3p
Épp csak bejelentette az orosz elnök az Iszlám Állam fölötti győzelmet Szíriában, és máris a helyszínre repült, ahol be is jelentette az ott állomásozó erők nagy részének kivonását. Senki nem mondhatja, hogy ott maradnak megszálló erőnek, és azt sem, hogy beragadnak a mocsárba, viszont a régi-új szír diktátor most már egyedül is megáll a lábán.

Ott termett

Múlt héten jelentette be Putyin, hogy végeztek az Iszlám Állammal, vasárnap Irak is megünnepelte saját győzelmét a közös ellenség fölött, majd tegnap az orosz elnök hirtelen ott termett a győzelem színhelyén, pontosabban az ottani orosz légitámaszponton. Megköszönte a katonáknak a harcot, elmondta, hogy hadserege Aszad erőivel együttműködve leverte a nemzetközi terroristák legfanatikusabb csoportját.

Ezek után közölte, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők nagyobb része máris hazatérhet, nem maradnak a szükségesnél tovább, de ha a terroristák újra felütnék fejüket, a maradó kislétszámú erő elég ahhoz, hogy ellássa a bajukat, és persze bármikor lehet újra erősítést hozni, ha szükséges. Putyin Aszadot is fogadta a légibázison, aki hálálkodott neki, és együtt nézték végig a helyben rendezett kisebb győzelmi parádét. Van is miért hálálkodni: Aszad neki köszönheti hatalmát, 2015 őszén már bukásra állt, amikor megjelent az orosz haderő az országban.

Tett egy kört

Putyin mindjárt az egyiptomi és a török elnököt is felkereste a kiadós egynapos körúton, mintegy érzékeltetve megnövekedett közel-keleti hatalmát, és jelezve azt a szándékát, hogy a háború megnyerése után most a békét is szeretné megteremteni, ráadásul anélkül, hogy jelentős haderőt kéne az Szíriában hagynia. Megpróbálja megvalósítani azt, ami a másik szuperhatalomnak nem sikerült, úgy néz ki, hogy levonta a tanulságokat.

Új stratégia

Amerika mindig abban a tudatban indult háborúba a hidegháború utáni időszakban, hogy legyőzi az ellenséget, megdönt egy rendszert, elűzi a rosszfiúkat, az adott nép pedig rögtön berendezkedik a demokráciára, és minden szép lesz. Ez annak idején kétségkívül sikeres volt a második világháború után Nyugat-Németországban és Japánban, azonban a Közel-, és Közép-Kelet muszlim országaiban kudarcot vallott, Afganisztánban és Irakban egyaránt.

Az újra nagyhatalommá vált Oroszország nem is próbálkozott ilyesmivel, tanult az amerikai leckéből, na meg a szovjet afganisztáni kalandból is. Eleve nem küldött nagy haderőt, viszont keresett egy olyan helyi partnert, aki elvégzi a kellemetlen feladat javát, és aztán rá is lehet bízni, hogy rendet tartson. A régi-új diktátor, Aszad erre tökéletesen alkalmas, van már gyakorlata benne, most, hogy ellenségei meggyengültek, rendet tart egyedül is, kis orosz segéderővel.

Szíria másik felében, melyet a kurd-szunnita arab szövetség tart ellenőrzése alatt, maradnia kell az amerikai erőknek, leginkább azért, mert esetleg pont Aszad rontana be oda, hisz a diktátor egész országát akarja vissza, erre többször célzott is. Persze Oroszországnak megvan a lehetősége, hogy erről lebeszélje, sőt talán arra is, hogy rászorítsa egy olyan béke elfogadására, amely a többi résztvevőnek is elfogadható.

Látványos

Putyin mindenesetre látványos lépéseket tesz: megnyeri a háborút, majd a helyszínen tart egy gyors győzelmi ünnepségét, és máris hazamehet a győztes haderő nagyobbik része. Ez lehet már a rövidesen esedékes választások előtti kampány része is, hisz az oroszok nagyon hálásak elnöküknek a büszke nagyhatalmi szerep visszaszerzéséért a gorbacsovi-jelcini megaláztatás után, ugyanakkor szólhat a világnak is, mutatva, hogy a 21. században így néz ki egy jöttem, láttam, győztem akció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG