Hirdetés
Hirdetés

Még több pénz a Kossuth térre - lassan egy fél hidat is építhetnénk

2013. május 10., 13:37

Még több pénz lesz a Kossuth tér átépítésére. Cserébe lesz egy mélygarázs és egy több tízezer négyzetméteres placc a gyalogosoknak. Még az autókat is kitiltják, a környező utcákban lehet majd csak közlekedni. A tér a bicikliseké és a gyalogosoké lesz.

Már a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy a kormány további 7,2 milliárd forintot hagyott jóvá a Kossuth tér átépítésére. A korábbi kormányrendelet szerint 20 milliárd forintból szépült volna meg a Parlament melletti terület.

Az új Kossuth tér látványterve
Az új Kossuth tér látványterveHirdetés
27 milliárdból épül - vagy nem?
A nagyberuházások pénzcsapjait elzárja a kormány, ha máshogy nem teljesíthető a hiánycél. Vagy állami vagyon értékesítéséből fogják ezeket finanszírozni - vagy sehogy. Ez csak akkor lesz így, ha a most bejelentett, közel 93 milliárdos kiigazítás nem hozza meg a várt eredményt. Részletek >>>

Cserébe - ahogy azt a Privátbankár is megírta - lesz egy parlamenti látogatóközpont, egy akkora mélygarázs, amelybe csaknem 600 autó parkolhat be. A tervek szerint, mire jövőre befejezik a munkákat, már az autók sem hajthatnak be a térre, csak a 2-es villamos marad. Körülötte pedig a gyalogosoké és a bicikliseké lesz a többhektáros terület.

A felsorolást folytatva - a teljesség igénye nélkül - a tervek szerint több zöldterületet alakítanak ki és nyaranta, a nagy melegben párásítók is üzemelnek majd. Bár több új funkciót adnak a területnek, az országzászló és a "dísztér" funkciója megmarad, vagyis az állami ünnepeket továbbra is megtartják.

Az új Kossuth tér látványterve


A tervek szerint továbbá a tér túloldalán már az elektromos autókat is fel lehet majd tölteni, mert az Elmű egy töltőállomást épít a közelben, egészen pontosan a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elé.

A tér felújítását végül az egyedül pályázó KÉSZ Zrt. végzi, most már több, mint 27 milliárd forintért.

Mennyi is az a 27 milliárd?

Ebből az összegből például megint fel lehetne újítani a Margit hidat. A Fővárosi Önkormányzat kezdetben azzal számolt, hogy valamivel tízmilliárd forint feletti összegből meg lehet oldani a rekonstrukciót. Azonban a legolcsóbb ajánlat is ennek több mint a duplájáról szólt. Mire átadták a hidat a forgalomnak, a számláló 30 milliárd forintig pörgött. Természetesen most nem számoltunk az inflációval, így a Kossuth térre szánt és a híd felújítására költött összeg különbsége valamivel nagyobb.

Forrás: wikipedia.hu
A Kossuth tér felújítása feleannyiba kerül, mint a Megyeri-híd. Forrás: wikipedia.hu

Van más is. Az ára miatt többször is bírált Megyeri híd 63 milliárd forintba került - az ország új "főtere" jelenlegi állás szerint ennek felébe fog. A 2008-ban átadott szerkezet az ország második leghosszabb hídja amúgy, csak a Kőröshegyi völgyhíd előzi meg hosszban.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele követi 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,38 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. Szintén jó lehet még céljainkhoz a Budapest Bank lakáshitele 58 151 forintos törlesztőrészlettel és 3,83 százalékos kezdő THM-mel. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?