3p
A szabályosan létesített kutak után sem kellene megfizetni az eljárási illetéket, díjat.
A Parlament ködben 2017. február 3-án. (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss - az mfor által kiszúrt - törvénymódosító javaslat alapján. Az egyes belügyi tárgyú törvényeket érintő csomaghoz készítette el javaslatait a parlament törvényalkotási bizottsága, ebben szerepel a kutak engedélyeztetéséhez kapcsolódó eljárási díjak, illetékek megszüntetésére tett indítvány. Ami lényegében a kormány szándékait tükrözi, vagyis jó eséllyel el is fogadja ebben a formájában az előterjesztést a parlament - írja az mfor.hu.

A hatályban lévő jogszabály szerint idén év végéig kellene bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, önkormányzatnál az engedély nélkül fúrt kutakról, vagyis vízlétesítményekről. A határidőn belül tett bejelentések mentesülnek a különböző díjak, bírságok megfizetése alól.

Figyelembe véve a számos, engedély nélkül fúrt kutat az országban, melyek tulajdonosai mérsékelt lelkesedéssel tesznek eleget a bejelentési kötelezettségeiknek, a belügyi tárgyú törvénymódosítás részeként 2020 végéig tolnák ki ezt a határidőt.

Ehhez a csomaghoz adta be kiegészítéseit pár napja a törvényalkotási bizottság, melynek értelmében a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól. A bizottság indoklása szerint "jogpolitikai szempontból indokolt, hogy ne csak az engedély nélküli kutak utólagos engedélyezése, hanem a szabályosan, engedélyezési eljárásban kezdeményezett kútlétesítés is mentesüljön az eljárási költségek megfizetése alól."

Az illeték- és díjfizetési mentesség egyidejűleg nem kötődne az engedély nélküli kutat bírság terhe nélküli bejelentése határidejéhez, hanem időkorlát nélküli lenne - áll az indoklásban. E módosítással egységes és általános, az engedélyezési eljárás költsége alóli mentesülési szabály vonatkozna a kútlétesítésre.

A bizottság szerint a díjak, illetékek eltörlése várhatóan ösztönzően hat arra, hogy a jövőben az érintett vízhasználók csak engedély birtokában létesítsenek kutakat. Ezáltal a hazai vízkivételről reálisabb adatok állnak majd a vízügyi hatóság rendelkezésére - említik még meg az indoklásban.

A rendelkezések a törvény kihirdetését követő napon hatályba lépnek, vagyis még idén sor kerül erre.

A kutak létesítésének engedélyezése - létesítésük céljától függően - vagy a jegyzők hatáskörébe tartozik, vagy a katasztrófavédelmi hatósághoz. A magáncélokra szolgáló vízkivétel esetében az illetékes jegyző által kiállított engedély illetéke 5000 forint. A másik tételt, a díjat a katasztrófavédelem állapítja meg a gazdasági célú vízkivétel esetében, az összeg a kivétel mennyiségétől függ.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az engedély nélkül létesített kutak bejelentésének elmulasztása miatt ne szabhatnának ki vízgazdálkodási bírságot a jövőben. Ha a mostani formájában fogadják el a törvényjavaslatot, akkor ezt csak 2020 végéig lehetne megúszni, a bejelentési kötelezettség teljesítése esetén. Erre érdemes odafigyelni, mert a bírság összege akár 300 ezer forint is lehet a természetes személyek esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG