4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre nagyobb a lakáshiány Svédországban, pár éven belül rengeteg újlakás-átadás szükséges, hogy elkerüljék az ingatlanválságot. Az országban évek óta probléma az alacsony kínálat, a bevándorlás által is fűtött népességnövekedés azonban már komoly intézkedéseket igényel a kormányzat részéről. A téma fontos lesz a közelgő választások során is, a keresleti oldal megugrása ugyanis komoly válságot eredményezhet a piacon.

A svéd kormány bővíteni szeretné az ingatlankínálatot, miután az ország az évtized legnagyobb árcsökkenését tapasztalta a piacon. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány választási kampányának egyik fontos sarokköveként az ingatlanpiac fellendítését tervezi, a szeptemberi választásokra készülve – írja a Bloomberg.

Peter Eriksson, az ágazatért felelősminiszter elmondta: hosszútávon a lakáshiány még mindig komoly probléma, így feltétlenül szükséges az ingatlanépítési volumen fellendítése. Svédországban a lakásárak csaknem 10 százalékot csökkentek múlt nyár óta, a nemzetközi befektetők pedig egyre jobban tartanak, mi lesz az ingatlanpiac jövője. Tavaly óta a svéd korona árfolyamában is érezhető az a félelem, amit egy kifejlődőben lévő ingatlanválság esélye tartogat.

A korrekció szigorúbb jelzálog-szabályozással és a háztartások hangulatának csökkenésével járt, ami egybeesett az építési volumen hirtelen növekedésével. Az újlakás-átadások száma tavaly elérte a 65 ezret, ami több mint háromszorosa a kilencvenes években mért átlagnak.

Hatalmas lesz a kereslet

Svédországban már jó pár éve probléma az ingatlanpiac helyzete, az egyre ütemesebben növekvő lakosság ugyanis komolyan felerősítette a keresleti oldalt, az utóbbi években azonban stabilizálódni látszódott a helyzet. A svéd ingatlanfejlesztési hivatal számításai szerint 2025-ig legalább 600 ezer új lakás átadására lenne szükség, hogy kompenzálják az elmúlt évek alacsony építési ütemét.

Az Európai Unión belül Svédországban tapasztalható a legütemesebb népességnövekedés – mondta Eriksson. Hozzátette: időbe telhet a bevándorlók integrációja, de a folyamat várható felgyorsulása hamarosan érezhetővé válik a keresleti oldalon.

A felelős miniszter szerint a svéd ingatlanválság főként Stockholmban okozott problémákat, míg az ország döntő részében nem találkoztak ilyen problémával. A svéd kormány korábban már tett lépéseket a jelzálog-szabályozás szigorítása érdekében, a miniszter szerint azonban most olyan megoldásokat vizsgálnak, amely segíti az első lakást vásárlók helyzetét a piacon.

Fontos kampánykérdéssé nőtte ki magát

Vizsgáljuk, mit tehet a kormány a befektetési-támogatások terén, de nagyon valószínű, hogy több erőforrás felhasználására lesz szükség - mondta Eriksson, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy olcsóbb bárlakásokra is szükség lesz, ez pedig egy fontos kérdés lesz a közelgő választások során. A Svéd Nemzeti Tervezési, Építés- és Lakás-ügyi Bizottság (Boverket) szerint fontos az újlakás-átadások felpörgetése, ennek hiányában ugyanis pár éven belül túlzsúfoltsággal, elszálló ingatlanárakkal, a hajléktalanok számának növekedésével számolhatnak az országban, ami tovább nehezíti, hogy az új generáció elhagyja a családi fészket.

A svéd statisztikai hivatal szerint több mint 53 ezer lakást adta át Svédországban 2017-ben, az elmúlt évek népességnövekedési ütemének felgyorsulása miatt azonban legalább 80 ezer átadás lenne szükséges. A tavalyi év második felében Svédország 290 önkormányzatából már 255 jelentett kínálati hiányt az ingatlanpiacon, ez a valaha rögzített legmagasabb adat. Az elmúlt két évben csaknem 72-vel nőtt azon önkormányzatok száma, amely hiányt jelentett, a Boverket adatai szerint pedig nem valószínű, hogy ez a trend megváltozna a következő években.

Remek hír a családoknak: tízezrek juthatnak lakáshoz

Március 15-től könnyebben juthatnak hozzá a családok a csok-hoz, a gyermekek után igényelhető otthonteremtési támogatáshoz. Az új rendeletnek köszönhetően hosszútávon tízezrek léphetnek be a lakáspiacra, hiszen eddig azok, akiknek már volt lakásuk, de költözésben gondolkodtak, csak új ingatlan vételéhez, építéséhez igényelhettek csok-ot. Ez megváltozik, mostantól a használtpiaci vásárlásaikhoz is megkaphatják ezt a támogatást. Az ingatlanárak meredeken emelkedő tendenciát mutatnak, a rendelet hatására megjelenő új kereslet még inkább felfelé nyomhatja az árakat. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG