6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális felháborodás ellenére jövő hét elején öt hajó indul útnak a szigetország északi partjairól, hogy hatalmas tengeri emlősöket ejtsen el. A dühös állatvédőkkel szemben a halászfalvak bizakodóak, turistaözönre és a helyi gazdaság felvirágzására számítanak. Hogy ez bejön-e, az erősen kérdéses, a bálnahús iránti kereslet ugyanis óriásit zuhant az elmúlt évtizedekben.
Ezen a 2006-os fotón egy bálna haláltusája látszik, amelyet a Yushin Maru japán bálnavadász-hajóról kilőtt szigonyok okoztak. Fotó: EPA / Jeremy Sutton-Hibbert

Japán tavaly decemberben jelentette be, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), mely a tengeri emlősök szisztematikus pusztításának szabályozására jött létre, és mely 1986 óta tiltja a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A szigetország kormánya akkor közölte, hogy Japán parti vizein és kizárólagos gazdasági övezetében megkötések nélkül lehet majd bálnákat ejteni.

A kilépés időpontja 2019. június 30., vagyis most vasárnap, a vadászok pedig nem is teketóriáznak: hétfőn egy hokkaidói kikötőből máris megindul öt hajó, a '80-as évek óta folytatott "tudományos" célú vadászat helyszíne, a Déli-óceán helyett az ország partvonalához képest 200 tengeri mérföldes távolságon belül lévő vizek felé.

A G20 árnyékában

A vadászat újraindulása heves rosszallást váltott ki állatvédő csoportokból és hírességekből egyaránt. Egy pénteken nyilvánosságra hozott nyílt levélben mások mellett Stephen Fry és Ricky Gervais brit színészek is arra kérik a ma Oszakában kezdődött G20 résztvevőit, hogy próbáljanak hatni a tengeri emlősök elejtését támogató japán elnökre, Abe Sindzóra, és nyilvánosan ítéljék el a kereskedelmi bálnavadászatot.

A japán kormány egyébként spórolósan adagolja az információkat a visszaállított vadászat szabályozásáról. A bálnakvótát például csak a G20 lezárása után fedik fel, állítólag azért, hogy elejét vegyék a borítékolható felháborodásnak legalább addig, amíg a gazdasági csúcs miatt megkülönböztetett médiafigyelem irányul az országra.

Az állatvédők gyűlölik, a halászok Messiásként várják

Elmarasztaló jelzőkből nincs hiány, amikor a vadászat ellenzőit kérdezik. A Guardiannek nyilatkozó Kitty Block, a Humane Society International elnöke szerint Japán lépése renegát, retrográd és rövidlátó, és még jobban aláássa egy olyan iparág hírnevét, melynek a napjai amúgy is meg vannak számlálva, mivel a termékei iránti kereslet visszazuhant.

Az IWC jó okkal tartja fent a kereskedelmi bálnavadászat tiltását, és a világ vezetői nem hunyhatnak szemet a kegyetlen támadás felett, amit a Csendes-óceán bálnái ellen terveznek.

- mondta Block.

A japán hajósok erről mást gondolnak. A brit lap megszólaltatott egy halászt az óceánparti Ayukawa településről, ahol a múlt század eleje óta óriási szerepet játszott a helyi gazdaságban a bálnavadászat. Maszaki Szató, aki húsz évvel ezelőtt kezdett tudományos célú bálnavadász hajókon dolgozni, meg van győződve arról, hogy a kereskedelmi vadászat tiltásának eltörlése ismét fel fogja virágoztatni a faluját.

Az itteniek nagyon rég óta vadászták a bálnákat, így azt gondoltuk, teljesen természetes, hogy Japán kilép az IWC-ből, és ismét elkezdi a kereskedelmi vadászatot.

Ennek megfelelően egy ayukawai hajó is csatlakozni fog a hétfőn, Kusiró kikötőjéből elinduló flottához.
Sinecu Oikawa helyi hivatalnok egyenesen arról beszélt, hogy a tiltás eltörlése turistákat hoz majd a faluba, melyben óriási pusztítást okozott a 2011. márciusi cunami.

Ayukawa nagyon elszigetelt, közúton kevéssé megközelíthető, nincs hely az ipari fejlesztésekre, így a bálnavadászat a legjobb lehetőség, hogy a legtöbbet kihozzuk a város természeti kincseiből. Most azt szeretnénk, ha elkezdenének jönni a turisták, ennék a bálnahúst, költenék a pénzt, és segítenének minket igazán talpra állni a katasztrófa után.

Semmit sem bíznak a véletlenre: szeptemberben nagy turistaközpont nyílik a településen, ahol bálnahúst kínáló éttermek is lesznek.

Sindzsi Szató, aki már 35 éve vezeti éttermét a közeli Ishinomakiban, szintén üdvözli a bálnavadászat visszatérését. A 65 éves Szató 20 évesen kóstolt először bálnahúst, és bár elsőre nem igazán ízlett neki, idővel ráállt a gusztusa, és megszerette a textúráját. Szerinte a bálnaevés a japánság része, ezen keresztül teremthetnek kapcsolatot az emberek a nemzeti múlttal.

Ez a bálnavadász hajó már elment?

A bálnahús iránti belföldi kereslet azonban valóban óriásit zuhant az elmúlt évtizedekben. A '60-as években még évi 200 ezer tonna fogyott belőle, manapság viszont már csak 5 ezer. A korábbi óriási népszerűség oka az volt, hogy a bálnahús volt a japánok első számú fehérjeforrása. Ez ma már nincs így.

Az elmúlt harminc évben mindenféle ételek érkeztek Japánba - annyi mindent lehet már enni! Már nem az a helyzet, hogy ha nagyon sok bálnahúst állítasz elő, akkor nagyon sok pénzt tudsz csinálni belőle

- mondta a Reutersnek Kazuó Yamamura, a Japan Whaling Association elnöke.

Egyes vélemények szerint a part menti vizeken folytatott vadászatok sokkal kisebb horderejűek lesznek, mint a régi, távolabbi vizekre vezető utak. Így bálnák százai menekülnek meg, és maguk az expedíciók is olcsóbbak lesznek, hiszen a hajók most már nem mehetnek el a déli sarkvidékre sem zsákmányért. Ez ugyanis bevett gyakorlat volt az utóbbi évtizedekben: Japán - az IWC 1986-os bálnavadászati moratóriumának záradékát kihasználva - a tudomány nevében rendszeresen vadászott az Antarktisz vizein.

A szigetország folyamatosan igyekezett megpuhítani az IWC-t, hogy visszatérhessen a kereskedelmi bálnavadászathoz, csakhogy sohasem jártak sikerrel - ezért döntöttek végül a kilépés mellett. Patrick Ramage, az International Fund for Animal Welfare állatvédő szervezet tengeri megőrzésért felelős igazgatója szerint a kilépés pusztán egy arcmentő akció volt Japán részéről, mivel expedícióik semmiféle tudományos eredményt nem tudtak felmutatni, ellenben óriási feszültséget szültek a bálnavadászat-ellenes országokkal szemben.

Az iparág bezuhant kereslete miatt Ramage is úgy látja, hogy ez a japán bálnavadászat végének a kezdete.

Csak a legmeggyőződésesebb halászati bürokrata mondana olyasmit, hogy még mindig lehetséges feléleszteni a fogyasztói keresletet, és elindítani a partmenti kereskedelmi bálnavadászat és a belföldi bálnahús-éhség dicsőséges, új korszakát.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG