3p
A következő elnöki ciklusban felerősödhet az Oroszországra ható nyomás.

Nem zárható ki a kereskedelmi háborúk kiterjesztése és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás felerősödése az elkövetkező hatéves orosz elnöki ciklusban – mondta az orosz miniszterelnök. Dmitrij Medvegyev szerint az orosz kabinetnek olyan makrogazdasági prognózist kell elfogadnia, amely a következő hároméves költségvetési perióduson túl, 2024-ig is érvényes. Ez azonban mind az olajár, mind a GDP-növekedés, de más gazdasági mutatók szempontjából is nagyon óvatos a kedvezőtlen gazdaságpolitikai feltételek közepette.

Óvatosak az előrejelzések

2019-ben strukturális változások indulnak majd meg az orosz gazdaságban és növekszik majd az üzleti és befektetői aktivitás is, a gyorsabb növekedés pályájára állítva a gazdaságot. Medvegyev elmondta, a számítások szerint a növekedés üteme meghaladja majd a 3 százalékot, elsősorban a jó exportpotenciállal rendelkező ágazatoknak, az infrastrukturális fejlesztéseknek és a lakóingatlan-építésnek köszönhetően. A tárca stabil reáljövedelem-növekedést vár, átlagosan mintegy 4 százalék körüli inflációt és kedvező munkaerőpiaci helyzetet.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter a kormányülést követően kijelentette, hogy Oroszország a szankciók további erősödése esetén lemondhat a külső hitelfelvételről és a deficitfinanszírozás belső forrásai felé fordulhat. Az orosz kormány akkor sem fog kilépni a külső piacra, ha a belső hitelezőkre nyomás nehezedik majd, vagy ha a befektetők magasabb hozamot várnak majd el – tette hozzá.

Az EU és az USA is büntet

Az EU 2014 márciusa óta több lépésben vezetett be korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben. Az intézkedések válaszok voltak a Krím jogellenes annektálására és Ukrajna szándékos destabilizációjára. Az Európai Unió Tanács hat hónappal, március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket. Az intézkedések vagyoni eszközök befagyasztásából és utazási tilalomból állnak, és továbbra is 155 emberre és 44 szervezetre vonatkoznak. Részletek >>>

Orosz gázjátszma: újabb szankciókkal fenyegetődzik Amerika

Szankciók lehetőségét helyezte kilátásba az Oroszország és Németország között épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az EU-n kívül az Egyesült Államok kormánya is nemrég szigorított szankcióin Oroszországgal szemben: Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá szerdán a választásokba történő beavatkozások szankcionálásáról. A most aláírt elnöki rendelet értelmében büntető intézkedésekkel sújtják azokat a külföldi országokat vagy személyeket,  illetve vállalatokat, amelyek megpróbálnak beavatkozni az amerikai választási folyamatba.

Ez azért nem lehetett kellemes, mivel a legutóbbi választásokba éppen Trump győzelme érdekében avatkoztak be az oroszok, ezt már tényként kezelik az Egyesült Államokban. A kampánycsapat egyik volt munkatársára nemrég kértek börtönt, nemrég pedig azt is el kellett ismernie az elnöknek, hogy a kampány során fia az ellenséges Oroszország képviselőivel tárgyalt, Hillary Clintonról akart terhelő információkat szerezni. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG