Hirdetés
Hirdetés

Már a pénztárcájukon érzik – egyre biztosabb, hogy rossz ötlet volt a Brexit?

2018. május 25., 10:59

A brit háztartások mintegy 900 fontot veszítettek eddig a bizonytalanságok miatt.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Brexit hatása már a GDP növekedésén is meglátszik, a kilépés mintegy 1,5-2 százalékkal vágta haza a brit növekedést. A brit jegybank kormányzója, Mark Carney szerint ugyanakkor egy ennél is égetőbb bizonyítéka van a kilépés negatív hatásainak, a brit háztartások jövedelme ugyanis 4 százalékkal alacsonyabb jelenleg a 2016-os népszavazás előtti szinteknél. Ez átlagosan több mint 900 font (csaknem 330 ezer forint) éves bevételkiesést jelent háztartásonként.

Carney szerint a brit háztartások eleinte túltették magukat a Brexithez kötődő bizonytalanságokon, ám azóta, hogy a font meredek gyengülésének inflációs következményei megjelentek a kiskereskedelmi árakban, és így a reáljövedelmekben is, a lakossági fogyasztás növekedése a referendum előtti ütem felére csökkent. A Bank of England monetáris tanácsa jelenleg 1,5 százalék körülire taksálja a brit gazdaság éves potenciális növekedési ütemét; ez a globális pénzügyi válság előtt mért éves potenciális növekedési átlagnak mindössze a 60 százaléka.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?