<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Úgy tűnik, nemcsak az év első hónapja tartogat mindig áremelkedést. Mind éves szinten, mind előző hónaphoz képes komolyabb drágulást tapasztaltunk szokásos Árkosár felmérésünkben. Hol úsztuk meg a legolcsóbban a nagybevásárlást? Melyik hipermarket emelte a legtöbbet az árain? Mennyivel drágultak az élelmiszerek? Azt is megnéztük, mi lett a vége a tavalyi mézbotránynak.

Szokásunkhoz híven, február elején (egészen pontosan február 9-én, kedden) ismét nyakunkba vettük három hipermarketlánc egy-egy üzletét, hogy ebben a hónapban is megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly februárhoz képest.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest,
azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Rossz hír, hogy az év első hónapjához viszonyítva is 1,5 százalékot nőttek az árak, így valamelyest többet kellett fizetnünk mintakosarunkért, mint januárban. Éves távlatban nagyobb volt a drágulás. Az elmúlt hónapok trendje februárban is folytatódott: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában. Egészen pontosan 4,5 százalékkal emelkedtek az árak tavaly februárhoz képest.

A három hiper közül mindegyikben drágulást mértünk. Az Auchanban 3,2 százalékkal volt magasabb számla vége, mint egy hónappal korábban. Az Intersparban 0,9 százalékos, a Tescoban pedig 0,5 százalékkal kellett többet fizetnünk, mint egy hónappal ezelőtt.

Így az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 1074 forint volt a különbség a nagybevásárlásnál.

Ha éves távlatban nézzük az árakat, komolyabb áremelkedést tapasztalhatunk mindhárom láncnál. Tavaly februárhoz képest mindegyik hipernél nőttek az árak: 4,5 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

A legnagyobb drágulás egy év alatt az Intersparnál (5,1 százalék) volt, a Tesco is majdnem ekkora volt az áremelkedés (5 százalék), az Auchan 3 százalékkal emelt árain mintakosarunk szerint. Az élelmiszerkosár átlagára így 18 593 forint volt februárban.

De minden felmérésnél elmondjuk, így most is: természetesen akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Ez igencsak nehezen lenne kivitelezhető, de ha nem sajnálnánk rá az energiát és az időt, akkor 17 139 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1454 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Az Auchan, a Tesco és az Interspar átlagára

Mi drágult? Mi lett olcsóbb?

10 százaléknál nagyobb árnövekedést havi átlagban a tejnél (27 százalék) a banánnál (16 százalék) és a sajtnál (11 százalék) mértünk.

A KSH csütörtökön közli az infláció januári alakulásáról szóló adatait.

Ennél rosszabb hír, hogy egy év távlatában még több termék ára ugrott meg, nem is kevéssel: elképesztően sokat drágult a krumpli (69 százalék), a rizs (42 százalék), a cukorért is többet (31 százalék) kell adnunk, de az olaj (24 százalék), a csokoládé és az alma (21 százalék) is nagyot drágult.

Kevesebbet kellett viszont adnunk a húsért és a tésztáért (-13 százalék), a kávéért és a teáért (-12 százalék), mint januárban. Éves távlatban 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést csak a teánál mértünk: itt is 12 százalékos volt az árcsökkenés egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Mint mindig, most is kiválasztottunk három terméket, amelyek esetében külön megnéztük az árakat. Választásunk ezúttal

  • a vajra
  • a mézre
  • és az olívabogyóra esett.

Miért a vajat? Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég 33 vajat vizsgált meg minőségi szempontból, úgy döntöttünk, megnézzük, mennyiért kaphatunk olcsó vajat.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertant itt találja >>

Bár a Nébih felmérése az Auchan saját márkás vaját hozta ki első helyen, az említett áruházban nem ezt találtuk a legolcsóbbnak: 119 forintért lehetett kapni a 10 dekás, Globetti márkájú, csökkentett zsírtartalmú vajat. Az Intersparban 149 forint volt a legolcsóbb vaj, szintén 10 dekás, a Tescóban pedig a saját márkás vajat kínáltál a legkedvezőbb áron, 175 forintért.

Mi lett a mézbotrányból?

Második havi legolcsóbb termékünk a méz lett. Az elmúlt hónapok botrányai, az importmézek, a kínai ipari mézek és mindezek következményeként a magyar gazdák tiltakozásai után a boltok polcairól lekerültek ezek a gyanúsan olcsó mézek.  Utoljára tavaly novemberi Árkosár-felmérésben vettük szemügyre, milyen mézeket lehet kapni a hazai boltokban. Akkor az összes olcsó termék EU-n belülről és EU-n kívülről származó mézek keveréke volt.

Eltelt néhány hónap, így újra megnéztük, mi történt a mézpiacon. Jó hír, hogy mézből széles volt a választék a boltok polcain, és úgy tűnik, eltűntek a feltűnően olcsón árult, méznek nevezett ipari hulladékok. Az Auchanban például valamennyi üvegen szerepelt a „Magyar Termék” matrica. Itt egyébként a virágméz kilóját 1639 forintért adták, az akácmézet 2653 forintért lehetett kapni, mindkettő az Auchan saját márkás terméke volt.

A Tescóban a legolcsóbb vegyes virágméz kilónkénti ára 1822 forint volt. Az Intersparban a 900 grammos virágméz 1799 forint, ugyanilyen kiszerelésű akácméz pedig 2899 forint volt. Azaz itt a virágmézet 1999, az akácmézet 3221 forintos kilós áron kínálták.

Harmadik havi legolcsóbb termékünknek az olívabogyót választottuk. Az Auchanban a Spanyolországból származó olívabogyót találtuk a legolcsóbbnak: 763 forintba került 580 grammos kiszerelés, azaz a kilós ár 1316 forintra jön ki.  A Tesco a pimiento paprikával töltött olívabogyót 1561 forintos kilónkénti áron adta, az Intersparban a saját márkás, zöld, magos olívabogyó volt a legkedvezőbb: 319 forintba került egy 180 grammos üveg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG