Hirdetés
Hirdetés

Gyengült a CSU – mi lesz most Bajorországban?

2018. szeptember 10., 15:50

A közvélemény-kutatások az eddig parlamenti többséget élvező bajor CSU jelentős gyengülését jelzik a nemsokára esedékes választások előtt. Ám nehezen képzelhető el nélküle bármely koalíció. Bőven válogathat majd a partnerek között. Tud-e még Seehofer és Merkel együtt dolgozni?

Bajorország nagy címere. (Wikimedia Commons)
Bajorország nagy címere. (Wikimedia Commons)

Október 14-én tartományi parlamenti választások lesznek Bajorországban, az egyik legnagyobb és legnépesebb, egyben jó gazdasági mutatókkal büszkélkedő szövetségi államban. Ám az addig kormányzó CSU-t (Keresztény-szocialista Uniót) csúnya vereség fenyegeti.

A Spiegel Online által idézett felmérés szerint már csak 35,8 százalék a párt népszerűsége, amely körülbelül egy hónappal ezelőtt esett először 40 százalék alá. (Civey/Augsburger Allgemeine/SPON.) Öt évvel ezelőtt a CSU 47,7 százalékot kapott, ezzel megszerezte a helyek többségét a helyi parlamentben. Konkrétan 101-et a 180 helyből.

Hirdetés

A párt vezetése az utóbbi időben határozottan jobbra látszott tolódni, így az inkább baloldali irányultságú Spiegel némi malíciával jegyzi meg, hogy hiába volt a bevándorlás-ellenes retorika. Horst Seehofer belügyminiszter, akik korábban a CSU-t vezette, nemrég kijelentette, hogy a migráció “minden politikai problémák szülőanyja”, mindenért ezt a jelenséget téve felelőssé.

A vidékiek pártja

A Zöldek egyébként javítani tudtak és 16,5 százalékot értek el, a szélsőjobboldali AfD 13,7 százalékra javított, az SPD (szociáldemokraták) már csak 12,1 százalékot kapnának. (A Wahlrecht.de oldal összesíti a közvélemény-kutatásokat.)

Augusztus végén egy másik közvélemény-kutatás (INSA/Bild) is csak 36,0 százalékra tette a CSU népszerűségét. A párt főleg vidéken népszerűbb, a városokban pedig veszített tekintélyéből.

Német vagy bajor?

Markus Söder, a CSU vezére azzal mentegette a rossz eredményeket a Merkur.de című weboldal szerint, hogy a jelenlegi témák a közbeszédben nem annyira Bajorországról, mint inkább Németország egészéről szólnak.

Országosan egyébként a CDU/CSU pártszövetségnek, amelyek sehol sem indulnak egymás ellen, 29-31 százalékos értékeket mérnek a közvélemény-kutatók mostanában. Tavaly szeptember végén a választásokon 32,9 százalékot kaptak.

A CSU mindenképp marad?

A szocialista SPD 16-20, a szélsőséges AfD 14-17 százalékot kapna az utóbbi hetek eredményei szerint, a Zöldek 12-15 százalékra számíthatnának. Az AfD és a Zöldek növelték népszerűségüket a választások óta, a többieké csökkent.

A Dawum nevű oldal bajor koalíciós variációkat is taglal, ám ezek egyben megegyeznek: mindegyikben a CSU viszi a prímet. A többi párt vélhetően túlságosan széttagolt ahhoz, hogy a CSU nélkül koalíciót tudjanak alakítani.

A CSU pedig akár a Zöldekkel, akár az AfD-vel, akár az SPD-vel tudna koalíciót alakítani. Mindhárom esetben képes lenne ellenőrizni a parlamenti helyek több mint felét.

Merkel és Seehofer: Feloldhatatlan ellentét?

Összebékíthetetlennek írja le Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter viszonyát a Süddeutsche Zeitung mai kommentárja. Szerinte nem kéne a két politikusnak megjátszani, hogy jól együtt tudnak működni. Az “antipátiát” tíz évvel ez előttre vezetik vissza, de igazán azon a 2015 augusztusi éjszakán mérgesedhetett el, amikor Seehofer nem válaszolt Merkel hívására menekültügyben. Most a kommentár szerint Seehofer az állambiztonság vezetőjén, Hans-Georg Maaßen-en keresztül támadja a kancellárt, és ezzel is a szélsőségeseket erősíti.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?