<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kilenc hónap után újra éves áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében: a szinte egész éven át tartó árcsökkenésnek egyelőre vége szakadt. Kérdés, hogy a kiskereskedelmi szektor új terhei vagy a bázishatás felel nagyobb részt az irányváltásért - éves szinten csak egy áruház húzta fel az átlagot, havi szinten viszont mindenki emelte az árakat.

2015. január 12-én nyakunkba vettük három kiskereskedelmi lánc egy-egy hipermarketét: az Auchanban, a Tescóban és az Intersparban jártunk. Érdeklődésünk nem újkeletű: felmérésünk keretében 2007 februárja óta járjuk a hipermarketeket. A dolognak persze most különös aktualitást ad a kormányzat és a kereskedelmi láncok viszonya. A hipermarket-láncokat sújtó jogszabályváltozások - a két egymást követő évben veszteséges, legalább 50 milliárd fölötti árbevételű cég nem forgalmazhat napi fogyasztási cikket; drasztikusan emelkedik az árbevétel-arányos élelmiszeripari felügyeleti díj; vasárnap ki sem nyithatnak a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek; kibővítik a plázastopot - súlyos milliárdokba kerülnek a cégeknek, akik válaszul elhalasztják beruházásaikat, üzleteket zárnak be, elbocsátják dolgozóikat. Az is biztos, hogy az új terhek előbb-utóbb a fogyasztói árakban is meglátszódnak majd.

 

 

2015. januárjában mindhárom hipermarket-lánc emelt árain decemberhez képest - ez azonban nem meglepetés, gyakorlatilag törvényszerű, hogy a decemberi akciók után januárban drágábban vásárolunk be. Ha éves távlatban nézzük a számokat, azt látjuk: egyedül az Auchanban tölthettük meg drágábban a kosarunkat, mint egy éve - az Interspar 0,5, az Auchan pedig 1,6 százalékkal kevesebbért adta most a 30 termékből álló árkosarat.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Az átlagos éves adatot így az Auchan 4 százalékos emelése lendítette pluszba. A tavalyi folyamatos árcsökkentés után az sem lenne meglepő, ha az alacsony árak jelentette bázishatás tolná a pozitív tartományba az árindexet az elkövetkező hónapokban.

 

 

Az is igaz, hogy ez ugyan összébb rázta a mezőnyt, az élen még sincs változás: továbbra is az Auchan az első, a második-harmadik helyen viszont helyet cserélt az Interspar és a Tesco. A három áruház átlagára 17 657 forintra emelkedett 2015 januárjára: ez 3,7 százalékkal magasabb az egy hónappal ezelőttinél, és 0,6 százalékos emelkedést jelent tavaly januárhoz képest.

A legkevesebbet persze akkor kellene fizetni, ha mindent ott vennénk, ahol az a legolcsóbb: 1 421 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest. Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna. Az Auchan ennél 6, a másik két áruház 8,7 illetve 11,5 százalékkal drágább. (Igaz: a tripla utazgatás a folyamatos üzemanyagár-zuhanás mellett már kezd megfontolandó lenni...)

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH holnap (szerdán) közli az infláció decemberi alakulásáról szóló adatait - megtudjuk, 2014 egészében hogyan alakult az árindex.

A fogyasztói árak színvonala 2014-ben 0,2 százalékkal csökkenhetett, 2015-ben 0,9 százalékkal emelkedhet a jegybank legfrissebb előrejelzése szerint.

Régen láttunk már ekkora havi áremelkedéseket: a banán ötödével drágult, egyes tömény szeszesitalok pedig közel 30 százalékkal kerülnek most többe, mint decemberben. Legalább tizedével drágult a narancslé és a liszt is.

Tavaly januárhoz képest a tejföl drágult a legnagyobb mértékben (közel harmadával). Jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves áremelkedést mértünk a banánnál, a lisztnél, a száraztésztánál, a joghurtnál, egyes szeszesitaloknál és az ásványvíznél is.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ezúttal is kiválasztottunk három élelmiszert, hogy megvizsgáljuk, hol lehet a legolcsóbban beszerezni. A narancsból a görög a nyerő, legalábbis ezt árulják mindenhol a legolcsóbban: a Tescóban már 249 forintért megkaphattuk, az Auchanban 269-ért, az Intersparban 279-ért adták ottjártunkkor.

Csirkemellfilét a legolcsóbban az Auchanban találtunk, kilónként 1279-ért; az Interspar 1399-ért adta, a Tescóban most 1629 forintba került.

Aki rajong az ecetes nyers halért, de nem akar sokat költeni, a Tescóba menjen: ruszlit kilónként 1400 forint alatt is találtunk itt. 1471-ért kínálták az Auchanban, míg az Intersparban 2198 forintba került a legolcsóbb ruszli kilója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
hírlevél
Ingatlantájoló