3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A francia elnök támogatottsága elképesztő mélységbe került, az ország nem bírja tartani a lépést Németországgal - a hírek szerint a Bizottság nem fogadja majd el a jövő évi költségvetés tervezetét sem. Ne legyenek illúzióink: ez nem a franciák problémája, hanem az egész Európai Unióé.

Párizsra figyelünk - Európát látjuk

Vigyázó szemetek újonnan Párizsra vessétek! Batsányi János 1789-ben még példaképként tekintett a francia forradalom eseményeire és kérte honfitársait a tanulságok hazai átültetésére. Két évszázad elteltével az utóbbi időszak francia politikai földindulása sajnos negatív példaként és figyelmeztetésként szolgálhat számunkra.

Ne legyenek kétségeink, a francia politikai, gazdasági és társadalmi válság dimenziója valójában össz-európai: Franciaország az Európai Unió politikai centruma és ennek a kulcs-országnak a politikai centruma egyszerűen összeomlott.

Francia elnököt így még nem utáltak

A francia elnököt, François Hollande-t a szeptemberi felmérések szerint a lakosság mindössze 13 (!) százaléka támogatja, népszerűsége az 56 éves Ötödik Köztársaság történetének abszolút mélypontja. A franciák többsége szerint a hagyományos politikai osztály általában, a jelenlegi elnök pedig különösképpen impotensnek bizonyult a "Grande Nation" rég volt dicsőségének helyreállítására, a versenyképesség hanyatlásának a föltartóztatására, vagy akárcsak a mindennapi gazdasági problémák kezelésére.

Választási plakát 2012-ből

A francia gazdaság láthatóan nem bírja a lépést a német gazdasággal, közpénz-ügyei pedig felettébb rozoga lábakon állnak. Legújabb értesüléseink szerint az Európai Bizottság komoly eséllyel elutasítja Franciaország - és Olaszország - 2015-ös költségvetési tervezeteit.

Francois Hollande  szeptember közepén kezdeményezett tárgyalásokat mindenekelőtt Németországgal, hogy a legutóbb megígért 2015-ről 2017-re halaszthassák a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését.  Részletek >>

Berlin helyett Róma felé fordulnak

Az európai integrációt hat évtizeden keresztül a német-francia tengely hajtotta előre. Ez az együttműködés az utóbbi években megrendült, Franciaország egyre inkább Róma kegyeit keresi és a dél-európaiak mélyen frusztrált táborát vezetve próbál magának alkupozíciót kiharcolni az európai színtéren.

Aggasztó hírek ezek az európai integráció hazai hívei számára – és bizonyára örömteli beszámoló azon politikai körök számára, akik napi szinten fröcsögnek és áskálódnak az összefogás ellenében.  Franciaország megrendülése ugyanis alapjaiban befolyásolja annak az Uniónak a gazdasági életképességét és politikai vitalitását, amelynek egy évtizede tagjai vagyunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG