Hirdetés
Hirdetés

Saját magát lőheti lábon Amerika ezzel a szankcióval

2018. október 08., 11:41

Keresztbe tehet a Lockheed Martin vadászgép-gyártónak és az amerikai légiiparnak a kongresszus egy augusztusi döntése.

Egy F-35A vadászgép.
Egy F-35A vadászgép.

Azzal, hogy a törökök Oroszországtól vennének légvédelmi rendszert, az amerikai kongresszus lépéskényszerbe került, és blokkolhatják 100 darab F-35-ös eladását – írja a Bloomberg.

Ez önmagában még nem lenne akkora gond Amerikának, csakhogy Törökország a világ egyik vezető légiipari gyártója, és tíz török vállalat közel 12 milliárd dollárnyi alkatrészt gyárt minden egyes F-35-ösbe. Ráadásul nem is könnyen pótolható alkatrészekről van szó, például a pilótafülke panoráma kijelzőfelületét csak Törökországban tudják elkészíteni.

Csúnyán megjárhatják az amerikaiak is

Ha az USA tényleg blokkolja a repülők eladását, erre válaszul Erdogan dönthet úgy, hogy leállítja a kulcsfontosságú török alkatrészek eladását. Az, hogy ebből mekkora baj lehet, már Jim Mattis védelmi miniszter júliusi levelében is látszott, a politikus szerint összeomlana miatt a vadászgépek gyártása, és közel 2 évig tartana ismét talpra állítani az ipart. A Lockheed közlése szerint egyelőre a gépek eladása sínen van, ám nem tudni, hogy mit hoz a jövő.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Óriásit lehetett bukni, és szóltunk is időben

Óriásit lehetett bukni, és szóltunk is időben

Hosszas oldalazás után meredek zuhanásba váltott a bitcoin árfolyama, és a többi kriptodeviza is gyors ütemben veszít értékéből, némelyik már századrészét sem éri annak, amit legnagyobb mániában elért. A piacon hosszú távon mindig a fundamentumok számítanak, és ez most úgy tűnik, itt is kezd érvényesülni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?