1p
Mérséklődött az eurózóna gazdasági hanyatlása júliusban, immár az ötödik egymást követő hónapban, miközben kilenc havi csúcsára emelkedett a német Ifo gazdaságkutató intézet átfogó üzleti bizalmi mutatója
Mérséklődött az eurózóna gazdasági hanyatlása júliusban, immár az ötödik egymást követő hónapban, miközben kilenc havi csúcsára emelkedett a német Ifo gazdaságkutató intézet átfogó üzleti bizalmi mutatója

Az eurózóna gazdasági hanyatlásának mérséklődése azzal magyarázható, hogy a vártnál kisebb mértékben zsugorodott a térség feldolgozóiparának és szolgáltatási szektorának a teljesítménye. Júliusban 11 havi csúcsra, 46,0 pontra emelkedett az euróövezetben a feldolgozóipar beszerzői menedzser indexe (PMI).

Az eurózónán kívül maradt Nagy-Britanniában ugyanakkor a várt ütem több mint kétszeresével csökkent a gazdasági teljesítmény. Az éves szintre számolt visszaesés olyan nagy mértékű volt, amilyenre a negyedéves kimutatások közzétételének fél évszázaddal ezelőtti kezdete óta nem volt példa.

A hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján készített júliusi Ifo mutató 87,3 pontra nőtt a júniusi 85,9 pontról. Bizakodásra ad okot, hogy a mutató ezzel már a negyedik egymást követő hónapban nőtt.

Új világ jön a válság után?

100 napja van hivatalban a Bajnai Gordon vezette kormány. A kormány első száz napjának legfontosabb eseményei között említhetőek azok a lépések, amelyeket a kabinet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) pénzügyi támogató csomagjának továbbvitele, a nyugat-európai roadshow megvalósítása, illetve a válság itthoni megjelenése óta először sikeresen végrehajtott kötvénykibocsátás révén ért el. A válságkezelésben, az államháztartási folyamatok stabilizálásában kiemelkedő szerepet játszottak az adótörvények, az idei módosítások, és a jövő évi adójogszabály megalkotása.

Túl vagyunk a kormány első száz napján
A magyar kormány foglalkoztatás-politikájának legfőbb célja a munkahelyek megőrzése. Bár a hazai és uniós forrásokból finanszírozott munkahelymegőrző programok hatékonyságát sokan vitatják, tény, hogy az elmúlt három hónapban megállt a munkanélküliség növekedése, csökkent a regisztrált álláskeresők száma, és csekély mértékben bővült a foglalkoztatottak köre.

Közben a héten tovább erősödött a forint:  az euró jegyzése 267,67 forinton állt pénteken kora délután a bankközi kereskedelemben. Utoljára július első két napján és az idei év első napjaiban járt ezen a szinten az árfolyam. A 270 forintos euróárfolyam alatt stabilizálódni látszott a forint: az eurót 268,16 forinton jegyezték péntek délután négy órakor. Hogy áll most a forint? >>>>

Egyöntetű véleménnyé vált a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank (MNB) Monetáris Tanácsa a hétfői kamatdöntő ülésen újrakezdi a pénzügypolitikai enyhítést, de az első kamatcsökkentés, valamint a későbbi enyhítések mértékére adott citybeli előrejelzések eltérnek. Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak mindegyike a 9,50 százalékos alapkamat csökkentését várja hétfőre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztítva - 2009 első öt hónapjában 3,6 százalékkal, májusban 4,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Elemzők szerint a csökkenő reálbérek, a második félévben hatályba lépő adóemelések, valamint a csökkenő szociális transzferek hatására tovább csökken majd a lakossági fogyasztás.

Fapadon vagy a la carte repülünk ki a válságból?
Kiskereskedelem: ennél rosszabb adatsor is lesz
Munkahelyek: minden harmadik európai aggódik
Egyre engedékenyebb a Valutaalap

MTI

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG