Hirdetés
Hirdetés

Már a pénztárcájukon érzik – egyre biztosabb, hogy rossz ötlet volt a Brexit?

2018. május 25., 10:59

A brit háztartások mintegy 900 fontot veszítettek eddig a bizonytalanságok miatt.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Brexit hatása már a GDP növekedésén is meglátszik, a kilépés mintegy 1,5-2 százalékkal vágta haza a brit növekedést. A brit jegybank kormányzója, Mark Carney szerint ugyanakkor egy ennél is égetőbb bizonyítéka van a kilépés negatív hatásainak, a brit háztartások jövedelme ugyanis 4 százalékkal alacsonyabb jelenleg a 2016-os népszavazás előtti szinteknél. Ez átlagosan több mint 900 font (csaknem 330 ezer forint) éves bevételkiesést jelent háztartásonként.

Carney szerint a brit háztartások eleinte túltették magukat a Brexithez kötődő bizonytalanságokon, ám azóta, hogy a font meredek gyengülésének inflációs következményei megjelentek a kiskereskedelmi árakban, és így a reáljövedelmekben is, a lakossági fogyasztás növekedése a referendum előtti ütem felére csökkent. A Bank of England monetáris tanácsa jelenleg 1,5 százalék körülire taksálja a brit gazdaság éves potenciális növekedési ütemét; ez a globális pénzügyi válság előtt mért éves potenciális növekedési átlagnak mindössze a 60 százaléka.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Egy friss elemzés arra kereste a választ, hogy az egyes megyékre jellemző nettó átlagfizetések alapján hány havi keresetre van szükség egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház vagy egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó fizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz közel 10 évi fizetés kell hozzá.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?