1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az áprilisi infláció ugyan kissé magasabb lett az elemzői konszenzusnál, ám piaci elemzők szerint az év további részében folytatódik a fogyasztói árindex csökkenése
Az áprilisi infláció ugyan kissé magasabb lett az elemzői konszenzusnál, ám piaci elemzők szerint az év további részében folytatódik a fogyasztói árindex csökkenése.


Ahogy arról beszámoltunk
a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint kissé lassult az infláció áprilisban: a fogyasztói árak 0,5 százalékban nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet.

A londoni elemzők 5,4-5,7 százalékos, a budapestiek 5,6 százalékos inflációt vártak áprilisra. Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. makroelemzője elmondta: éves alapon 5,4 százalékos drágulást vártak, így az elemzői konszenzusnál kicsit magasabb lett az index. Kiemelte, hogy a szezonális változásoknak megfelelően a legnagyobb mértékben a ruházati cikkek ára, valamint a járműüzemanyagok ára emelkedett áprilisban.

Hozzáfűzte, hogy a szezonálisan kiigazított maginfláció alakulását is érdemes figyelemmel kísérni, ez áprilisban az előző hónaphoz képest 0,1, az előző év azonos hónapjához képest pedig 4,3 százalékkal emelkedett a márciusi 4,7 százalékos növekedés után. Árokszállási Zoltán szerint ennek tükrében fennmarad a csökkenő inflációs pálya, és a lassúbb visszaesési ütemet az éves árnövekedésben legfőképpen az üzemanyagok drágulása okozza.

A szakember szerint ez továbbra sem ad okot a Magyar Nemzeti Banknak arra, hogy jelentősen átgondolja kamatpolitikáját. Árokszállási Zoltán decemberre éves alapon 3,6, éves átlagban pedig 4,4 százalékos inflációval számol. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs előrejelzése 2010-re 4,4 százalék, 2011-re pedig 2,3 százalék.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője is úgy véli, folytatódik az infláció mérséklődése. A következő hónapokban még 5 százalék körüli éves drágulással kell számolni, ám júliustól - elsősorban az áfa-hatások kiesése miatt - 3 százalék közelébe csökkenhet az infláció. Ezt támasztja alá az is, hogy a piaci termékek inflációja eléggé alacsony, 1-2 százalék már jelenleg is.

Éves átlagban 2010-re 4,2, decemberre pedig év/év alapon 3,3 százalékos drágulást vár az ING elemzője, míg 2011-re az MNB prognózisánál magasabb, 3,5 százalékos drágulással számol.


London: még egy kamatvágás belefér

A magyarországi infláció az áprilisi lassulás után az idén még jelentősen csökken, de nem lesz számottevően alacsonyabb az MNB célszintjénél, ami a legutóbbi piaci "felfordulással" együtt akadályozhatja az MNB további kamatcsökkentéseit, egy monetáris lazítás azonban még valószínű az idén londoni felzárkózó piaci elemzők szerint.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy innentől a magyarországi inflációs ütem folyamatos lassulása várható, egészen a ház által július-augusztusra valószínűsített, tizenkét havi összevetésben mérve 3-3,2 százalékos mélypontig. A cég ezután az év végéig 3,8 százalék körüli szintre gyorsuló tizenkét havi inflációval számol. A legutóbbi időszakban végbement forintgyengülésnek ugyanis jó eséllyel lesz hatása az árszintre, főleg az inflációs kosár üzemanyag-komponensére - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A cég szakértői közölték: nem osztják az MNB azon nézetét, hogy az infláció jövőre jelentősen elmarad a 3 százalékos célszinttől. A JP Morgan éves átlagos inflációs előrejelzése 2011-re 3,2 százalék, csaknem egy százalékponttal magasabb a magyar jegybank prognózisánál. Jóllehet ez nincs messze a céltól, "nem hisszük, hogy az inflációs kilátás további jelentős pénzügypolitikai enyhítést indokolna" - közölték az adatismertetés utáni kommentárjukban a JP Morgan szakértői. A ház fenntartja azt a prognózisát, hogy az idén még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés lehetséges az MNB részéről, a legnagyobb valószínűséggel a harmadik negyedévben.
   
A JP Morgan londoni elemzői szerint rövid távon a magyar jegybank valószínűleg szünetet tart az enyhítési ciklusban, tekintettel az utóbbi időszakban felerősödött piaci volatilitásra.
   
Christine Li, a Moody´s Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző és előrejelző szolgálatának - Moody´s Economy.com - közgazdásza a keddi inflációs adatismertetés után szintén annak a véleményének adott hangot, hogy még egy további negyed százalékpontos kamatcsökkentés várható az idén. A Moody´s közgazdásza ugyancsak azt valószínűsíti, hogy az MNB az idei második félévig kamatcsökkentési szünetet tart a görög adósságválság okozta piaci kilengések miatt.
   
A szakértő elemzése szerint a 2008 második felében tapasztalt nyersanyagár-zuhanás jelentős negatív bázishatásai mára elenyésztek, a magyar infláció azonban így is lassulni fog a második félévben, amikor a tavalyi áfaemelés már kiesik az indexből. Mindemellett a továbbra is nyomott keresleti környezetben a vállalatok továbbra sem tudják áthárítani a végfogyasztóra költségeik emelkedését. Christine Li szerint mindazonáltal az éves infláció az idén a célszint felett marad.

MTI

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG