4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább tart az árcsökkenés a hipermarketekben: szeptemberi árkörképünk szerint ezúttal is olcsóbban tudhatjuk le a nagybevásárlást, mint tavaly - sőt, az előző havinál is valamivel lejjebb ment mintakosarunk ára.

Szeptember 9-én vettük nyakunkba három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük: 30 termékből álló élelmiszer-mintakosarunk ára hogyan alakult. Idén eddig egy kivételével minden hónapban alacsonyabb árat mértünk, mint az előző év azonos időszakaiban - a trend szeptemberben sem tört meg.

Az Árkosár ellenértékének változása az előző év azonos időszakához képest - az a Privátbankár Árkosár árindexe
A KSH csütörtökön közli az infláció augusztus alakulásával kapcsolatos adatait.

A Tesco és az Interspar is engedett tavalyi áraiból, az Auchan pedig csak minimális mértékben emelt. Egy év alatt így a három áruház átlagára 344 forinttal alacsonyabb lett, ami 2 százalékos csökkenést jelent a Privátbankár Árkosár értékében.

 

 

Az előző hónapban a képzeletbeli árverseny élére állt az Interspar, itt volt a legolcsóbb megtölteni a kosarat - bár most a fenyőfás áruház volt az egyetlen, ahol emelkedtek az árak augusztushoz képest, a mezőny csak összerázódott, helycsere nem történt. 39 forinttal olcsóbb most az Árkosár átlagosan, mint egy hónapja volt.

 

 

A kosár átlagértéke 17 196 forint lett, egyedül az Interspar volt 17 ezer alatt ezúttal. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között mindössze 631 forint (1 százalék) a különbség, ami nagyjából másfél liter benzinnek vagy dízelnek felel meg - ha esetleg csak emiatt utaznánk messzebbi áruházba, ezt vegyük figyelembe. A legkevesebbet persze akkor kellene fizetni, ha mindent ott vennénk, ahol az a legolcsóbb: 1525 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.  Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Nem nagyon foglalkoztak most árváltoztatással az áruházak: a múlt hónaphoz képest komolyabb (10 százalékot elérő) árváltozást csak két terméknél mértünk: az alma ennyivel lett drágább, a csoki pedig olcsóbb.

Egy év alatt a tejföl drágult a legtöbbet (18%), de 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a kóla, a joghurt, a májas és a chips ára is. Negyedével olcsóbb viszont a krumpli, ötödével pedig a cukor, mint tavaly; legalább 10 százalékot csökkent a margarin, az olaj és a tojás ára is egy év alatt.

Havi legolcsóbbak: kenyér lisztimádóknak és gluténérzékenyeknek

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A Pékszövetség augusztusban közölte: a dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára, amit már szeptemberben is érezni fognak a vásárlók - más kérdés, hogy a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbenéssel értesült a tervről. Előző hónapban és most is megnéztük az árakat, egyelőre nincs jele komolyabb áremelésnek - 1,4 százalékkal drágább a kenyér. A legolcsóbb kilós félbarna kenyeret egyébként a Tescóban találtuk 159 forintért, az Auchan sajátmárkása 176 forintba került, a Spar kenyér 179-ért volt a polcon.

Ez a gluténérzékenyeknek nem túl fontos információ, az viszont igen, hogy hol a legolcsóbb a gluténmentes lisztkeverék. Igazából mindenhol elképesztően drága, az Interspar Free From sajátmárkás terméke 799 forint kilónként, az Auchanban a Naturbit 976 forintba került, a Tescóban a legolcsóbb gluténmentes lisztkeverék 1099 forintba került.

A szőlő az Auchanban volt a legolcsóbb, a magyar saszla kilója 275 forint volt ottjártunkkor. A Tescóban fekete szőlőt árultak 369-ért, az Intersparban 389 forint volt az olasz szőlő kilója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mire számíthatnak a boltláncok? Mire hajtanak a vásárlók?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:48
Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.
Vásárló Árkörkép a magyar diszkontokból, itt az eredmény - elindult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2023. szeptember 25. 05:49
Nagyon kiélezett versenyt futnak egymással és a többiekkel a diszkontok. Sok terméknél forintra pontosan azonos árat szabnak - derül ki a Klasszis Média Lapcsoport legújabb, havi rendszerességgel megjelenő Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésének első epizódjából. Az Aldi, Lidl és Penny alkotta hármas első meccsében lényegében döntetlen született. 
Vásárló Kivételes cserét kínál a Tesco, nagyágyúval szövetkezik a brit boltlánc
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 15:45
Megunt, törött játékoknak adna új életet a Tesco: az üzletekben a gyerekek leadhatják a megunt, műanyagból készült játékaikat, amelyekből később akár székek, fogasok vagy kávéfőzők is készülhetnek. A brit üzletekben begyűjtött tárgyakat a Hasbro segítségével hasznosítja újra a Tesco.
Vásárló "Kutyás" újdonsággal rukkolt elő egy boltlánc, lehetnek követői
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 24. 12:49
A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 
Vásárló Álláskeresés online vagy személyes kapcsolatokon keresztül? Előnyök és hátrányok
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 17:41
Az álláskeresés nem könnyű feladat. Még ha sok lehetőség közül is választhatunk, az első személyes tapasztalatok megszerzéséig valójában nem tudhatjuk, melyik munkakör, cég, csapat illik leginkább kompetenciáinkhoz, személyiségünkhöz. Arra, hogy munkahelyet találjunk, ma már számos platformot biztosít az online tér, miközben még mindig sokan élnek a hagyományosabb módszerrel, és személyes kapcsolatokon keresztül tájékozódnak. Melyik lehet az előnyösebb?
Vásárló Sablonnal vagy egyedileg készüljön a névjegy?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 19. 08:53
A nagy cégek esetében, amelyek professzionális arculattal, megfelelő büdzsével rendelkeznek, nem lehet kérdés az egyedi tervezés, azonban a kisebb vagy kezdő vállalkozások esetében, illetve az utolsó pillanatban készülő névjegykártyák házilag, szerkesztő programokkal is készülhetnek. 
Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG