Hirdetés
Hirdetés

Szakadék szélén a lakáspiac - sosem látott válságot okozhat a bevándorlás?

2018. március 12., 08:53

Egyre nagyobb a lakáshiány Svédországban, pár éven belül rengeteg újlakás-átadás szükséges, hogy elkerüljék az ingatlanválságot. Az országban évek óta probléma az alacsony kínálat, a bevándorlás által is fűtött népességnövekedés azonban már komoly intézkedéseket igényel a kormányzat részéről. A téma fontos lesz a közelgő választások során is, a keresleti oldal megugrása ugyanis komoly válságot eredményezhet a piacon.

A svéd kormány bővíteni szeretné az ingatlankínálatot, miután az ország az évtized legnagyobb árcsökkenését tapasztalta a piacon. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány választási kampányának egyik fontos sarokköveként az ingatlanpiac fellendítését tervezi, a szeptemberi választásokra készülve – írja a Bloomberg.

Peter Eriksson, az ágazatért felelősminiszter elmondta: hosszútávon a lakáshiány még mindig komoly probléma, így feltétlenül szükséges az ingatlanépítési volumen fellendítése. Svédországban a lakásárak csaknem 10 százalékot csökkentek múlt nyár óta, a nemzetközi befektetők pedig egyre jobban tartanak, mi lesz az ingatlanpiac jövője. Tavaly óta a svéd korona árfolyamában is érezhető az a félelem, amit egy kifejlődőben lévő ingatlanválság esélye tartogat.

Hirdetés

A korrekció szigorúbb jelzálog-szabályozással és a háztartások hangulatának csökkenésével járt, ami egybeesett az építési volumen hirtelen növekedésével. Az újlakás-átadások száma tavaly elérte a 65 ezret, ami több mint háromszorosa a kilencvenes években mért átlagnak.

Hatalmas lesz a kereslet

Svédországban már jó pár éve probléma az ingatlanpiac helyzete, az egyre ütemesebben növekvő lakosság ugyanis komolyan felerősítette a keresleti oldalt, az utóbbi években azonban stabilizálódni látszódott a helyzet. A svéd ingatlanfejlesztési hivatal számításai szerint 2025-ig legalább 600 ezer új lakás átadására lenne szükség, hogy kompenzálják az elmúlt évek alacsony építési ütemét.

Az Európai Unión belül Svédországban tapasztalható a legütemesebb népességnövekedés – mondta Eriksson. Hozzátette: időbe telhet a bevándorlók integrációja, de a folyamat várható felgyorsulása hamarosan érezhetővé válik a keresleti oldalon.

A felelős miniszter szerint a svéd ingatlanválság főként Stockholmban okozott problémákat, míg az ország döntő részében nem találkoztak ilyen problémával. A svéd kormány korábban már tett lépéseket a jelzálog-szabályozás szigorítása érdekében, a miniszter szerint azonban most olyan megoldásokat vizsgálnak, amely segíti az első lakást vásárlók helyzetét a piacon.

Fontos kampánykérdéssé nőtte ki magát

Vizsgáljuk, mit tehet a kormány a befektetési-támogatások terén, de nagyon valószínű, hogy több erőforrás felhasználására lesz szükség - mondta Eriksson, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy olcsóbb bárlakásokra is szükség lesz, ez pedig egy fontos kérdés lesz a közelgő választások során. A Svéd Nemzeti Tervezési, Építés- és Lakás-ügyi Bizottság (Boverket) szerint fontos az újlakás-átadások felpörgetése, ennek hiányában ugyanis pár éven belül túlzsúfoltsággal, elszálló ingatlanárakkal, a hajléktalanok számának növekedésével számolhatnak az országban, ami tovább nehezíti, hogy az új generáció elhagyja a családi fészket.

A svéd statisztikai hivatal szerint több mint 53 ezer lakást adta át Svédországban 2017-ben, az elmúlt évek népességnövekedési ütemének felgyorsulása miatt azonban legalább 80 ezer átadás lenne szükséges. A tavalyi év második felében Svédország 290 önkormányzatából már 255 jelentett kínálati hiányt az ingatlanpiacon, ez a valaha rögzített legmagasabb adat. Az elmúlt két évben csaknem 72-vel nőtt azon önkormányzatok száma, amely hiányt jelentett, a Boverket adatai szerint pedig nem valószínű, hogy ez a trend megváltozna a következő években.

Remek hír a családoknak: tízezrek juthatnak lakáshoz

Március 15-től könnyebben juthatnak hozzá a családok a csok-hoz, a gyermekek után igényelhető otthonteremtési támogatáshoz. Az új rendeletnek köszönhetően hosszútávon tízezrek léphetnek be a lakáspiacra, hiszen eddig azok, akiknek már volt lakásuk, de költözésben gondolkodtak, csak új ingatlan vételéhez, építéséhez igényelhettek csok-ot. Ez megváltozik, mostantól a használtpiaci vásárlásaikhoz is megkaphatják ezt a támogatást. Az ingatlanárak meredeken emelkedő tendenciát mutatnak, a rendelet hatására megjelenő új kereslet még inkább felfelé nyomhatja az árakat. További részletek >>>

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,80 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 762 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 075 forintos induló törlesztőrészlet és 3,37 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?