Az Európai Központi Bank (EKB) bankkártya-csalásokról szóló 2015-ös jelentéséből kiderül, hogy miközben a fizikai kártyahasználatot igénylő műveletek (ATM és POS tranzakciók) esetében a csalások összértéke az előző évekhez képest 10,3 százalékkal csökkent a kártya jelenléte nélkül zajló (főként az internetes) tranzakciók (CNP-tranzakciók) esetében 21 százalékkal nőtt ez az érték. elérve a 958 millió eurót.

 

 

Ebből adódóan Magyarországon a csalások középpontjában is egyre nagyobb mértékben a kártya nélküli fizetések állnak. A jelentés szerint Magyarországon a CNP-tranzakciók során elkövetett csalások értéke az elmúlt években növekedett, az összes kártyacsalás 68 százalékát így követték el. A bankautomaták (ATM) és POS berendezések révén elkövetett csalások összege 16-16 százalékot tesznek ki.

A BDO a biztonságos online vásárláshoz is adott néhány hasznos tanácsot:

1. Felejtsük el a nyilvános hálózatot!

Nyilvános WiFi hálózaton semmiképp se bankoljunk, mert ezeken a hálózatokon nem biztosított, hogy adatainkat nem fogják illetéktelenek megszerezni. A kávézók, gyorséttermek illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai az internetes bűnözőknek lehetőséget biztosítanak közbeékelődéses (Man-in-the-middle) támadás végrehajtására. Az otthoni WiFi kapcsolatunkat is megfelelő jelszóval lássuk el és állítsuk be a kapcsolat titkosítását (WPA2).

2. Alapvető a vírusvédelem!

Ha online bankolásra használjuk a számítógépünket, tabletünket, okostelefonunkat, akkor gondoskodjunk a megfelelő vírusvédelemről, mivel anélkül az adatainkat könnyen megszerezhetik illetéktelenek, akik vissza is élhetnek azokkal. A rendszer és a böngésző rendszeres frissítése erősen ajánlható. Az online tranzakciókat biztonságosabb a számítógépünkön végrehajtani, mivel a mobil eszközök adott esetben sérülékenyebbek lehetnek a rosszindulatú programokkal szemben.

3. Kerüljük a kéretlen leveleket!

Karácsony közeledtével megnő a kéretlen levelek száma is postaládánkban. Inkább meg se nyissuk azokat az üzeneteket, amelyek a levelesládánk Spam mappájába kerültek, vagy kéretlen levélnek tűnnek, hacsak nem bizonyosodtunk meg róla teljes mértékben, hogy a levelet valójában egy ismerősünk küldte.

4. Óvatosan bánjunk a linkekkel!

Ha mégis megnyitottunk egy kéretlen levelet, és abban kihagyhatatlan akciót és kupont ígérő ajánlatot találtunk, jusson eszünkbe, hogy könnyen csapdába eshetünk, ha olyan linkre kattintunk, amely adathalász célból nem a feltüntetett és az általunk kívánt cég honlapjára visz minket, hanem a kártyaadataink és egyéb személyes adataink megszerzésére kreált adathalász-oldalra.

Javasolt tehát a weboldalak hitelességét, esetleges tanúsítványát és tartalmát is ellenőrizni és csak biztonságos kapcsolatot használni a tranzakciók lebonyolításához. Biztonságosabb, ha saját magunk gépeljük be a felkeresni kívánt oldal címét a böngészőnkbe, vagy a keresőprogramok használatával jutunk el a bolt honlapjára.

5. Őrizzük meg bizalmas kártyaadatainkat!

Fontos a bankkártyánk és azonosítóink biztonságos helyen tartása, védése. A bankkártyánkat fizetés során soha ne tévesszük szem elől, vagy ne engedjük, hogy fénykép készüljön a kártya felületéről, mivel a kártyán található adatainkkal visszaélhetnek. A bankkártyán található CVC2/CVV2 kódot is javasolt feljegyezni, majd a kártyáról törölni.

Ne hagyjuk felügyelet nélkül a kártyánkat, mivel a rajta lévő adatok megadása elegendő a bankkártyás online fizetés lebonyolításához. A bankkártya forgalmunkat folyamatosan kövessük nyomon, és ha bármilyen gyanút észlelünk, és olyan tranzakciót veszünk észre, amelyet biztosan nem mi indítottunk, tiltsuk le a kártyánkat és haladéktalanul forduljunk a bankunkhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG