1p
A jelenlegi információk szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményekből - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A lóhús állítólag a románoktól került Franciaországba, majd Angliába.

A hivatal szerint az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren keresztül a brit hatóság tájékoztatta a tagországokat, hogy a svédországi székhelyű Findus élelmiszer-vállalkozás egyes marhahúsosként megjelölt fagyasztott lasagne készítményei lóhúst tartalmaznak. A nyersanyag pontos származási helyéről a gyorsriasztási rendszeren egyelőre nincs hivatalos információ.

A Nébih tájékoztatása szerint a lóhús fogyasztása akkor jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentőkkel kezelték, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő. A lóhús felhasználása marhahúsosként jelölt termékekben a fogyasztók szándékos megtévesztését jelenti, és hamisításnak minősül.

A lóhús botrány második felvonása

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal a múlt héten jelentette be, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben nagy mennyiségű lóhúst talált. Az érintett termékcsaládot az összes nagy brit szupermarket-hálózat árulta, és kapható volt kisebb élelmiszerboltokban is.

A lóhúsbotrány nagy-britanniai kirobbanása után a Findus Franciaországban és Svédországban is vizsgálatot kért az élelmiszer-hatóságoktól. A vizsgálatok eredményeképpen mindkét országban visszavontak bizonyos fagyasztott készételeket a kereskedelemből, mert bebizonyosodott, hogy a bennük lévő marhahús lóhússal van keverve.

A nyomok Romániába vezetnek

Sajtóhírek szerint a hús egy román vágóhídról származott. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter azonnal tiltakozott, mondván, hogy a román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy az országban címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak. A miniszter szerint az eddigi hatósági vizsgálatok nem erősítették meg azt a külföldi sajtóban terjesztett hír, miszerint a lóhúst Romániában adták volna el marhahúsként. Constantin szerint Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.

Január közepén ló- és sertéshús nyomait találták brit és ír szupermarketek marhahústermékként árult hamburgereiben. A brit szakhatóság január végén azt közölte: szinte bizonyosan Lengyelországból érkezett az az alapanyag, amelyből lóhús került a Nagy-Britanniában és Írországban árult hamburgerkészítményekbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG