Hirdetés
Hirdetés

Orbán retteghet – befut Budapestre az isztambuli gyors

Káncz Csaba, 2019. június 25., 09:15

Négy hónap múlva Magyarországon is főpolgármester-választásra kerül sor, és a nagyvárosi polgárság éppen úgy mélyütést vihet be a magyar miniszterelnöknek, ahogyan az a példaképével, Erdogannal történt. Az elmúlt napokban Moszkvában és Hongkongban is tömeges mozgalmak kérdőjelezték meg az egyeduralkodó vezető tekintélyét és legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.

A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt jelöltje int támogatóinak egy kampánybuszból a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.
(Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)
A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt jelöltje int támogatóinak egy kampánybuszból a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Egy héten belül komoly politikai pofonokat kaptak az eurázsiai tengely autokratái Törökországban, Oroszországban és Kínában. Mindhárom országban tömeges mozgalmak kérdőjelezték meg az egyeduralkodó vezető tekintélyét és legitimitását. A török politikai földrengés lökéshullámai hazánkat is elérik.

A vég kezdete Erdogannál

Mint ismeretes, a megismételt isztambuli helyhatósági választáson az ellenzéki HDP jelöltje a korábbinál jóval nagyobb, 54:45 arányban nyert a kormánypárt AKP-val szemben, ez a március végi 13 ezer helyett csaknem nyolcszázezerrel több szavazatot jelent. A hírre a török líra több, mint 1 százalékos erősödéssel reagált. Az eseménynek óriási politikai jelentősége van, hiszen Isztambulban lakik a török lakosság ötöde és a metropolisz adja az ország gazdasági kibocsátásának csaknem harmadát.

Hirdetés

Erdogan ellenzéke szerint az eredmény az egyeduralkodó elnök 16 éves uralma végének kezdetét jelentheti.  Alig négy hónap múlva Magyarországon is főpolgármester-választásra kerül sor, és a nagyvárosi polgárság éppen úgy mélyütést vihet be a magyar miniszterelnöknek, ahogyan az a példaképével, Erdogannal történt.

Az isztambuli gyors befut Budapestre

Pulai András elemző szerint Erdogan rendszere brutálisabb, hiszen például ellemzékieket és újságírókat börtönöznek be, de a közterületi médiakampányt láthatóan Orbán fejlesztette tökélyre. Pulai hozzáteszi, hogy Orbán mind az állami, mind a piaci erőforrásokat sokkal hatékonyabban sajátítja ki, mint Erdogan. Az elemző szerint Magyarországon annyi erőforrása az ősszel sem lesz a rendszer ellenzékének, mint Törökországban volt, ettől függetlenül az isztambuli választás üzenete egyértelmű.

Szintén áthallásos fejleménynek tekinthető, hogy török elemzők szerint az isztambuli vezetőség-váltással számos korrupciós ügy kerülhet napvilágra. A kormányzó AKP 25 éve uralja a nagyvárost és most kinyílhat a pénzkifolyatások, a hatalmi visszaélések és az érdekszövetségek teljes darázsfészke.

Visszafele sült el a kábítószeres trükk

Moszkvában Ivan Golunov oknyomozó újságírónak sikerült a Kremlt visszavonulásra kényszeríteni, miután országszerte ezrek követelték szabadon bocsátását. A széleskörű felháborodás hatására elvégzett vizsgálatban nyilvánvaló lett, hogy rendőrök helyeztek el a lakásában kábítószert, klasszikus „kompromat”-ként, ami a kényelmetlen személyek félreállítására szolgál. Az is látszott, hogy az ügyhöz semmi köze a Kremlnek, és a szolgálatok alsóbb szintjének akciójáról, durva túlkapásáról van szó, ami azért szintén árulkodó a rendszer működésére nézve. Putyin az ügy végén két rendőrtábornokot rúgott ki.

Figyelmeztető jel, hogy míg 2004-ben 40 ezer személyt tartottak fogva orosz börtönökben különböző, kábítószerrel összefüggő vádak miatt, mára ez a szám 140 ezerre ugrott. Elemzők szerint Oroszországban a kábítószer napjainkra a rendőrségi kikényszerítés eszköze lett.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A pekingi kommunisták hongkongi próbálkozása

Hongkongban óriási tüntetésekkel az elmúlt napokban a polgárok elérték a kiadatási törvény módosításának visszavonását. A tervezet lehetővé tette volna, hogy Hongkong olyan országoknak is kiadhasson gyanúsítottakat, akikkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. Ilyen például Kína vagy Tajvan.

A demonstrálók attól tartottak, hogy Peking visszaélne az új lehetőséggel. A tervezet ellenzői szerint egyrészt Peking felhasználná a törvényt a politikai menekültek ellen, akár visszamenőleg is, már lezárt ügyekben, másrészt a tüntetők nem bíznak a kínai igazságszolgáltatás átláthatóságában, és tisztességében. Ráadásul az utcán tiltakozók szerint az egész törvénytervezet mögött Peking áll, amit a kínai kormány cáfol.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?