1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar gazdaság legnagyobb problémája, hogy nincs növekedés és nincsenek beruházások. Ebben segíthetnének a bankok, amihez egy kiegyezésre lenne szükség a magyar kormány és a bankrendszer között. – hangzott el a mai portfolio.hu Budapesti Gazdasági Fórum konferencián.

Lohmus : bankunió nélkül jöhet a balkanizálódás

A világháborúk utáni válságoktól jelentősen különbözik a mostani krízis, mondta Peter Lohmus, az Európai Bizottság gazdasági tanácsadója a Portfolio.hu Budapesti Gazdasági Fórum (BEF) konferenciáján tartott előadásában. A magyar származású szakértő elmondta, hogy a válság előtti fellendülés szokatlanul hosszú volt, elhúzódó hitelezési folyamattal és eszközár-emelkedéssel járt, a pénzügyi piacok mélyebb problémáival párosult, emiatt pedig a gazdaságok folyamatos kibocsátási veszteségeket szenvedtek el, illetve a kilábalás is nagyon lassúnak látszik. A mérlegalkalmazkodással járó recesszió sajátossága, hogy az erőforrások gyenge allokációjával jár, elhúzódó adósságleépítést igényel a magán és az állami szektorban, valamint a pénzügyi szektor közvetítő funkciója sérült.

Simor András és Varga Mihály a BEF-en. Fotó: Kovács Szilárd/MTI



A kockázati paraméterek szigorítása a bankrendszerben a mérlegalkalmazkodás és a hitelezés egészséges korrekciójának eredménye. Komoly hitelkeresleti korlátok vannak a vállalati szektorban, a beruházások csökkennek, a lakosság és a vállalatok egyaránt kevesebb hitelt vesznek fel. A jövedelem csökkenésének a hitelkeresletben „nyoma van” – vélte Harmati László, az FHB üzleti vezérigazgatója. Nyilván fáj a szektornak, ha betétekből áramlik át állampapírba az ügyfelek pénze, de ez nem drámai, bár kamataikat tekintve a rövid lejáratú állampapírok kicsit alulárazottak. Harmati szerint a jelenlegi „adósmentő” csomagokat némileg át kell dolgozni, de az árfolyamgát és a Nemzeti Eszközkezelő sem teljesít rosszul. A hitelezés bővítése kínálati oldalról a jelenlegi portfólióteherrel nem megoldható.

Jelasity: megkérjük az embereket, hogy csatlakozzanak az árfolyamgáthoz

A jövő évi hitelezési aktivitás és a bevételek tervezése során a legnagyobb gondot a hitelkereslet hiánya jelenti – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Soha nem volt még akkora a nyomás a bankokon, hogy hitelezéssel oldják meg a gazdaság problémáját – tette hozzá. Az Erste Banknál valószínűleg megkeresik, és megkérik az ügyfeleiket, hogy csatlakozzanak az árfolyamgáthoz – mondta Jelasity. A bankvezér szerint a bankok likviditását egy állammal történő megegyezés keretében bizonyos célokra fel lehet használni.

A potenciális növekedés az amortizációt sem fedezi

Király Júlia, az MNB alelnöke szerint tartósan lelassult Magyarországon a potenciális növekedés. 2009 óta radikális beruházás-csökkenés van Magyarországon, ami már az amortizációt sem pótolja. Nincs egy jó válasz arra, miért esett vissza a hitelezés, keresleti és kínálati tényezői egyaránt vannak. A jegybank veszélyesnek tartja a magas nem teljesítő hitelarány mellett az alacsony értékvesztéssel való fedezettséget a bankrendszerben. A magyar bankrendszer érdeke, hogy helyreálljon egy egészséges, 100-110% körüli hitel/betét arány, azonban ahhoz, hogy ez helyreálljon, a betétállományt kellene növelni. Az elmúlt másfél évben nem volt lakossági betétállomány-növekedés, de kiszorítási hatást gyakorolt az állam – mondta az MNB alelnöke. Az adósok problémáját banki-állami együttműködéssel megoldó programok egy része Király Júlia szerint még előttünk áll.

