Hirdetés
Hirdetés

Ez az ország lett a menedékkérők új célpontja

Wéber Balázs, 2018. november 13., 13:00

Csaknem tízszeresére nőtt az Európába érkező menedékkérők száma az elmúlt hónapokban az év elejéhez képest. Igaz, még így is jóval kevesebb bevándorló jön, mint az elmúlt években. A legtöbben ma már nem Görögországon vagy Olaszországon, hanem Spanyolországon keresztül jutnak be Európába.

Migrants arrive to Algeciras port, southern Spain, late 03 November 2018 (issued 04 November 2018). More than a hundred migrants were rescued at sea as they were trying to reach Spanish coasts. EPA/A.CARRASCO RAGEL
Menedékkérők a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjében. EPA/A.CARRASCO RAGEL

Jelentősen megnőtt az Európába érkező menedékkérők száma az elmúlt hónapokban, derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet friss jelentéséből.

Hirdetés

Eszerint a nyári hónapokban 7-8 ezer, októberben pedig csaknem 12 ezren léptek be Európába tengeren vagy szárazföldön, ami jelentős emelkedés ahhoz képest, hogy az első negyedévben 1-2 ezren érkeztek havonta. Az előző években nem volt megfigyelhető hasonló trend: 2016-ban például januárban, 2017-ben pedig júniusban jöttek a legtöbben.

Spanyolország az új célpont

A menedékkérők első számú belépő pontja ma már Spanyolország: a dél-európai országba november elejéig 55 ezer bevándorló érkezett, többségük a Földközi-tengeren keresztül. Ez csaknem négyszerese, illetve mintegy kétszerese annak, ahányan tavalyelőtt, illetve tavaly egész évben jöttek.    

Az Olaszországba érkezők száma viszont drasztikusan csökken: 2016-ban 181 ezer, tavaly 119 ezer, idén már csak 22 ezer menedékkérő szállt partra Itáliában. Szintén jelentősen csökkent a Görögországra nehezedő nyomás: 2016-ban 177 ezren, tavaly 35 ezren, az idei évben eddig 42 ezren érkeztek.

Idén eddig összesen mintegy kétezer ember veszítette életét útközben.

Líbia helyett Marokkó

Sajtójelentések szerint az embercsempészet nyugati irányba tolódott el, mivel az új, bevándorlás-ellenes olasz kormány nagyrészt blokkolta a Líbia és Olaszország közötti útvonalat. Sok menedékkérő most a marokkói Tangierből indul útnak, és Spanyolországba próbál eljutni a Gibraltári-szoroson keresztül. A dél-európai államot idén június óta egy új, baloldali kormány vezeti.

A Spiegel szerint a csempészek 500 és 2000 euró közötti összegért viszik át őket Európába, az út mintegy hat óráig tart.

Az útvonalak megváltozása azt is jelzi, hogy a legtöbben ma már nem a háborúk sújtotta Közel-Keletről, hanem Afrikából érkeznek.

Túl a csúcson

Habár az Európába eljutók száma az elmúlt hónapokban nőtt, még így is jóval elmarad az előző évek értékeitől. 2015-ben több mint egymillió, 2016-ban 390 ezer, 2017-ben 187 ezer, idén eddig 124 ezer menedékkérő jött Európába.

A csökkenés elsősorban az EU és Törökország közötti 2016-os egyezménynek, valamint az uniós tagországok és az érintett afrikai államok közötti kétoldalú megállapodásoknak köszönhető.

(A fejlemények hátteréről megkérdeztük a Nemzetközi Migrációs Szervezetet is, amint választ kapunk, közöljük.)

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?