Hirdetés

Gyurcsány tankolt, Orbán pózolt, és felrobbant az internet

Wéber Balázs, 2019. február 21., 13:30

Most, hogy az EP-választások közeledtével gőzerővel folyik a virtuális valóságok konstruálása és a választók agyának megdolgozása, érdemes eltűnődni azon, hogy milyen álvilágban élünk, mi a hír valójában, és hogyan szabadulhatunk ki a mátrixból. Wéber Balázs jegyzete.

A person sits in front of a computer screen in Moers, Germany, 04 January 2019. Reports on 04 January 2019 state personal data of hundreds of German politicians, celebrities and journalists have been hacked and posted online. The compromised data reportedly includes credit card details, private chat protocols and contact information. The data was allegedly shared via a Twitter account under the name G0d (@_0rbit) prior to Christmas 2018, which has been suspended in the meantime. EPA/SASCHA STEINBACH
EPA/SASCHA STEINBACH

„A nap képe: tornacipőben tolja az anyagot Gyurcsány Ferenc” – ezzel a címmel közöltünk tegnap egy könnyed hangvételű írást arról, hogy az egykori miniszterelnök a tankolásáról posztolt egy képet az egyik közösségi hálón. A fotóban amúgy első látásra nincs semmi különös: a ma is aktív politikus egy tornacipőben tölti az üzemanyagot egy autóba egy benzinkútnál. A cikk végére odabiggyesztettünk egy kérdést: Önnek mi jut erről az eszébe?

Egy nappal korábban ugyanezt „eljátszottuk” a jelenkori magyar miniszterelnökkel is. A nap képe: művészfilmbe keveredett a miniszterelnök Jeruzsálemben című cikkünkhöz csatolt képen az látszik, ahogy Orbán Viktor a város felett pózol a hajnali napfényben hivatalos izraeli látogatása során. Ennek az írásnak a végén is egy kérdést tettünk fel: Ön milyen címet adna a filmnek, amelynek ez a nyitójelenete?

Hirdetés

A két rövid írás tömeges reakciót váltott ki olvasóink körében. Volt aki vette a lapot, és ’”továbbírta” a cikket: bedobott egy frappáns címötletet vagy felidézte, hogy neki mi ugrott be elsőre a képekről. Sokan azonban politikai hátsó szándékot véltek felfedezni az írások mögött – „most mi a baj azzal, hogy tornacipőben tankol” –, vagy szimplán azt kérdezték, hogy ez most miért hír.

Tényleg, miért? Az Orbán-képet még meg lehet magyarázni, hiszen a regnáló miniszterelnök látogatásának egy mozzanatát rögzíti. De mi a különös abban, hogy Gyurcsány Ferenc tankol?

Virtuális valóságok

Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, érdemes kitapogatni a barlangunkat, amelyben mindannyian élünk. Az EP-választások közeledtével ugyanis beindult a kampány, és gőzerővel folyik a virtuális valóságok konstruálása. Ezek a „valóságok” végtelenül lebutított üzenetekből épülnek fel, amelyeknek egyetlen valódi céljuk van: a választók agyának megdolgozása.

A kormány és a mellette nyíltan kiálló médiája azt harsogja, hogy ha nem ránk szavazol, akkor migránshordák perzselik fel Európát, az ellenzék pedig hiteltelen figurákból áll, akik egy nagy konspirátor emberei. Ez a message, ezt nyomja minden tévéjük, újságjuk, plakátjuk, ez alapján szerkesztik a lapokat, írják a publikat és hívják a „szakértőket”  az esti műsorokba.

Wéber Balázs
Wéber Balázs

Az ellenzék – és a média azon része, amely nyíltan vagy burkoltan szimpatizál vele – viszont azt sulykolja, hogy az Orbán-rezsim erkölcsi hullák gyülekezete, diktatúrát épít ki, miközben lenyúlja a közpénzeket, és nyomorba dönti az országot. Itt ennek a message-nek van alárendelve szinte minden megszólalás.

Bár nem állítom, hogy ez a két univerzum teljesen ekvivalens, a hazugságok, csúsztatások és féligazságok szülte üzenetekből végül olyan virtuális valóságok jönnek létre, amelyek között nincs átjárás, és amelyeknek alig van közük az általunk megélt mindennapi valósághoz. Van valami beteges abban, hogy sokan Sorossal ébrednek és Orbánnal (vagy éppen Gyurcsánnyal)  fekszenek.

Mi a valódi?

Tehát akkor mi is a hír? Mi a fontos? Az a sok, felülről irányított tartalom – tisztelet a kivételnek –, amivel nap mint nap tömik az agyunkat? Vagy az, hogy Jeruzsálemben egy  Orbán Viktor nevű ember áll a hajnali város felett, Budapesten egy Gyurcsány Ferenc nevű ember megtankolja a kocsiját, Pekingben Xie Hanchen kalapáccsal szétver egy bábut, Montevideóban Luis Alberto elszív egy jointot, Madridban pedig Diego Godín belöbböl egy gólt, és felrobban a stadion? És még hosszasan sorolhatnánk. Ön szerint melyik áll közelebb a valósághoz?

Néha kapcsolja ki a tévét, tegye le az újságot, lője le a netet, és lépjen ki az ajtón. És beszélgessen olyan emberekkel is, akikkel amúgy nem ért egyet. Így még sikerülhet kiszabadulnia a mátrixból.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?