Rogán: az állampapíroknak nincs kiszorító hatása

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint vannak olyan hitelek a magyar bankrendszerben, amelyeket a bankok óvatlanul, felelőtlenül helyeztek ki. Emiatt is a mérlegalkalmazkodást meg kell csinálni – fogalmazott. Az osztrák bankoknak le kell vinni a hitel/betét mutatójukat 110%-ra, és a magyar bankoknak meg kell felelniük a Bázel III. követelményrendszernek is. A hitel/betét arány csökkentésének kényszere igenis nyomást jelent a külföldi tulajdonú bankokon. A kormány feladata a magyar családok és a banki ügyfelek érdekeinek a képviselete, az együttműködésre a bankszektorral van lehetőség, de ennek szabályozott körülmények között kell folynia – hangsúlyozta. A megállapodásoknak a felek érdekein kell alapulniuk. Az önkormányzatok hitelproblémája még megoldásra vár, folynak erről a tárgyalások – mondta Rogán. Az állampapírok kiszorítási hatását tanulmányaim szerint a vállalati hitelezésre gyakorolt hatás alapján kell elemezni – mondta Rogán. Addig nincs kiszorítási hatás, amíg a bankok stratégiája arról szól, hogy a hitel/betét arányt csökkentsék a bankok, és ne a vállalati hitelezést fokozzák – vélte. Rogán szerint a kormánynak és a bankoknak egyaránt tenniük kell még azért, hogy fokozzák az árfolyamgát igénybevételét.

A politikus azt mondta, nem tekinthetők sikertelennek az eddigi „adósmentő” programok nemzetközi összevetésben sem. Arra a kérdésre, hogy cél-e az állami bankok vállalati hitelezésének növelése, Rogán úgy válaszolt, ez nem ördögtől való, és vannak olyan hitelezési területek (pl. export, piacszerzés, mezőgazdaság), ahol bizonyos kockázatok miatt ez kifejezetten helyénvaló. Az állami bankok hitelezésének is felelős, piaci keretek között kell működnie azonban – mondta. A zöld projektek finanszírozására a korábbi tervekkel ellentétben egy külön bank helyett az EU-s források felhasználása hatékonyabb megoldás lehet – vélte Rogán.

Hány legény van a gáton?

A Budapest Banknál nincs szükség mérlegalkalmazkodásra, a hitel/betét arány 100% alatti, a nem teljesítő hitelek aránya a piachoz képest alacsony, a tőkeszint pedig magas – közölte Zolnai György, a bank vezérigazgatója. A piaci trenddel ellentétben kétszámjegyű összegben tudták növelni vállalati hitelállományukat. A Budapest Bank első embere szerint a bankok kommunikációjának jelentős fokozása nélkül nem reális, hogy az árfolyamgát konstrukciót az ügyfelek legalább 50%-a igénybe vegye, bár korábban ők is 70%-os aránnyal számoltak.

Nem a bankok, hanem az egész nemzetgazdaság érdeke, hogy csökkenjen a bankok állami terhe és nőjön a bankok közötti verseny - hangsúlyozta a Budapesti Gazdasági Fórumon elhangzott előadásában Simor András jegybankelnök. Rámutatott: régiós összehasonlításban nem magas a külföldi tulajdon aránya a magyar bankrendszerben, és az elmúlt évtizedben nem korántsem nálunk volt a legmagasabb a bankok megtérülése (a jegybank elnökének előadásáról lásd külön írásunkat >>>)

Varga: még mindig sokan nem fizetnek adót

Varga Mihály, tárca nélküli miniszter rövid összevetést készített a magyar és a szlovák adórendszer között és megállapította, hogy torz a magyar adórendszer és idehaza még mindig nagyon magas az adóelkerülés. Éppen emiatt mondta azt: ezért nem ért egyet azokkal, akik szerint létre kellene hozni egy magasabb személyi jövedelemadó kulcsot is, azaz ne legyen egykulcsos adórendszer. Szavai szerint „a magasabb adókulcs az adóelkerülést ösztönözné”.

A szociális támogatási rendszer célzottságára áttérve Varga úgy fogalmazott: olyan rendszerre van szükség, ami figyelembe veszi a szociális problémákat, illetve a demográfiai kihívásokat is, hiszen évente 30-40 ezerrel csökken az ország lakossága. Konkrétumot azonban nem mondott. (A miniszter beszélt az IMF-megállapodásról is, ezzel külön cikkben foglalkoztunk >>>)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG