Hirdetés
Hirdetés

Nehéz évek várnak Putyinékra - tovább erősödnek a szankciók?

2018. szeptember 20., 18:25

A következő elnöki ciklusban felerősödhet az Oroszországra ható nyomás.

Nem zárható ki a kereskedelmi háborúk kiterjesztése és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás felerősödése az elkövetkező hatéves orosz elnöki ciklusban – mondta az orosz miniszterelnök. Dmitrij Medvegyev szerint az orosz kabinetnek olyan makrogazdasági prognózist kell elfogadnia, amely a következő hároméves költségvetési perióduson túl, 2024-ig is érvényes. Ez azonban mind az olajár, mind a GDP-növekedés, de más gazdasági mutatók szempontjából is nagyon óvatos a kedvezőtlen gazdaságpolitikai feltételek közepette.

Óvatosak az előrejelzések

2019-ben strukturális változások indulnak majd meg az orosz gazdaságban és növekszik majd az üzleti és befektetői aktivitás is, a gyorsabb növekedés pályájára állítva a gazdaságot. Medvegyev elmondta, a számítások szerint a növekedés üteme meghaladja majd a 3 százalékot, elsősorban a jó exportpotenciállal rendelkező ágazatoknak, az infrastrukturális fejlesztéseknek és a lakóingatlan-építésnek köszönhetően. A tárca stabil reáljövedelem-növekedést vár, átlagosan mintegy 4 százalék körüli inflációt és kedvező munkaerőpiaci helyzetet.

Hirdetés

Anton Sziluanov pénzügyminiszter a kormányülést követően kijelentette, hogy Oroszország a szankciók további erősödése esetén lemondhat a külső hitelfelvételről és a deficitfinanszírozás belső forrásai felé fordulhat. Az orosz kormány akkor sem fog kilépni a külső piacra, ha a belső hitelezőkre nyomás nehezedik majd, vagy ha a befektetők magasabb hozamot várnak majd el – tette hozzá.

Az EU és az USA is büntet

Az EU 2014 márciusa óta több lépésben vezetett be korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben. Az intézkedések válaszok voltak a Krím jogellenes annektálására és Ukrajna szándékos destabilizációjára. Az Európai Unió Tanács hat hónappal, március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket. Az intézkedések vagyoni eszközök befagyasztásából és utazási tilalomból állnak, és továbbra is 155 emberre és 44 szervezetre vonatkoznak. Részletek >>>

Orosz gázjátszma: újabb szankciókkal fenyegetődzik Amerika

Szankciók lehetőségét helyezte kilátásba az Oroszország és Németország között épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az EU-n kívül az Egyesült Államok kormánya is nemrég szigorított szankcióin Oroszországgal szemben: Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá szerdán a választásokba történő beavatkozások szankcionálásáról. A most aláírt elnöki rendelet értelmében büntető intézkedésekkel sújtják azokat a külföldi országokat vagy személyeket,  illetve vállalatokat, amelyek megpróbálnak beavatkozni az amerikai választási folyamatba.

Ez azért nem lehetett kellemes, mivel a legutóbbi választásokba éppen Trump győzelme érdekében avatkoztak be az oroszok, ezt már tényként kezelik az Egyesült Államokban. A kampánycsapat egyik volt munkatársára nemrég kértek börtönt, nemrég pedig azt is el kellett ismernie az elnöknek, hogy a kampány során fia az ellenséges Oroszország képviselőivel tárgyalt, Hillary Clintonról akart terhelő információkat szerezni. További részletek >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Diana kiütötte Gotovina tábornokot

Diana kiütötte Gotovina tábornokot

A háború mindig jó téma a filmművészetben. A 66. Pólai Filmfesztiválon is két háborús film versengett egymással. Az egyik tízezer szerb gyermek megmentéséről szólt, a másik pedig több mint kétmillió euróba került. Az utóbbiból Ante Gotovina tábornok köszönt vissza. Ennek ellenére nem a horvátok többsége által nemzeti hősként tisztelt tábornok nyert. Sőt: a Tábornok című film egyetlen fődíjat sem vitt el.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?