1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Másfél éve nem adnak el havonta 140-nél több új lakást Budapesten. 2010 óta drasztikus a zsugorodás. Idén talán megállhat.

A szocpol sem segít

Az idei év első hat hónapjában – hasonlóan 2012 mindkét fél évéhez – mintegy 750 új építésű társasházi lakás találta meg első tulajdonosát Budapesten – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Az elemzés szerint az élen a XIII. kerület áll, ahol az eladási volumen meghaladta a százat, mögötte pedig szorosan a VIII., a XI., valamint a III. kerület következik, 70 és 100 közé eső tranzakcióval. A sor végére került az V., a XXIII., a XII., a XVI., az I., valamint a VII. kerület, ahol tíz alatt maradt az eladott új lakások száma.

2005-2006-ban volt a legtöbb munka

 

„A csúcsidőszakban, 2005-2006 táján, ugyanez a féléves érték Budapesten rendre meghaladta az ötezret. Az öt legkedveltebb kerületben (VIII., IX., XI., XIII. és XIV.) egyenként legalább annyi lakást adtak el egy évben, mint manapság egész Budapesten. A nagy visszaesés 2009 második felében következett be, és azóta, kisebb-nagyobb kilengésekkel, de általában ezer alatt maradt a féléves értékesítési volumen” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. „Elemzésünk legfrissebb számai pedig azt mutatják, hogy a válság piacromboló hatását, amelyet a tavaly megemelt áfa csak fokozott, a már közel egy éve újra bevezetett szocpol egyelőre nem tudta ellensúlyozni” – teszi hozzá.

 

Most akár egymilliót is lehet alkudni

Az elemzés ugyanakkor rávilágít arra is, hogy továbbra is nagyon jó helyzetben vannak a vevők. „Az akár milliós nagyságrendű – vagy százalékban mérve kétszámjegyű – engedmények mellett az egyedi igények megvalósítását célzó, minden részpiacon elterjedt szerkezetkész vásárlási lehetőség is a vevők malmára hajtja a vizet” – emeli ki Valkó Dávid. Az elemző szerint az egyre nagyobb csoportot jelentő befektetési célú vásárlók számára az is felettébb vonzó, hogy bőséges a kínálat a már megépült, és bérlővel együtt megvásárolható lakásokból.

Az ország kezd felocsudni a pofonból, amit a devizahitelek elburjánzása jelentett, a hitelpiac pedig kezd életjeleket adni. Megégetjük a kezünket újra, vagy tanultunk a múlt hibából? Az alapkamat alacsony, az ingatlanárak mélyben - a 2-3 milliós önerő felértékelődött mára. Bánfalvi Lászlóval, az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezetőjével beszélgettünk a lakásszerzés nehézségeiről és arról, hogy miben segíthet az állam azoknak, akik most vennének fel hitelt. Részletek>>

A XVIII. kerület a legolcsóbb

Az elemzés adatai szerint a kínálati árak nagyon változatosak. A 2013-as átadású beruházásokat vizsgálva, a legolcsóbb kerületek továbbra is a XVII., a XX., valamint a XXIII., 250 ezer Ft/m2 alatti kínálati átlagárral. Itt, Pest peremi részén azonban az új lakások jelentős részét szerkezetkészen, belső burkolási munkák és szaniterek nélkül adják át. Érdekesség ugyanakkor, hogy a legolcsóbb új építésű lakások mégsem ebben a három kerületben találhatók. Az abszolút minimumot egy két éve megépült XVIII. kerületi beruházás adja, ahol kulcsrakész lakásokat árulnak 190 ezer Ft/m2-es áron.

A másik végletet a II., illetve a XII. kerület adja, ahol az átlagárak 7-800 ezer Ft/m2 között mozognak. Abszolút maximumként, egy-egy luxusminőségű és extra felszereltségű, frissen átadott panorámás lakás ára elérheti akár a 200 millió forintot is. Természetesen fontos megjegyezni, hogy a hirdetett árakból manapság nagy eséllyel lehet engedményeket elérni.

Most a luxusra is lehet alkudni

 

Az elemzésből kiderül az is, hogy a kedvezőtlen külső körülmények ellenére folyamatosan indulnak új beruházások. „2013 első felében negyven új társasház értékesítése kezdődött el. Ezek azonban jellemzően csak 3-4 lakásos épületek, és alig féltucatnyi nagyobb projekt jelent meg újonnan a kínálatban” – hívja fel a figyelmet Valkó Dávid. Az OTP Jelzálogbank elemzője szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy kisebb, kevésbé tőkeerős cégek csak akkor indítják el néhány lakásos társasházuk építését, ha legalább a lakások felére (de arra is van példa, hogy az összes lakásra) előszerződést kötnek. Valkó Dávid szerint a budai elit környékeken és Pest peremi részein egyaránt terjed emellett, hogy magánszemélyek keresnek saját megépítendő lakásuk mellé még egy-két másik vevőt egy kis társasház építéséhez.

 

Ötéves mélyponton vannak az eladatlan lakások

Biztató trend Valkó Dávid szerint, hogy az idén megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat az új kínálat 2010 óta tartó drasztikus zsugorodása; azóta évente nagyjából feleződik az új építés volumene. Az elmúlt években a stagnáló kereslet miatt gyakorlatilag leálltak az ingatlanberuházások, emiatt viszont mostanra ötéves mélypontjára esett az eladatlan lakáskészlet. Ma mindössze 2300, már átadott lakásból választhatnak az azonnal költözni vágyók. Ez pedig olyan szint, ahol mind több ingatlanfejlesztő szállhat be újra a piacra. Ami az azonnal költözhető eladatlan készletet illeti, ez a XI., a XIII., valamint a III. kerületben haladja meg a 300 lakást, a XIV. és a IX. kerületben pedig a 150-et.



 

Az ingatlanpiaci vezető elemző várakozásait alátámaszthatja, hogy az OTP Jelzálogbank adatbázisa szerint az első fél évben mintegy 450 értékesítési céllal épített társasházi lakást adtak át Budapesten. A második hat hónapra pedig jelenleg 1100 további ingatlan megépítését tervezik a beruházók, igaz, sokéves tapasztalat szerint ennek legalább a harmada átcsúszik majd 2014-re, vagy rossz esetben leáll menet közben. Így összességében az értékesítési céllal épített lakásszám az idén elérheti az ezret.

Az új kínálat közel felét a VIII. kerület adhatja, ahol három nagy társasház mellett két tetőtéri projektet is átadhatnak még az idén. A XIII. kerület áll a dobogó második fokán várhatóan 300 feletti megépülő lakásszámmal. Jócskán lemaradva mögöttük, 90 és 120 közötti várható új kínálattal a III., a VI., a IX., a XI., valamint a XIV. kerület következik. Érdekesség, hogy 2013 az I., a XIX., valamint a XXI. kerületben új társasházi lakás átadása nélkül telhet el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG