Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A májusi áreső júniusra elapadt: a három hipermarketből kettőben is emelkedtek az átlagos élelmiszerárak az első nyári hónapban, a tavalyi kosárértéknél pedig mindenhol többet kellett kiadnunk. Nagyra nőtt a különbség a legolcsóbb és legdrágább áruházak között: egy ezresnél is nagyobb már az eltérés, miközben tovább folyik a Cora-áruházak átkonvertálása Auchanná.

Májusban nagy öröm ért minket: 2 év után újra éves szintű árcsökkenésről adhattunk hírt a Privátbankár Árkosárban. Bár a 2011. júniusi bázis még a májusinál is magasabb, ebben a hónapban már nem tudunk hasonlóan jó hírrel szolgálni: az átlagos élelmiszerárak júniusban havi és éves összehasonlításban is emelkedtek.

Ezúttal is meglátogattuk a három hazai hipermarket-lánc egy-egy áruházát, hogy 30 termékből álló élelmiszer-kosarunk árának alakulását felmérjük. A Corában tovább folytatódott az "Auchanizálás", haladnak az átalakítások a másik francia gyökerű versenytárs által történt felvásárlás után. Júniusra már megjelentek a megszűnő termékekkel megrakott polcok, melyeket többé-kevésbé akciós áron próbál meg kiszórni az új házigazda. Az áruházakon ottjártunkkor még a Cora logója díszelgett, sőt, az Auchan nevével egyelőre sehol sem találkoztunk.

Talán az átalakításhoz kapcsolódó árcsökkentéseknek is szerepe van abban, hogy az év hatodik hónapjában az előző havi gyengébb teljesítményt ellensúlyozva a Cora a három versenytárs közül egyedüliként - havi szinten legalábbis - csökkentette a mintakosár árát. A 0,9 százalékos csökkenés és a Tescóban mért 5,5 százalékos havi emelkedés következtében a britek újra a harmadik helyre csúsztak vissza a versenyben.


Az Auchan átlagosan 3,5 százalékkal növelte élelmiszerárait májushoz képest, ám még így is az árverseny győztese lett júniusban is. A 16 172 forintos kosárérték 0,6 százalékkal magasabb, mint egy éve. A Corában 16 575 forint lett volna a nagybevásárlás, a Tescóban 17 367 forint állt volna a nyugta végén. Az átlagár 16 704 forint lett, ez 1,8 százalékkal haladja meg a májusi adatot, és 2,7 százalékkal, mintegy 434 forinttal több, mint amit 2011. júniusában mértünk.

A különbség a legolcsóbb és a legdrágább áruház között tovább nőtt, a 6,88 százalékos differencia azt jelenti, hogy akár 1195 forintot is spórolhattunk volna csak az áruházválasztással. Ha mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor egészen 15 224 forintig is leszoríthatjuk a számla végösszegét - ezúttal sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ehhez három áruházat is végig kell járni, ami nem egyszerű és / vagy nem olcsó feladat.


Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH kedden közli a fogyasztói árak alakulásával kapcsolatos friss tájékoztatóját.

Egy hónap alatt 10 százalék körüli mértékben csökkent a banán, a tojás és bizonyos üdítők ára, bő 50 százalékkal drágább lett viszont a krumpli, 34-gyel a rizs, 27-tel pedig a májas, mint májusban.

A burgonya még így is 41 százalékkal olcsóbb, mint egy éve volt, hasonló mértékben csökkent a liszt ára is 12 hónap alatt. Az éves áremelkedést továbbra is a tojás vezeti 53 százalékkal, de 20 százalék fölött drágult a tészta, a chips és a kávé is. 10 százaléknál nagyobbat ugrott egy év alatt a tea és a rizs ára is.

Havi legolcsóbbak

Aki a hétvégi pörkölthöz uborkasalátát szeretett volna csinálni, az Auchannal járt a legjobban: a salátának való fürtös uborka itt volt a legolcsóbb (kilónként 299 forint). A fejes saláta darabját 129-ért adta az Auchan, a Tescóban 10, a Corában 30 forinttal volt drágább.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ecetből bár a Tescóban találtuk a legolcsóbbat, de a literenként 81 forintos termék csak 8 százalékos volt - ezt 10 százalékosra "konvertálva" 101,25 forintot kapunk. Ennél olcsóbb az Auchan sajátmárkás 10 százalékosa (97 forint/liter), a Corában a Burg viszont drágább (139 forint). A salátalébe némi cukor is kell, ez ottjártunkkor a Tescóban volt a legolcsóbb (kilónként 249 forint), az Auchanban 279 forintba került, a Corában 289-ért találtunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
hírlevél
depositphotos