3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kurdisztán fővárosának polgármestere szerint 800 ezer újabb menekült is érkezhet Moszul városából, akik egy része Európát is célba veheti. Sorra épülnek a menekülttáborok, eddig 40 ezer ember érkezett, pedig a harcok nem is a városban folynak. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája is a városban maradhatott.
Erbíl. Fotó: Wikimedia Commons / Myararat83

Kurdisztánban már 1,8 millió iraki menekült él, de a főváros, Erbil polgármestere, Nihad Latif Qoja szerint további 500-800 ezer jöhet hozzájuk Moszul ostroma miatt. Erbilben már lehet érezni a menekülthullámot, bár a menekülteket nem a városban, hanem az azon kívül felállított menekülttáborokban helyezik el – írja a német N-tv.de, amely interjút készített a polgármesterrel.

Hat-hét tábort már felépítettek, további három építés alatt áll, hogy az említett több százezer embert el tudják helyezni. Eddig a harcok a Moszul környéki településeken és elővárosokban folytak, és csak 40 ezer menekült érkezett, de ha a csata áttevődik a város területére, arra számítanak, hogy megindul majd a tömeg. Feltéve, ha az Iszlám Állam harcosai, akik gyakran használnak túszokat élő pajzsnak, ezt nem akadályozzák meg.

A Kurdisztán által eddig elhelyezett 1,8 millió menekült főleg iraki városokból menekült el, és egy részük már szívesen visszatérne, de ehhez hiányzik az infrastruktúra: az utak, iskolák, orvosi létesítmények, áramellátás és vízvezetékek szét vannak rombolva. Kurdisztán az ENSZ szervezeteivel is együttműködik és az EU-t is arra kérte, hogy segítsenek még a tél beállta előtt.

Az évek óta háborúban álló Kurdisztánnak dollármilliárdjaiba kerül a menekültek ellátása, ám eddig csak kevés külső segítséget kapott – mondta el a polgármester. Más felvevő országoktól eltérően, mint Törökország, Libanon, Jordánia, a nemzetközi közösség ide milliárdok helyett csak dollármilliókat küldött. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az iraki kormány nem nézi jó szemmel a kurdok függetlenségi törekvéseit, és blokkolja az ide jövő nemzetközi segélyeket.

A polgármester szerint ha a most Moszulból érkezőknek nem adnak elegendő reményt, perspektívát a saját hazájuk közelében, akkor sokuk továbbállhat Európa felé. A tavalyi nagy menekülthullámnak is az volt a fő oka, hogy a nemzetközi közösség nem vette elég komolyan a Szíriában és Irakban folyó háborút.

Eközben az offenzíva állítólag jól halad – erről itt írtunk –, bár sokan attól tartanak, hogy az Iszlám Állam példa nélküli vérfürdőre készül a nagyvárosban.

Egy másik jelentés szerint az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi, aki itt kiáltotta ki korábban a kalifátust, ma is Moszulban tartózkodik. A kurd kormány egyik magas rangú tanácsadója úgy véli, halálával az egész Iszlám Állam összeomlana, mert egyik vezetőjének sincs akkora hatalma és tekintélye, hogy a helyébe lépjen. Számos korábbi parancsnokát megölték az utóbbi hónapok harcaiban. A „kalifa” maga pedig mintegy kilenc hónapja bujkál.

Moszult egyelőre nem zárták körbe teljesen, hagytak egy menekülési folyosót Szíria felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG