3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újraindul a rendszeres légi forgalom az Egyesült Államok és Kuba között.
Bő 5 évtized után az első amerikai kereskedelmi légi járat Kubában 2016 augusztus 31-én. Mostantól ez rendszeres lesz. EPA/Alejandro Ernesto

Az American Airlines gépe a floridai Miamiból száll fel, helyi idő szerint a reggeli órákban, a JetBlue pedig New Yorkból indítja járatát. Mindkét légitársaság gépei a havannai José Martí nemzetközi repülőtéren szállnak le. A napokban több légitársaság is elindítja járatait Kubába.

A menetrendszerű járatok újraindítására több mint ötven évi szünet és három nappal Fidel Castrónak, a kubai forradalom vezetőjének halála után kerül sor - ez utóbbi persze csak véletlen egybeesés.

Senki nem él örökké, még Fidel Castro sem, pedig ő aztán halhatatlannak, vagy inkább elpusztíthatatlannak tűnt. Számtalanszor megsebesült, számtalan merényletet élt túl, és közben a világ leghosszabban regnáló tényleges vezetője lett. Halálával a Castro-korszak még nem ért véget Kubában - hogyan ragadta magához a hatalmat? Miért nem űzték el? Korábbi írásunk >>

Az amerikai embargó 1960-as évekbeli kezdete óta első kereskedelmi légi járat idén augusztus 31-én indult Fort Lauderdale-ből a Kuba középső vidékén fekvő Santa Clarába. Az indulást és az érkezést is ünnepséggel köszöntötték: a JetBlue nyári útja ugyanis még nem a menetrendszerű járat volt, hanem "csak" a légkiközlekedés helyreállításának alkalmából megtett első út.

Szoros összefonódás

A Miamiban élő kubaiak vasárnap tovább ünnepelték Fidel Castro halálát. Castro képével és kubai zászlókkal vonultak az utcára, a kubai nemzeti himnuszt énekelték, sírtak és nevettek, táncoltak és egymást ölelgették. "Castro halála a velünk történt szörnyűség végét jelenti" - idézte az egyik ünneplőt a The New York Times vasárnapi helyszíni riportja.

Az amerikai kubaiak több hullámban érkeztek az Egyesült Államokba, s elsöprő többségük Floridában telepedett le, Miamiban az egyik negyedet "Kis Havannának" nevezik. Az érkezők átalakították a város arculatát, s Miami nem hivatalosan ugyan, de kétnyelvű város lett: az angol mellett a spanyolt is majdnem mindenki beszéli.

Még 1981-ben létrehozták az Országos Kubai Amerikai Alapítványt, amelynek az Egyesült Államok belpolitikájára is nagy befolyása van. A választásokon általában a republikánusokat támogatják, akik ellenzik a megbékülést a kommunista Kubával. Idén két ismert, kubai gyökerű republikánus politikus is indult az elnökjelöltségért: Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor. Mindketten kubai bevándorlók gyermekei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG