6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A bitcoin két nagy zuhanás után újra talpra állt, két hónap alatt megint megduplázta értékét. Csapásokat adnak és kapnak: Thaiföld betiltotta, Németország hivatalosan is elismerte, de megadóztatásán töpreng, a legnagyobb bitcoin-tőzsde pedig bajban van.

Tavasszal már sokan temették a bitcoin nevű virtuális, számítógépes, decentralizált és alulról szerveződő fizetőeszközt, amely márciusban, a ciprusi válság idején került be a világsajtó élvonalába. Akkoriban ugyanis robbanásszerűen nőtt, 1-2 hetente duplázódott meg az értéke, míg április elején el nem érte a 266 dollárt, hogy aztán újabb pár nap alatt mintegy 60 dollárig zuhanjon.

Nem lett sem 500 dollár, sem öt cent

Az ellendrukkerek ekkor kárörvendően azt mondogatták, hogy ők megmondták, lesz ez még pár cent is. Megszaporodtak az olyan vélemények, hogy e pénz mögött nincs semmi, csak a hit és a nyereségvágy, és egy pilótajáték az egész. De sokan nem adták fel, az árfolyam lassan magához tért.

 

Július elején újabb mélypont volt 65 dollár környékén, azóta azonban kisebb lépésekben ugyan, de szépen emelkedett, és ma 129 dollár környékén nagyjából kétszer annyit ér, mint alig két hónapja. De az optimisták is tévedtek, akik hamarosan 500, vagy 1000 dolláros árakban reménykedtek a tavaszi buborékfújáskor.

 

A forgalom viszont töredéke annak, mint tavasszal, legalábbis a MtGox nevű japán bitcoin-tőzsdén. (A kereskedés jelentős része a hírek szerint más „tőzsdékre”, internetes plattformokra tevődött át.) A második legnagyobb tőzsdén, a Bitstamp-en viszont csak csekély forgalomcsökkenés tapasztalható. (Erre még visszatérünk.)

A németek léptek először

 

Közben a háttérben komoly munka folyik, számos vállalkozás lát üzletet ebben a virtuális pénzben és fektet be a használata érdekében. Állítólag már sok ezer helyen fogadják el, ezek között érdekes módon nagyon elterjedt Berlin egyes városrészeiben is. A német hatóságok nemrég elismerték hivatalosan is a létezését, a Die Welt szerint mint „magánpénzt” regisztrálták, amely elszámolási egység és fizetőeszköz céljaira szolgál.

Az ügyet egy FPD-s (liberális) politikus parlamenti kérdése váltotta ki, amelyre a pénzügyminiszter állásfoglalással válaszolt. Az eset mindjárt felvetett egy csomó másik kérdést is: ha elfogadott fizetőeszköz, akkor lehet-e bitcoinban adót fizetni? Ha egy vállalkozás bitcoinért értékesíti az áruit, akkor kell-e azok után áfát (áruforgalmi adót) – pontosabban a német megfogalmazás szerint többletérték-adót (Mehrwertsteuer) – fizetni?

Ha rendes pénz, akkor adózzunk vele

Ezekről a kérdésekről még folyik a vita, az első nyilatkozatok szerint azonban a bitcoin, ha ugyanúgy fizetőeszköz, mint a többi, akkor, miként a többi pénzzért való árusítás esetében, a bitcoinos eladások is áfa-kötelesek. Ha pedig valaki a bitcoinon árfolyam-nyereséget ér el, akkor ugyanúgy fizessen árfolyamnyereség-adót, mint más devizák árfolyamnyeresége után.

Ez egyébként a németeknél eléggé húzós, 25 százalék, ami egyházi adóval /!/ és szolidaritási járulékkal együtt 28 százalékra nőhet. A Die Welt szerint egyébként az áfa-fizetést úgy kell elképzelni, mint a normál pénzért eladott áruknál is: ha valaki elad egy-két árucikket az eBay-en, akkor nem fizeti utánuk be az áfát, de ha üzletszerűen kereskedik, akkor már igen.

Csapásokat adunk és kapunk

A bitcoin-társadalom csapásokat ad és kap. Thaiföld néhány héttel korábban gyakorlatilag betiltotta a bitcoinnal kapcsolatos összes műveletet az országban, ezzel ez az első olyan állam, ahol egyértelműen tilos lett. A thaiföldi székhelyű Bitcoin Co. Ltd. is máshová kénytelen tenni a székhelyét, ugyanakkor Kínában állítólag egyre népszerűbb a „kriptopénz”.---- Japán becsődölők, kínai csalók ----

Az egyik kulcsfontosságú államban, az USA-ban is folyik valami a háttérben, de még nincs igazán eredménye. Ott a különböző hatóságok képviselői a napokban találkozót tartottak nagyobb bitoinos vállalkozásokkal a vitatott kérdések tisztázására. Egyértelmű állásfoglalást még nem adtak ki.

Csődveszélyben a bitcoin-tőzsde

De az USA-ból indult még egy újabb csapás. A bitcoin biztonságának kérdései mindig szolgálnak meglepetéssel. Amint az Alapblog szerzője is írja, a legnagyobb tőzsde, a japán székhelyű MtGox helyzete megrendült, miután az amerikai hatóságok befagyasztották a számláit, és pereskednie is kell. A kifizetések akadoznak, méghozzá hetekig, lehet, hogy csőd jön. Nem tudni, hogy a MtGox-nál levő dollárok valaha is megérkeznek-e.

A bitcoin-átutalások viszont zavartalanok, egy órán belül megérkeznek, és a számlák befagyaszthatatlanok, „ezért is szeretjük a bitcoint” – írja a blogger. Ezért sokan nehezen mozdítható, a MtGox-nál levő dollárjukon inkább a MtGox-on újra bitcoint vesznek, majd a második legnagyobb tőzsdén, a Bitstamp-on váltják dollárra. Emiatt a két „tőzsde” árai közötti különbségek időnként 15 százalékra is felszöktek.

Ahány tőzsde, annyi árfolyam

Míg ebben a pillanatban, péntek kora délután a MtGox árfolyama 128,90 dollár volt, a Bitstamp-é csak 118,70 dollár, ez nyolc százalékkal alacsonyabb. A német Bitcoin.de-n – amely már a német hatóságok hivatalos engedélyével üzemel – viszont 92,50 euró körül szóródtak a kötések, körülötte nagyjából egy plusz-mínusz egy eurós sávban. Ez az árfolyam 122,40 dollárnak felelt meg.

Apropó, Kína. Bár merőben újat nem tartalmaz, feltűnést keltett nemrég egy írás, amely bitcoinos visszaéléseket tárgyal ki. A „Hogyan adjuk el bitcoinunkat az eBay-en 300 százalékos profittal” című angol nyelvű írás szerzője meglepve tapasztalta, hogy a népszerű netes aukciós házban (és a PayPal fizetési szolgáltató segítségével) felkínált bitcoinjainak árát az aktuális tőzsdei ár háromszorosára, háromszáz dollár közelébe is feltornászták. A vevő kínai volt, és bankkártyával fizetett.

A PayPal visszacsinálható

Az eladó gyanakodott, de boldog volt, feltételezte, hogy a vevők talán másképp nem tudnak bitcoinhoz jutni és fizetni érte. (Hitelkártyára, ahogy már írtuk említett cikkünk második részében, másutt ez nem lehetséges, nem véletlenül...) Újabb bitcoinokat vásárolt, majd ezeket is hatalmas haszonnal adta tovább kínaiaknak.

A vevő igazolta, hogy fizetett, majd elküldték neki az árut. (Ez a bitcoin esetében ugye nagyon egyszerű.) Nemsokára azonban a PayPal-tól értesítést kapott, amiben közölték, hogy a vevő reklamált, mivel nem kapott árut, és visszakérte a pénzét. Ez hitelkártyás-PayPal-os vásárlásoknál minden további nélkül lehetséges. A bitcoin visszaküldése viszont visszavonhatatlan művelet, és az eladó hiába bizonygatta igazát, nem járt szerencsével. Így történt ez három tranzakciónál egymás után, ami aligha lehet véletlen, inkább jól megtervezett csalássorozatra utal.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
Vásárló A vevőszerzés minden vállalkozás számára létkérdés!
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 11:33
Talán nem is szükséges alátámasztani azt, hogy mennyire lényeges, hogy minél több bevétele legyen egy vállalkozásnak, amit természetesen úgy tudnak elérni, hogy minél több terméket és/vagy szolgáltatást adnak el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG