5p
Egy német kutatóintézet azt állítja, hogy négy főbb ágazatban nincs is lényeges munkaerő-hiány az országban, csak a fluktuáció magas. Az egészet csak a munkaadók híresztelik, hogy alacsonyabb béreket kelljen kínálniuk. Nem munkaerőből van hiány, hanem fizetési készségből. A bevándorlók pedig csak rontanak a helyzeten.

Túlzottnak tartják a munkaadók panaszait a munkaerő-hiánnyal kapcsolatban Németországban a Hans-Böckler Alapítvány kutatóintézetének (WSI) közgazdászai – írja a Die Welt. Sőt, egyenesen “alibinek”, hideg kalkulációnak nevezik, és károsnak a nem túl képzett dolgozók bevándorlásának ösztönzését új jogszabályokkal.

A német gazdasági növekedés magas, az export virágzik, a vállalatok tele vannak megrendelésekkel. Ám ezeket állítólag egyre nehezebb kielégíteni, mert nincs elegendő szakember. Ezzel van tele a német sajtó jó ideje. (Részben emiatt odavándorolt több millió munkavállaló is a volt szocialista országokból – a szerk.)

A DIHK kereskedelmi és iparkamara által nemrég publikált adatok szerint minden második vállalkozás arról panaszkodik, hogy nem talál elegendő szakembert az üres állásokra. Így összesen már 1,6 millió szakembert keresnek Németországban, ami a gazdasági növekedésre is rossz hatással lehet.

Nem akarnak fizetni a vállalkozók

Az említett kutatóintézet tudósai azt írják, hogy a munkaadói állítások túlzóak és ellentmondásosak. Négy, alacsony képzettséget igénylő ágazatban, mint a vendéglátás, közúti áruszállítás, munkaerő-kölcsönzés és a biztonsági szolgáltatások, egyszerűen nagyon nagy a fluktuáció. Emiatt van mindig átmenetileg sok szabad állás, nem szakemberhiány miatt.

“A vállalkozók panaszai a szakemberhiányról annak a törekvésüknek a kifejezői, hogy a munkaerő-költségeket alacsonyan tartsák” – mondja a kutatók tanulmánya. (Német nyelven.) Sőt, kerek-perec azt mondják, hogy nem munkaerőből van hiány, hanem fizetési készségből.

Nem kell több olcsó dolgozó

Tovább menve azt is mondják, hogy egy olyan bevándorlás-politika, amely az amúgy is alacsony bérű gazdasági ágakat bérüktől megfosztott személyekkel látná el, gazdaságilag káros. Ráadásul csökkenti a társadalmi elfogadottságát a valóban kívánatos szakember-pótlásnak. Vagyis: az alacsony képzettségű munkákra nem kéne újabb bevándorlókat behozni.

(Ebbe a kategóriába elvileg sok magyar is beletartozhat, akik például a vendéglátásban vagy kiskereskedelemben, szállításban dolgoznak, de a személyek szabad mozgásáról szóló EU-szabályok miatt aligha rájuk gondoltak. Inkább az EU-n kívülről érkezőkről van itt szó – a szerk.)

Vannak, de elmennek

Amint a tanulmány ábráiból is kiderül, minél inkább alacsony képzettségű munkakörök vannak egy adott ágazatban, annál nagyobb a munkaerő-problémájuk. Másrészt minél nagyobb egy iparágban a fluktuáció, annál több ott a betöltetlen állás. Úgy tűnik, nem az a baj, hogy nincs elég ember, hanem az, hogy az alacsony bérű helyekről hamar odébbállnak.

Alacsony bér alacsony marad

Az is kiderül a kutatásból, hogy az említett négy alacsony bérű ágazatban (vendéglátás, közúti szállítás, biztonság, munkaerő-kölcsönzés) 2012 és 2017 között alig emelkedtek valamicskét a bérek. Ha igen, akkor is inkább a vezető, magasabb képzettséget igénylő állásoknál.

A tanulmány viszont egyetért a munkaadókkal abban, hogy egyes műszaki szakterületeken, az építőiparban, valamint az egészségüggyel és ápolással kapcsolatos szakmáknál valóban munkaerő-hiány van. (Erről itt is írtunk.) Sőt, azt is aláírják, hogy a következő évtizedekben kívánatos a külföldi szakemberek bevándorlása.

Hatékonyságban lemaradnak

A bérek lenyomásának, például olcsó bevándorlókkal például olyan káros hatása is van, hogy a termelékenységet növelő, a munkaerőt kiváltó beruházások, számítógépesítés, automatizálás elmarad – írják. Az új technológiákat ugyanis csak akkor alkalmazzák a vállalkozók, ha az kifizetődő.

A kutatóintézet amellett van, hogy az EU-n kívülről jövő szakembereket az említett négyféle alacsony bérű ágazatba nem kéne beengedni. Le kéne venni ezeket a szektorokat arról a listáról, amely a külföldiek által is betölthető hiányszakmákat tartalmazza.

Zsarolható munkavállalók

Ügyelni kéne arra, hogy ilyen módon, “kék kártyával” valóban képzett bevándorlók érkezzenek, és a fizetésük ne lehessen túl alacsony. Csak megfelelő állásajánlatok esetén engedjék be őket. Jelenleg sok dolgozni jövő bevándorló könnyen munkanélkülivé lehet, és így a tanulmány megfogalmazásában “zsarolhatóvá válik”.

Ha ugyanis nem találnak munkát 12 hónapon belül, akkor el kell hagynia az országot, ezért bármilyen alacsony bérért hajlandóak elhelyezkedni. A munkavállalók egymás alá licitálnak – írják.

Akik a lelkük mélyén már felmondtak

Ötmillió német lélekben már felmondott – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nagyon sok munkavállalónál szó sincs motivációról, csak csendben teszik az előírásos kötelességüket. Dicséretet sohasem kapnak, hibázniuk nem szabad, legszívesebben azonnal felmondanának. Új tudást sem töltenek a fejükbe.

A Gallup Intézet németországi felmérése szerint ötből négy munkavállaló alig vagy egyáltalán nem kötődik a munkahelyéhez, csak 15 százalékuk érzi magát valóban jól ott, ahol dolgozik. Mintegy 71 százalékuk csak teszi a kötelességét, 14 százalék, bő ötmillió fő pedig lélekben már fel is mondott.

Érzelmileg akkor kötődnek a dolgozók egy céghez, ha a szervezet értékeit és normáit magukénak érzik – írják. Ilyenkor egy család tagjainak érzik magukat és kötelességüknek tartják a legjobbat nyújtani. Ehhez szükség van megfelelő munkaidőre, bérre, világos és elérhető célokra, visszacsatolásokra. Csak ötből egy munkavállaló érzi úgy, hogy a főnökének vezetési módszere kiváló munkára sarkallja.

Feltűnően sok német alkalmazott szerint a vállalatuk túl rugalmatlan, túl kevéssé alkalmazkodó. A kutatók attól tartanak, hogy a jó gazdasági növekedés, kedvező piaci környezet elkényelmesítette a német vállalkozókat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG