Hirdetés
Hirdetés

Vissza a feladónak: megállapodtak Merkelék a menedékkérők visszaküldéséről

2018. augusztus 08., 20:20

Szombattól Spanyolország visszafogadja Németországból a nála regisztrált menedékkérőket. A német kormány szerint Görögország szintén hajlandónak mutatkozik erre, Olaszországgal még tárgyalnak. A magyar kormány viszont nem akar menedékkérőket visszavenni a németektől – és amúgy sehonnan sem.

MTI Fotó: Ujvári Sándor
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Megállapodott a német és a spanyol kormány a menedékkérők visszaküldéséről: a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik Spanyolországba azokat a német határon feltartóztatott embereket, akiket a dél-európai országban regisztráltak.

Feltétel nélküli visszafogadás

A német kormány szerdai közlése szerint Madrid feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza ezeket a menedékkérőket. A hétfőn megkötött megállapodás augusztus 11-től, azaz szombattól lép majd életbe. Az egyezséget néhány nappal Angela Merkel német kancellár hivatalos spanyolországi látogatása előtt jelentették be.

Hirdetés

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint Spanyolországban 23 500 menedékkérőt regisztráltak az idei évben. Olaszországba 18 500-an, Görögországba 16 ezren érkeztek január óta. Ez azt jelzi, hogy Olaszország helyett ma már Spanyolország az Afrikából kiinduló migráció fő célországa.

Tranzitközpontok a határon

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió és Keresztényszociális Unió július elején egyezett meg arról, hogy visszafordíthatják az osztrák-német határról a nem náluk regisztrált menedékkérőket.

A tervek szerint a németek az érkezők számára úgynevezett tranzitközpontokat állítanak fel, ahol maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós államban. Ha igen, akkor visszaküldenék őket az adott országba. Ehhez szükségesek az olyan kétoldalú megállapodások, mint amilyeneket most kötöttek Spanyolországgal.

Angela Merkel július végén azt közölte, hogy a görög kormány is beleegyezett az érintett menedékkérők visszafogadásába. A német sajtó ugyanakkor azt írja, hogy egyelőre zajlanak a tárgyalások Athénnal, és még Olaszországgal sem sikerült megegyezni. Bár nincs hivatalos egyezmény Ausztriával sem, abban egyetértés van a két ország között, hogy az ott regisztráltakat visszafordíthatják a német határról.

Orbánék nem akarnak menedékkérőket

A magyar kormány még tárgyalni is csak feltételekkel hajlandó a menedékkérők visszafogadásáról. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta Orbán Viktor a német Bildnek.

A kérdés szóba került a magyar kormányfő és a német kancellár berlini tárgyalásán is július elején. Az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

A magyar kormányfő szerint az érkezőket nem Magyarországra kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Középcsapattá züllesztette a világ legnagyobb fociklubját, őrült összegeket keresett közben

Középcsapattá züllesztette a világ legnagyobb fociklubját, őrült összegeket keresett közben

A kedden menesztett Manchester United-edző, Jose Mourinho szakmailag rég már csak árnyéka egykori, sikert sikerre halmozó önmagának, de ez az utolsó fizetésén egyáltalán nem látszott: jobban keresett, mint sztárjátékosai túlnyomó többsége. És az edzőktől szoktalan módon egy sor szponzorszerződés is tömi a zsebét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?