Hirdetés
Hirdetés

Hat éves csúcson a Richter, öt évesen a Telekom – csak most jön az emelkedés java?

2017. november 10., 06:06

Vártnál erősebb számok jöttek két tőzsdei cégtől az elemzők szerint. Hat éves csúcson a Richter profitja, öt éve nem volt ilyen erős a Magyar Telekom eredménye. Ennek ellenére a célárak már nem midig haladják meg számottevően a tőzsdei árfolyamokat, ez óvatosságra intheti a befektetőket.

Pozitív meglepetést hozott mind a két jelentő cég az Erste Befektetési kommentárja szerint. „A Magyar Telekom 36 százalékkal verte meg a piaci konszenzust a 18,1 milliárd forintos negyedéves eredményével, ami 56 százalékos éves növekedést jelent” – írják.

Hirdetés

Egyszeri tételek is javították az eredményt (hűségprogram megszűnésével kapcsolatos céltartalékok visszaírása és ingatlanokhoz köthető egyszeri pozitív tételek), de a vezetékes bevételek is a várakozásoknál jobban alakultak a TV és a szélessávú internet értékesítéseknek köszönhetően. A mobil internet bevételek is dinamikusan növekedtek.

Attraktív díjcsomagok és „a magyarok internet-éhsége emelte az eredményeket”, ez az idei eredményvárakozások emelésekhez vezethet a brókercég szerint. Ám lebeg a kard a cég felett, a frekvencia-koncessziók komolyabb beruházási kiadásokat hozhatnak, és 2018-tól a DIGI is megjelenhet a mobilpiacon. Így az egyik legnagyobb hazai értékpapír-kereskedő továbbra is „csökkentés” ajánlással látja el a részvényt. Céláruk csak 450 forint, míg a tegnapi záróár 485 forint volt. (Friss részvényárfolyamok itt.)

Hasítanak az új gyógyszerek

Az Erste Befektetési szerint a Richter is erős eredményt tett közzé, amely 14 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket és 13 százalékkal múlja felül a várakozásokat. A jó eredmény többek között az új gyógyszerek (Vrylar, Esmya, Bemfola stb.) értékesítésének köszönhető, de az európai, amerikai és orosz árbevételek is dinamikusan emelkedtek.

Az árbevétel mintegy 17 százalékkal emelkedett, miközben az üzemi eredményhányad 16,1 százalékra ugrott, ami jóval erősebb, mint a cég által korábban megemelt éves várakozás (13-14 százalékos üzemi marzs és 10 százalék körüli árbevétel növekedés). Az Erste szerint az idei eredmény a jelek alapján jóval magasabb is lehet, mint amit a Richter becsült vagy a piac vár.

Csúcson a Richter-eredmény

Ezért a profitvárakozás emelésére számítanak, mind a cég, mind az elemzők részéről. „Mindezek fényében a reggeli árfolyam reakció siralmasnak mondható” – jegyzik meg. (A részvény később javított, és egy százalékos emelkedéssel zárt.)

Hat éves csúcson a Richter profitja, 2011-ben volt utoljára 21 milliárd forint felett az üzemi eredménye a KBC Equitas szerint. „Ez a mai gyorsjelentés legfőbb üzenete” – írják. A főbb sorokon felülteljesített a gyógyszercég, és még a kedvezőtlen pénzügyi eredmény sem tudta megállítani a nettó profit szép növekedését.

Hisznek a sztoriban még pár százalékig

A részvényre továbbra is optimisták, „nyitott kereskedési ötletüket” (vételi javaslatukat) fenntartják. „Továbbra is hiszünk a sztoriban, célszint 7 170, stop-loss 6 100 forintnál található” – írják, bár ez nem sokkal magasabb a papír 6920 forintos tegnapi zárásánál.

Öt éve nem volt ilyen erős a Magyar Telekom írta a KBC Equitas a másik jelentésről. Az operatív nyereséghányad ugyanis a Magyar Telekomnál 2012 óta nem látott szintre erősödött, a vártnál is jobb jelentést tett közzé a cég. Valamennyi soron sikerült megverni a konszenzust, de az éves célok érintetlenek maradtak, ezért csak mérsékelt örömre van oka a befektetőknek.

Lassú felértékelődés jöhet

Korábbi kereskedési ötletünket továbbra is fenntartjuk, és lassú felértékelődést várunk a papírtól. Emiatt célszintünket továbbra is 500 forinton tartjuk, miközben veszteségvágó megbízás szintjét 435 forinton” – fejezi be a gyorselemzés. (A tegnapi ár már 485 volt.)

Az Equilor elemzése szerint „várakozásoknak megfelelő árbevételi, azokat meghaladó üzemi eredmény és nettó profit eredményt közölt ma reggel a Richter”. A brókercég célára év végére 7046 forint a papírra, ez sem nem sokkal több, mint a 6920 forintos csütörtöki záróár.

Minden várakozást meghaladó Telekom

Az Equilor értékelése alapján „minden várakozást meghaladó eredményekről számolt be a Telekom”. Szerintük a bevétel mellett az EBITDA is szignifikáns emelkedést mutatott, amivel teljesíthetőek lehetnek az éves célkitűzések. „A Telekom várakozásunknak megfelelően nem módosított a 2017-es céljain, így az osztalék-előrejelzés sem került megemelésre” – írják.

A Telekom a jövőbeni frekvencia-aukciókra tartalékol, továbbá a DIGI érkezése erősítheti a versenyt a hazai piacon. A brókercég a többiekhez képest magas, 577 forintos árfolyamot vár a részvénytől év végére, ez 19 százalékkal magasabb a tegnapi 485 forintos záróárnál és jóval meghaladja a másik két cég árfolyambecslését is.

Egyensen el vannak ájulva

A Random Capital mindig közvetlen hangvételű hírlevele is optimista, így ír: „Jelentett a Richter! El vagyunk ájulva a következőktől: Sokkal jobb operatív eredmény, sokkal jobb nettó profit, brutális árbevétel számok és bizony, bizony a költség bázis nem növekedik együtt az árbevétellel. Kiemelt területek: orosz piac bővülés, ukrán piac bővülés, amerikai piac bővülés, Vraylar és Esmya érdemi bevétel növekedés!”

Jelentett a Telekom is, nagyon erős lett a negyedév: IT plusz 30%, mobil bevétel közel plusz 9%, 37,4% eladósodottsági mutató és a jók után a hideg zuhany, marad a 25 forintos osztalék. Azért erre sem veszünk mérget...” – folytatták a másik cégről.

K&H Alapkezelő: Vannak jó sztorik a magyar piacon

Alapvetően pozitív a véleménye a magyar részvénypiacról a K&H Alapkezelőnek a javuló vállalati profitok és az egyedi sztorik miatt, mint a Richter új gyógyszerei, vagy a Mol vegyipari szerepe – derült ki a cég keddi befektetői előadásán. A magyar részvények régiós viszonylatban sem drágák a cég szerint.

Az alapkezelőnek az eurozónás részvénypiacról is jó a véleménye, mert a gazdasági mutatókban javulás tapasztalható, a vállalati profitok növekednek. Eközben a jegybanki politika még mindig laza, az USA-hoz képest pedig diszkont figyelhető meg a részvények árazásában.

A társaság az olajrészvényeket is kedveli, mert miközben az olajpiacon a kereslet-kínálati egyensúly javul, a társaságok alacsony árazási mutatókkal és magas osztalékhozammal tűnnek ki. (Olajipari részvényekről és ETF-ekről nemrég itt is írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Egy friss elemzés arra kereste a választ, hogy az egyes megyékre jellemző nettó átlagfizetések alapján hány havi keresetre van szükség egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház vagy egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó fizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz közel 10 évi fizetés kell hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?