6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem mindegy, milyen fizetésből, hol, milyen állapotú és mekkora lakást akarunk vásárolni. Továbbra is vannak olyanok, akiknek egyedül szinte esélytelen lakást venni, akármennyire is olcsó. Annyi már most látszik, hogy a költségek szépen lassan csökkenek.

 

A kihelyezés nőtt, a költségek csökkentek

Az új lakáscélú hitelkihelyezések szerződéses összege 2013 júliusában csaknem duplája volt a 2013 februárjában kihelyezett összegnek (csaknem 20 milliárd forint). „Ez nagyon jól hangzik, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az idei első 7 hónapban összesen 78 milliárd új, lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok. A 2005 és 2008 közötti időszakban viszont nem egy olyan időszakot láthattunk, ahol egy hónapban önállóan ennél nagyobb volt az új hitelek összege.” - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

Bánfalvi László szerint a nagy emelkedés oka az alacsony bázis, de az már jó jel, hogy február óta, ha visszafogottan is, de folyamatosan nő az új kihelyezések összege.

Mindenkink másra van szüksége

A hitelezés bővülésével párhuzamosan az átlagos hitelköltség mutató is csökken a tavalyi év vége óta. Bár ez valóban jót tesz a hitelezési aktivitásnak, a mutató még csak júniusban és júliusban volt csupán egyszámjegyű. A csökkenésben a kamattámogatott hitelek és az alapkamat csökkenés egyaránt szerepet játszik.

Az Otthon Centrum Hitel Center öt konkrét példán keresztül vizsgálta meg, hogy a lakásvásárlók most milyen ajánlatok közül válogathatnak, milyen kedvezményekre számíthatnak a bankoktól. A példákban szereplő ingatlanok valósak, ahogy a hat nagy banktól bekért konkrét ajánlat is. A lakásvásárlók viszont kitalált, de a realitásoknak teljesen megfelelő személyek - közölte a Privátbankárral az Otthon Centrum.

Hasonló cipőben

Az első példában szereplő 4 fős, jól szituált család a fővárosban, egy II. kerületi 84 négyzetméteres, 3 szobás lakást venne meg 31,9 millió forintért. A példában 19,2 millió forint önerővel rendelkeznek és a két kereső családtag együtt 400 ezer forintos nettó jövedelmet tud igazolni. A 13 milliós hitelösszeg, 20 éves futamidővel, piaci kamatozáson, a banki ajánlatok alapján 97 ezer és 105 ezer 525 forint közötti havi törlesztőrészletet jelent.

A második példa egy fiatal, pályáját éppen elindító pár győri lakásvásárlását mutatja be. Az ipari beruházások miatt most jelentősen pezsgő város ingatlanpiacán egy 16,4 millió forintos, 2 szobás, belvárosi, 62 négyzetméteres, felújított, használt téglalakást vásárolnak, 25 százalék önerővel, és kettejüknek összesen 380 ezer Ft-os igazolható jövedelemmel. A párnak 12,3 millió forint kölcsönre van szüksége, és a legjobb megoldás számukra az állami kamattámogatott, 10 millió forintos hitel kombinálása egy kiegészítő, piaci kamatozású hitellel. Így a két hitel a 20 éves futamidő első 5 évében 84 és 93 ezer forint közötti törlesztőrészletet jelent, míg a 6. évtől a piaci kamatozásra visszatérve ez 95 és 105 ezer Ft közötti összegre nőhet. A fiatal pár által elérhető kedvezmények hasonlóak az első példában szereplőkhöz.

