Hirdetés
Hirdetés

Saját magát lőheti lábon Amerika ezzel a szankcióval

2018. október 08., 11:41

Keresztbe tehet a Lockheed Martin vadászgép-gyártónak és az amerikai légiiparnak a kongresszus egy augusztusi döntése.

Egy F-35A vadászgép.
Egy F-35A vadászgép.

Azzal, hogy a törökök Oroszországtól vennének légvédelmi rendszert, az amerikai kongresszus lépéskényszerbe került, és blokkolhatják 100 darab F-35-ös eladását – írja a Bloomberg.

Ez önmagában még nem lenne akkora gond Amerikának, csakhogy Törökország a világ egyik vezető légiipari gyártója, és tíz török vállalat közel 12 milliárd dollárnyi alkatrészt gyárt minden egyes F-35-ösbe. Ráadásul nem is könnyen pótolható alkatrészekről van szó, például a pilótafülke panoráma kijelzőfelületét csak Törökországban tudják elkészíteni.

Csúnyán megjárhatják az amerikaiak is

Ha az USA tényleg blokkolja a repülők eladását, erre válaszul Erdogan dönthet úgy, hogy leállítja a kulcsfontosságú török alkatrészek eladását. Az, hogy ebből mekkora baj lehet, már Jim Mattis védelmi miniszter júliusi levelében is látszott, a politikus szerint összeomlana miatt a vadászgépek gyártása, és közel 2 évig tartana ismét talpra állítani az ipart. A Lockheed közlése szerint egyelőre a gépek eladása sínen van, ám nem tudni, hogy mit hoz a jövő.

Hirdetés

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?