4p
Összegyűjtöttük a költségvetési zárszámadásokban szereplő számokat, hogy megmutassuk, hogyan gyarapodtak az elmúlt 8 évben Magyarországon a betöltetlen háziorvosi praxisok és hogyan öregszik el a szakma.
MTI Fotó: Balázs Attila

Bár a kormány az elmúlt években több módon is próbálta ösztönözni és támogatni a háziorvosokat - például állami pályázatokon keresztül támogatják a praxisjogvásárlást -, a fiatalok számára azonban még így sem lett vonzóbb ez a terület. Ezen változtatni leginkább rendszerszintű átalakítással lehetne - mondta Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapító tagja még nyáron az InfoRádiónak.

"Olyan ellátásbeli elemeknek kellene megjelennie az alapellátásban, amelyek túlmutatnak a jelenlegi adminisztratív terheken és a szakma felé terelik a valós munkavégzést. Olyan feladatok kellenek, amelyeknek köszönhetően a háziorvos újra orvosnak és nem egyfajta adminisztrátornak érzi magát a rendszerben."

Így egyelőre a jövő is fenyegetőnek tűnik, hiszen a háziorvosok átlagéletkora is egyre nő, utánpótlás nélkül pedig az elöregedés veszélye Damoklész karjdaként lóg a szakma feje felett. Bár immár 9. éve van hatalmon az Orbán-kormány, változást a területen nem sikerült elérni - legalábbis erre lehet következtetni, ha végignézzük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő költségvetési zárszámadásokhoz csatolt mellékletében szereplő számokon.

Gyűjtésünk eredményeként kirajzolódik:

  • az elöregedő háziorvosi társadalom
  • a gyarapodó betöltetlen praxisok
  • az eszkalálódó probléma azáltal, hogy egyre nagyobb arányban vannak tartósan betöltetlen praxisok.

Míg 2010-ben még csak 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402 - derül ki a zárszámadási törvény egyik fejezeti mellékletéből, vagyis bármiféle - területet érintő - intézkedés ellenére sem lehetett megállítani ezt a folyamatot. A praxisok betöltése is egyre nagyobb problémát jelent, hiszen miközben 2010-ben a betöltetlen helyeknek alig több mint fele, 53 százalék volt tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékot tett ki.

A helyzet idén sem javulhatott érdemben, hiszen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja szerint jelenleg 399 betöltetlen praxis van Magyarországon. Ebből a szempontból Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben a legkritikusabb a helyzet, hiszen előbbiben 52, Békésben pedig 32 praxis betöltetlen. Kiemelkedik még ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye a maguk 29, illetve 28 betöltetlen praxisával.

Egyre több hely üresedhet meg a jövőben

A zárszámadási fejezeti melléklet szerint a háziorvosok átlagéletkora tavaly tovább emelkedett, az már 58,2 év volt, miközben 2012-ben (ebből az évből találtunk először ilyen adatot a dokumentumban) még 55 évről számolt be a NEAK. A zárszámadás melléklete szerint 2018-ban a háziorvosok 90 százaléka 72 év alatti volt, miközben fiatal orvos - 42 évnél fiatalabb - a területen dolgozóknak csupán a 10 százaléka.

A kimutatás szerint a legtöbb háziorvos 64 éves volt tavaly, 2017-ben ez az életkor még 63 volt, 2015-ben pedig 61 év - a folyamat szintén a folyamatos elöregedésről árulkodik.

A költségvetés zárszámadása alapján nominálisan és még GDP-arányosan is valamivel több pénz megy a háziorvosi és gyermekorvosi szolgáltatásokra. Míg 2011-ben 90,3 milliárd forint ment a területre, tavaly már több mint 150 milliárd forint - ez azonban még mindig kevésnek tűnik a fenti folyamatok alapján. Így joggal merül fel, hogy a pénzek elköltése nemcsak ahhoz kevés és nem megfelelően célzott, hogy megfordítsa az elmúlt években kialakult kedvezőtlen folyamatokat, de azok megállításához sem tűnik elegendőnek.

Idén egyébként 153, jövőre pedig 173 milliárdos forrás van betervezve a költségvetésbe erre a sorra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG