Hirdetés
Hirdetés

Orbán retteghet – befut Budapestre az isztambuli gyors

Káncz Csaba, 2019. június 25., 09:15

Négy hónap múlva Magyarországon is főpolgármester-választásra kerül sor, és a nagyvárosi polgárság éppen úgy mélyütést vihet be a magyar miniszterelnöknek, ahogyan az a példaképével, Erdogannal történt. Az elmúlt napokban Moszkvában és Hongkongban is tömeges mozgalmak kérdőjelezték meg az egyeduralkodó vezető tekintélyét és legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.

A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt jelöltje int támogatóinak egy kampánybuszból a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.
(Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)
A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt jelöltje int támogatóinak egy kampánybuszból a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Egy héten belül komoly politikai pofonokat kaptak az eurázsiai tengely autokratái Törökországban, Oroszországban és Kínában. Mindhárom országban tömeges mozgalmak kérdőjelezték meg az egyeduralkodó vezető tekintélyét és legitimitását. A török politikai földrengés lökéshullámai hazánkat is elérik.

A vég kezdete Erdogannál

Mint ismeretes, a megismételt isztambuli helyhatósági választáson az ellenzéki HDP jelöltje a korábbinál jóval nagyobb, 54:45 arányban nyert a kormánypárt AKP-val szemben, ez a március végi 13 ezer helyett csaknem nyolcszázezerrel több szavazatot jelent. A hírre a török líra több, mint 1 százalékos erősödéssel reagált. Az eseménynek óriási politikai jelentősége van, hiszen Isztambulban lakik a török lakosság ötöde és a metropolisz adja az ország gazdasági kibocsátásának csaknem harmadát.

Hirdetés

Erdogan ellenzéke szerint az eredmény az egyeduralkodó elnök 16 éves uralma végének kezdetét jelentheti.  Alig négy hónap múlva Magyarországon is főpolgármester-választásra kerül sor, és a nagyvárosi polgárság éppen úgy mélyütést vihet be a magyar miniszterelnöknek, ahogyan az a példaképével, Erdogannal történt.

Az isztambuli gyors befut Budapestre

Pulai András elemző szerint Erdogan rendszere brutálisabb, hiszen például ellemzékieket és újságírókat börtönöznek be, de a közterületi médiakampányt láthatóan Orbán fejlesztette tökélyre. Pulai hozzáteszi, hogy Orbán mind az állami, mind a piaci erőforrásokat sokkal hatékonyabban sajátítja ki, mint Erdogan. Az elemző szerint Magyarországon annyi erőforrása az ősszel sem lesz a rendszer ellenzékének, mint Törökországban volt, ettől függetlenül az isztambuli választás üzenete egyértelmű.

Szintén áthallásos fejleménynek tekinthető, hogy török elemzők szerint az isztambuli vezetőség-váltással számos korrupciós ügy kerülhet napvilágra. A kormányzó AKP 25 éve uralja a nagyvárost és most kinyílhat a pénzkifolyatások, a hatalmi visszaélések és az érdekszövetségek teljes darázsfészke.

Visszafele sült el a kábítószeres trükk

Moszkvában Ivan Golunov oknyomozó újságírónak sikerült a Kremlt visszavonulásra kényszeríteni, miután országszerte ezrek követelték szabadon bocsátását. A széleskörű felháborodás hatására elvégzett vizsgálatban nyilvánvaló lett, hogy rendőrök helyeztek el a lakásában kábítószert, klasszikus „kompromat”-ként, ami a kényelmetlen személyek félreállítására szolgál. Az is látszott, hogy az ügyhöz semmi köze a Kremlnek, és a szolgálatok alsóbb szintjének akciójáról, durva túlkapásáról van szó, ami azért szintén árulkodó a rendszer működésére nézve. Putyin az ügy végén két rendőrtábornokot rúgott ki.

Figyelmeztető jel, hogy míg 2004-ben 40 ezer személyt tartottak fogva orosz börtönökben különböző, kábítószerrel összefüggő vádak miatt, mára ez a szám 140 ezerre ugrott. Elemzők szerint Oroszországban a kábítószer napjainkra a rendőrségi kikényszerítés eszköze lett.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A pekingi kommunisták hongkongi próbálkozása

Hongkongban óriási tüntetésekkel az elmúlt napokban a polgárok elérték a kiadatási törvény módosításának visszavonását. A tervezet lehetővé tette volna, hogy Hongkong olyan országoknak is kiadhasson gyanúsítottakat, akikkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. Ilyen például Kína vagy Tajvan.

A demonstrálók attól tartottak, hogy Peking visszaélne az új lehetőséggel. A tervezet ellenzői szerint egyrészt Peking felhasználná a törvényt a politikai menekültek ellen, akár visszamenőleg is, már lezárt ügyekben, másrészt a tüntetők nem bíznak a kínai igazságszolgáltatás átláthatóságában, és tisztességében. Ráadásul az utcán tiltakozók szerint az egész törvénytervezet mögött Peking áll, amit a kínai kormány cáfol.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson

Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson

Rendkívüli ülést tart holnap a brit parlament alsóháza az EU-val kötött új kilépési megállapodás miatt – szombaton legutóbb 37 évvel ezelőtt, a falklandi háború idején ültek össze a brit honatyák. A Privátbankár.hu által megkérdezett elemző szerint ötven százalék esély van arra, hogy az alsóház megszavazza az egyezményt. Ez egyébként jó lenne Magyarországnak is, hiszen így biztosan nem gördülne akadály a kereskedelem útjába.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?