3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több pénzt költöttek a Magyarországra látogató külföldiek tavaly az egy évvel korábbihoz képest, és nőtt az országban eltöltött idő hossza is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Jelentés a turizmus 2013. évi teljesítményéről című kiadványából az is kiderült, legtöbben Szlovákiából, Ausztriából és Romániából érkeztek.

A hivatal adatai szerint mintegy 44 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra 2013-ban, ami 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Az idelátogatók túlnyomó többsége, mintegy háromnegyede egy napra érkezett. A hétvégi típusú, 1-3 napos tartózkodók száma azonban jelentősen, 10 százalékkal nőtt a 2012-es adathoz képest, míg a 4 napnál hosszabb időre érkezőké mérséklődött, 3,8 százalékkal.

Honnan jönnek?

A Magyarországra látogatók 97 százaléka európai országból, főként a szomszédos államokból érkezett: tavaly a beutazók közel negyede szlovák, 17 százaléka román, 16 százaléka osztrák állampolgárságú volt. Továbbra is kiemelkedő a németek száma; 2,9 millióan látogattak Magyarországra 2013-ban (a beutazók 6,6 százaléka), azonban ez 10 százalékos csökkentés volt az egy évvel azelőttihez képest.

És hány napra?

Tavaly a külföldi látogatók a KSH adatai szerint 102 millió napot töltöttek el Magyarországon, 1,9 százalékkal többet, mint az előző évben. Átlagos tartózkodási idejük nem változott, 2,3 napot tett ki. A több napra érkezők együttesen továbbra is átlagosan 6,4 napot maradtak az országban.

Többet költenek

A statisztikai hivatal jelentéséből kiderül: a tavaly Magyarországra látogató külföldiek kiadásainak összege 1268 milliárd forint volt, ami 4,9 százalékkal haladta meg az előző évben mértet. Az egy napra látogatók 345 milliárd forintért vásároltak termékeket, szolgáltatásokat. A több napra látogatóktól befolyt bevételek összege éves szinten 923 milliárd forint volt. A szabadidős célokra a külföldiek 750 milliárd forintot fordítottak, amelynek 20 százaléka Németországból, 9,5 százaléka az Ausztriából, 8,5 százaléka az Egyesült Államokból érkezőktől származott.

Megfordult a világ?

Az egynapos utazások fő célja átutazás vagy vásárlás volt, azaz nem turisztikai motivációval (rokon- és barátlátogatás, városnézés, körutazás, üzleti út) jöttek az idelátogatók. Az egy napra érkezők csaknem fele, 44 százaléka volt átutazó, míg 32 százalékuk vásárlási céllal jött. Az átutazók egyharmada román, 14 százaléka szerb, 7 százaléka pedig lengyel, további 7 százaléka bolgár állampolgár volt. A vásárlók esetében a szlovákok aránya kiugró, több mint 50 százalék, az osztrák vásárlóké 28, a románoké 8 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia 100 milliárd dollárral lendíti meg légi stratégiáját
Bózsó Péter | 2024. május 14. 15:03
A királyság nagyszabású beszerzéseket jelent majd be a május végén Rijádban tartandó Future Aviation Forum légiközlekedési vásáron.
Makro / Külgazdaság Németország kontra infláció: megjött a legújabb eredmény
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 11:02
 A márciusival megegyező szinten volt az áprilisi éves infláció Németországban.
Makro / Külgazdaság Durva veszteségek az oroszoknál
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 07:22
Egy esetleges taktikai atomcsapáshoz nincs megfelelő képzettségű serege az oroszoknak egy szakértő szerint. 
Makro / Külgazdaság Pazar teljesítményt nyújtott a híres vegyipari multi
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 12:43
A Henkel erős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Lélegzetelállító, mit jelentett be az arab légitársaság
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:28
Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates.
Makro / Külgazdaság Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor? A Klasszis Klub vendége Somogyi Zoltán lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:02
Terveink szerint a Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Média Lapcsoport következő, május 23-ai, csütörtök délutáni online adásában folytatandó egyórás beszélgetés témája a már csak kevesebb mint egy hónap múlva sorra kerülő önkormányzati és európai uniós választások lesznek. Érdemes lesz élni az ingyenes regisztráció lehetőségével, hiszen ez esetben nemcsak mi, hanem olvasóink is kérdezhetnek a szakembertől.
Makro / Külgazdaság Egy újabb hozzánk közeli országra irigykedhetünk
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:37
Bár az infláció hozzánk hasonlóan Csehországban is magasabb lett áprilisban, mint márciusban, a 2,9 százalékos érték jóval alacsonyabb a mi 3,7-es rátánknál.
Makro / Külgazdaság Meglepődik, ha megtudja, mennyiért tankolhatunk szerdától
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:14
Csütörtök éjfélig tuti, hogy ugyannyiért, mint most.
Makro / Külgazdaság Szomorú hír fogadta a Budapestről hazaérkezett Hszi Csin-pinget
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 09:12
Kínában gyorsult az infláció áprilisban.
Makro / Külgazdaság Remek hírt közölt Joe Bidennel az egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 08:12
Többlettel zárt az amerikai költségvetés áprilisban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG