Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz osztalékbajnok az OTP-ből? Jó jelentésre esik a részvény

2017. november 10., 13:28

Ma reggel kellemes gyorsjelentést tett közzé az OTP Bank, az elemzői fogadtatások jók, a részvény mégis esik. A vélemények inkább abban térnek el, hogy a várnál jobb-e az eredmény, vagy csak a megszokott módon erős. A bank több osztalékot is fizethetne, de várhatóan inkább akvizíciókra fordítja a pénzt.

Hirdetés

Négy elemzőből négy szerint a vártnál jobb vagy legalábbis erős lett az OTP gyorsjelentése, a menedzsment szokásos sajtótájékoztatóján sem hangzott el semmi különösebben borúlátó dolog, a részvény ma mégis esik a tőzsdén. Igaz, az általános tőzsdei klíma pocsék, átlagosan mínusz fél százalék közelében vannak az indexek Európában. Dél körül 10 320 forinton, 1,2 százalékos mínuszban járt az OTP, miközben az európai bankrészvények Stoxx 600 Banks indexe 0,3 százalékos pluszban járt.

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint „jelentősen megverte az eredményvárakozásokat az OTP a ma közzétett gyorsjelentésben közölt nettó profittal, amely 79, 3 milliárd forint lett, s így 14 százalékkal bővült év per év alapon”. A piac által várt 69,9 milliárd forintnál jobb eredmény fő oka a mindössze 4,3 milliárd forintra rúgó céltartalék-képzés (a piac 13,7 milliárd forintra számított).

Osztalékhozam: 2,1 százalék

A hitelállomány bővült, a nettó kamatmarzs a korábbi 4,82 százalékról tovább csökkent 4,62 százalékra. „Egy szó mint száz, a csökkenő marzsokat kompenzálta a hitelállomány növekedése, amelyet a jutalékbevételek dinamikus növekedése is mutat” – írják. A bank további akvizíciókban gondolkozik, az osztalékot is emelni tervezi.

Az elemzők jelenleg 221 forintos osztalékot várnak az idei év eredményei után, amely 15 százalékos bővülés a tavalyi 192,5 forinttal szemben” – írja a nagy brókercégek egyike. Ez mintegy 2,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami a mai hozamsivatagban jónak mondható.

További osztalékremények?

Az Erste nemrég még 12 200 forintos célárral vételre ajánlotta az OTP-t. (Egyéb célárairól, a Richter és a Telekom kilátásairól lásd ma reggeli cikkünket itt.) A jelentés hatására azt remélik, hogy „fordulhat a mozgóátlagról”, ismét felfelé indulhat.

Az OTP eredménysoron felülmúlta, bevételi oldalon pedig hozta a kifeszített piaci várakozásokat, elsősorban az alacsonyabb kockázati költségeknek, a magasabb működési eredménynek és a Splitska banka akvizíciójának is köszönhetően. Minden bevételi soron javulást láttunk – írta az Equilor blogja. Miközben az eredmény alapvetően a várt feletti, a legfontosabb trendek változatlanok. A brókercég reggel még reménykedett abban, hogy esetleg az osztalékot jobban megemelik, mint az említett 15 százalék, de a sajtótájékoztatón erre már semmi nem utalt.

Inkább akvizíciókra

Nem lehet panasz az OTP-re, erős számokat közölt a bank a KBC Equitas szerint is, de szerintük összességében a várakozásoknak megfelelő a jelentés. „A bank működési eredmény szintjén a várttól hajszálnyival elmaradó teljesítményt ért el, a jóval alacsonyabb céltartalékolásnak hála azonban a nettó profit várakozásokat sikerült szemmel látható módon megverni. A banknál zajló folyamatok továbbra is pozitívak, a gyorsjelentés szövegezése szerint azonban az ebből származó pénzt sokkal inkább továbbra is akvizíciókra szánják majd, mintsem az osztalék jelentősebb megemelésére” – foglalják össze.

Csak 9000 közelében vegyük?

A brókercég még szeptember végén azt írta, érdemes még kivárni az OTP-be való újbóli beszállással, vételi lehetőséget 9000-9200 forintnál érdemes keresni. Az árfolyam azonban azóta nem volt olyan alacsonyan, ekkoriban volt egy kisebb alj 9650 forint körül.

A Random Capital hírlevele szerint „brutálisat jelentett” az OTP, valamint „annyira szépek a számok”. Mivel 210 milliárd forint feletti az első 9 havi nettó profit, várhatóan bőven meg fogja verni a bank az elemzői 247 milliárd forintot és a Random által várt 255 milliárdot éves szinten. „Ráadásul nem csak az alacsony céltartalékolás, hanem további bevételnövekedés is jellemzi az OTP Bankot” – tették hozzá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?