Hirdetés
Hirdetés

Csúnyát esett a Mol, jókora változás a Richter megítélésében

Eidenpenz József, 2017. november 13., 18:49

Az európai tőzsdék csúnya mínuszaik egy részét ledolgozták a nap végére, az amerikai indexek pedig nemigen tudják, mit is csináljanak. A BUX index a végén csúszott mínuszba, főleg a Mol húzta le, míg az OTP most emelkedni tudott. Az egyik nagy brókercég közel tíz százalékkal emelte a Richter célárát.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Felemásan indult ez a hét, úgy tűnik, hiányzik a katalizátor a további hegymenethez a tőzsdéken. Az USA-ban továbbra is az adóreform bizonytalanná válását emlegetik fő okként, de néhány vállalati hír lehet, hogy most többet ártott. Az amerikai határidős indexek nap közben rondán néztek ki, ennek ellenére csak szerény mínusszal nyitottak, és azután csekély, 1-2 ezrelékes pluszba tudtak javítani.

Hirdetés

Az európai tőzsdék nap közben egy százalékos mínuszban is voltak az EuroStoxx 50 index értéke alapján, a végére ez nagyjából felére mérséklődött. Sokat segíthetett, amikor kora este az amerikai indexek mínuszból pluszba korrigáltak. A német mutató 0,4, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esett.

Megint tapad a forint

Itthon a BUX index a nap nagyobb részében pluszban volt, de a vége felé a Mol nagyon lehúzta, fél százalékos mínuszba. Az olajrészvény 2,4 százalékkal 3191 forintra esett a végén. Az OTP egy százalékkal 10 150-re javított a pénteki, a gyorsjelentést követő csúnya esés után. A Richter stagnált 6921 forinton, a Telekom másfél százalékkal 476 forintra esett. Az úgynevezett Mészáros-részvények ezúttal ésszel, pár százalékkal drágultak. (A Richter és a Telekom gyorsjelentéséről itt, az OTP-jelentés fogadtatásáról itt írtunk.)

Pénteken az eddigi stabil helyett pozitív kilátásúra javította a magyar államadósság osztályzatát a Fitch Ratings. Ez úgy látszik, nem befolyásolta különösebben a piacot. A forint gyengült, 40-50 fillérrel drágult az euró, és megint hozzátapadt a 312 forintos szinthez. Hasonlóképp gyengült egyébként a lengyel złoty, a román lej és a török líra is.

Egy napig tartott az őrület

Szerbiában terjeszkedne az OTP a hírek szerint, két másik bankkal együtt pályázik egy ottani pénzintézet privatizációjánál.

A Brexit és a brit miniszterelnök személye körüli huzavona nyomán megint esett az angol font. Erősödött kissé a dollár az euróhoz képest is. Az olaj is bizonytalan, volt pluszban és mínuszban is, ráadásul most épp a Brent esik, a WTI kissé erősödik. Drágul az arany, az ezüst, a platina és főleg a réz. A múlt heti uránbányarészvény-őrület csak egy napig tartott, második napja lefelé csorognak az árfolyamok.

Richter- és Graphi-céláremelés

A KBC Equitas szerint nem áll le a héten a jelentési szezon Magyarországon, a Nyomda, a Masterplast, a Rába, illetve az FHB számai lehetnek érdekesek, illetve a frissen tőzsdére került Waberer’s beszámolója. A brókercég a Richter-célárát múlt heti gyorsjelentés után 7170 forintról 7750 forintra emelte, a stop loss szintjét (a veszteségvágó megbízást) a korábbi 6 100 forintról 6 350 forintra húzta fel. Kismértékben, 3965 forintról 4040 forintra emelte a Graphisoft Park részvényeire vonatkozó „reálisérték-kalkulációját” is, a stop loss itt 3400 forint a korábbi 2880 után.

Technikai OTP-zuhanás?

Az Erste Befektetési inkább technikai jellegűnek tekinti az OTP pénteki nagy esését, korrekciónak tekinti, amire már 10 900 környékén figyelmeztetett. „Az árfolyam a 30 napos mozgóátlagról esett nagyot, közelíti a 9.600 pontnál levő korábbi leszúrást, amely támaszszintnek tekinthető. Ugyanakkor az igazi nagy támaszszint 9300-9400 pont környékén van, ahol a 200 napos mozgóátlag is húzódik” – írták reggeli kommentárjukban.

Dinoszaurusz és pofozóbábú

A General Electic felére csökkenti az osztalékát, 24-ről 12 centre (negyedévenként), ilyesmire az 1929-1933-as válság óta eddig állítólag csak egyszer volt példa, 2009-ben. A sajtó nem mond túl hízelgő dolgokat a cégről, volt, aki lomha dinoszaurusznak, más a Wall Street pofozóbábujának nevezte a konszernt. A részvény négy százalékkal esik, az utóbbi egy évben egyébként már elvesztette értékének mintegy 30 százalékát. Még a Dow Jones ipari indexből történő kidobás réme is fenyegeti, pedig az első „alapító-tagok” egyike volt még a 19. század végén.

Megy a bitcoin cash

A bitcoin árát a hétvégén rettentően megrángatták, lement egészen 5600 környékére, hogy azután ismét felpattanjon. Most 6500 dolláron forog, hatszáz dollárral feljebb, mint 24 órával korábban. A múlt héten még 8000 dollárnál tetőzött az árfolyam. Hatalmasat emelkedett viszont a napokban a bitcoin cash nevű bitcoin-leágazás, hatszáz dollárról 2000 közelébe, majd visszaesett 1200-ra.

(A Tesla és az Apple, illetve a Nasdaq piacának short pozícióiról itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?