Van, akinek egyedül nem megy

A harmadik példa, amely egy kis szolnoki panellakás megvásárlását mutatja be, jól tükrözi, hogy a hitelezés feltételei még mindig jóval szigorúbbak, mint a válság előtti években voltak. A szolnoki Széchenyi lakótelepen található másfél szobás, 41 négyzetméteres, 3,7 millió forintos panellakást kiszemelő 24 éves, minimálbérre bejelentett pályakezdő hitelfelvétele önmagában komoly nehézségekbe ütközik. Az ajánlatok alapján ő önállóan, egyedül erre a lakásra valószínűleg nem kaphat hitelt, az alacsony igazolható jövedelem, valamint az ingatlan alacsony értéke miatt. Így adóstársra, és/vagy pótfedezet bevonására lenne szüksége, még akkor is, ha rendelkezik 30 százalékos önerővel.

A negyedik példa egy szintén négyfős, de Miskolcon egy 25 millió forintos, 3 szobás, 100 négyzetméteres családi házat vásárolni szándékozó családot mutat be. A budapesti családdal szemben kisebb, 40 százalékos önerővel, és alacsonyabb, 230 ezer Ft-os keresettel rendelkeznek. Esetükben a 20 milliót meghaladó ingatlanérték miatt csak a piaci kamatozású hitel jöhet szóba. A szükséges 15 millió Forintot 20 éves futamidőre havi 120 és 126 Ft közötti törlesztő részlet mellett igényelhetik. Olyan is előfordul viszont, hogy nem elég a 40%-os, hanem mindenképpen szükség van az 50%-os önerőre.

Az ötödik példa egy budapesti, újépítésű, 1 szobás, 35 négyzetméteres, 14 millió 230 ezer forintos lakás megvásárlását mutatja be. A példabeli vevő egy 26 éves, nettó 170 ezer Ft-os jövedelemmel, és 50 százalékos önerővel rendelkező, 2 éve dolgozó pályakezdő. A szükséges 7 millió forintot a legkedvezőbb feltételekkel állami kamattámogatást nyújtó hitelkonstrukcióban tudja igényelni. A 20 éves futamidő első 5 évében 47 és 53 ezer forint közötti törlesztő részlettel, azt követően pedig 59 és 63 ezer forint közötti havi törlesztéssel kell számolnia a vevőnek.

Az Otthon Centrum kimutatása szerint szinte mindegyik példában szereplő hiteligénylő elérhet a fix költségekre, értékbecslésre, közjegyzői díjra vonatkozó engedményeket, kedvezményeket; ezek bizonyos esetekben akár több százezer forintos tételek is lehetnek.

Sokat lehet spórolni

Erre egy-egy konkrét példa az 1. ingatlan esetén, a számtalan ajánlat közül: A hitelhez sok akció kapcsolható, több bank is elengedi a fix költségeket, amelyek akár 310 ezer Ft-os megtakarítást is jelenthetnek. Egy másik bank esetén az egyszeri díjak elengedése mellett, még 60 ezer Ft-os vásárlási utalvány adnak ás visszafizetik a 40 ezer Ft-os közjegyzői díjat is. A folyószámlára utalt magas jövedelem, aktív számlahasználat pedig akár 210 bázispontos kedvezményt is jelenthet a kamatból.

Egy másik pénzintézet „csak” 0,7%-os kedvezménnyel kecsegtet, viszont egy jóval alacsonyabb induló díjból. Sok esetben még további kedvezményekhez juthatunk egyes nagyobb hitelközvetítőkön keresztül, ezért a hitelek összehasonlításakor ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni.

A kamatkedvezményeknél sokat nyom a latba, hogy az igénylő mekkora összeget tud a folyószámlára utalni a hiteltörlesztő részletén felül.

„Ilyen kedvezmények akár 50 bázisponttal is csökkenthetik az ügyleti kamatot, de lehetőség van több kedvezmény összevonására, amivel akár 2 százalékpontos kedvezményt is kaphat az igénylő.” – mondta el Bánfalvi László.  „Nem ritka, hogy az ajánlatok között akár 10 ezer forint eltérés is lehet a törlesztőrészletekben, ami 20 éves hitelnél 2 - 2,4 millió forint megtakarítást jelenthet, önmagában egy jó bankválasztástól függően” – tette hozzá a szakértő.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG