Hirdetés
Hirdetés

Nem várt hírrel robbantott az őrült diktátor: mégsem pusztul el a világ?

2018. április 21., 13:23

Egy ügyesen csomagolt bejelentést tett Kim Dzsongun: leállnak az észak-koreai atomkísérletekkel, még a kísérleti telepet is bezárják - a koreai diktátor határozott üzenetet küldött a közelgő csúcstalálkozók előtt. Nagyon régen volt már olyan, hogy távolodott a nukleáris háború réme, nem csoda, ha a fél nyugati világ reménykedve tapsol a bejelentésnek.

Az Észak-Koreai Központi Hírügynökség fotója a Koreai Munkapárt központi bizottságának üléséről, ahol Kim Dzsongun bejelentette, hogy leállítják a nukleáris és rakéta-teszteket.
Az Észak-Koreai Központi Hírügynökség fotója a Koreai Munkapárt központi bizottságának üléséről, ahol Kim Dzsongun bejelentette, hogy leállítják a nukleáris és rakéta-teszteket.

Észak-Korea azonnali hatállyal felfüggeszti a nukleáris- és rakéta-kísérleteit - az észak-koreai állami média tudósítása szerint bezárják azt a telepet is, ahol a kísérleteket végezték, és mostantól a gazdasági növekedés és a béke elősegítésén dolgoznak. A szombati bejelentés jó alap lehet a közelgő találkozókra, ami Kim Dzsongun állama valamint Dél-Korea és az Egyesült Államok között zajlik majd. A szöuli vezetőkkel a jövő héten lesz találkozó, Donald Trumppal pedig május második felében, esetleg júniusban.

Kim Dzsongun úgy fogalmazott: az országának már nincs szüksége interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott tesztekre vagy nukleáris kísérletekre, mivel teljesítették a célt, a fegyverek kifejlesztése kész.

Hirdetés

Ügyesen csomagolt üzenet

Az észak-koreai nukleáris program az ország legfontosabb projektje, még Kim Dzsongun nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen indította. Kim Dzsongun számára a nukleáris fenyegetés fenntartása az egyetlen érdemi eszköz, ami a gazdaságilag padlón lévő, hadászatilag elavult technikával rendelkező ország védettsége úgy-ahogy megoldható; az sem véletlen, hogy az elmúlt években nagyon hangsúlyos belső propaganda-hullám keretében mutattak be minden sikeres kísérletet, robbantást, rakétakilövést. Kim Dzsongun természetesen nem azt mondta, hogy nem lesz országának atomfegyvere, hanem ügyesen úgy csomagolta az üzenetet, hogy az befelé és kifelé is használható legyen - nem tesztelnek tovább, de csak azért, mert elkészültek.

Ez biztosan nem lesz elég a teljes nukleáris leszerelést követelő országoknak, illetve elsősorban az Egyesült Államoknak, ám a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint az, hogy már a nagyszabású tárgyalások előtt gesztust gyakorolt Kim Dzsongun, jó jel - arra utal, hogy komolyan veszi a tárgyalásokat.

Ennyi dicséretet rég kapott az őrült diktátor

Nem nagyon lehet felidézni olyan esetet, amikor Észak-Korea ilyen pozitív hírekkel került volna be a médiába, illetve ilyen pozitív nemzetközi reakciót váltott volna ki - talán a téli olimpia körül volt hasonló hangulat, de a nyugatiak annál is jobban örvendeznek most.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren úgy reagált: ez nagyon jó hír Észak-Koreának és a világnak; azt is írta, hogy már várja a találkozót.

North Korea has agreed to suspend all Nuclear Tests and close up a major test site. This is very good news for North Korea and the World - big progress! Look forward to our Summit.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 20, 2018

Az MTI beszámolója szerint Trump szerdán a floridai Mar-a-Lago villában Abe Sindzó japán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén megerősítette, hogy javában tartanak az előkészítő tárgyalások a várhatóan május végén vagy június elején tartandó csúcstalálkozóról. Részletekről az elnök nem beszélt, de azt elmondta, hogy pillanatnyilag öt helyszínt vizsgálnak mint a megbeszélések esélyes helyszínét.

A várható csúcstalálkozóról egyeztetett a napokban az észak-koreai fővárosban, Phenjanban Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelenlegi vezetője is, akit Trump elnök a külügyminiszteri posztra jelölt. Pompeo személyesen tárgyalt Kim Dzsongunnal. (Nincs mese: legyen egy ország bármilyen kicsi, vezetőjét a világ utálhatja - ha atomhatalommá válik, komolyan veszik. Itt írtunk a titkos találkozó hátteréről >>)

Az Európai Unió részéről Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő pozitív, régóta várt lépésnek nevezte a phenjani bejelentést, amelynek az ország teljes körű, igazolható és visszafordíthatatlan nukleáris leszereléséhez, a nemzetközi kötelezettségek teljes tiszteletben tartásához, valamint az Átfogó Atomcsend-egyezmény ratifikálásához kell vezetnie. Az Európai Unió várakozással tekint a közelgő Korea-közi, illetve az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozó elé, amelyek remélhetőleg tovább növelik a bizalmat a felek között, és újabb konkrét és pozitív eredményeket hoznak - hangsúlyozta Mogherini az MTI beszámolója szerint.

A szankciók azért még maradnak

Mogherini azt is elmondta: az EU minden lehetséges módon támogatja a helyzet tárgyalásos megoldását, a kommunikációs csatornák továbbra is nyitva lesznek a phenjani vezetéssel, azonban fenntartják az Észak-Koreával szembeni szankciókat.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?