Hirdetés
Hirdetés

Lassan az utolsó shortos is bedobja a törölközőt, kezdődhet a tánc?

Eidenpenz József, 2017. november 13., 14:36
Cimkék
tőzsde
, Nasdaq
, Apple
, Tesla
, shortosok

Egyes fontos amerikai részvényeknél minimálisra csökkent a short pozíciók mennyisége, mint az Apple, vagy alatta van a több éves átlagnak, mint a Tesla esetében. Ha ismét elkezdene nőni, az komoly eladási nyomást jelenthet. Az összkép azonban nem jelez kirívóan alacsony short állományt.

Nem tudjuk, hogy napok, hetek, hónapok vagy évek múlva, de biztos, hogy jön majd egy újabb csúnya tőzsdei összeomlás, hiszen a fák nem érnek az égig. Akkor pedig biztosan lesznek politikusok vagy vállalatvezetők, akik majd kitalálják, hogy az egészről a spekulánsok, különösen a shortosok tehetnek. Ugyanők az emelkedő árfolyamokat természetesen saját sikerüknek szokták tulajdonítani. Ne higgyünk nekik.

Hirdetés

Shortosok vagy nem shortosok, az árfolyamok akkor esnek, ha sok az eladó és kevés a vevő (kínálati túlsúly van), és akkor emelkednek, ha több a vevő, mint az eladó (a keresleti oldal erősebb). A shortosok úgy tudják lefelé befolyásolni az árakat, ha shortolnak, azaz eladnak, további esésre játszva. Ha viszont kiszállnak ezekből az eladási pozíciókból, akkor ellenkező hatást érnek el: vételeikkel épphogy erősítik az árfolyamot.

Rekordkevés az Apple-pesszimista

Ilyen folyamatok könnyen lehet, hogy alaposan hozzájárultak az utóbbi időben egyes amerikai részvények szárnyalásához. Ilyen részvény például az Apple: a Gurufocus adatai szerint a részvényeire szóló short állomány október végén mindössze a részvénytőke 0,64 százaléka volt, valószínűleg sohasem volt még ilyen alacsony.

Eléggé logikus módon, ugyanis egy dinamikusan növekvő, hatalmas készpénzkészlettel rendelkező, magas osztaléka mellett még jelentős sajátrészvény-vásárlási programot is fenntartó céget kevés őrült merészel shortolni. A korábbi shortosok nyilván fokozatosan bedobták a törölközőt, lezárták pozícióikat (vételekkel), ezzel is tovább hajtva az árfolyamot.

(Forrás: Gurufocus)
(Forrás: Gurufocus)

Big short: Tesla

A Teslát viszont veszteségei, termelési fennakadások, a határidők állandó csúszása és az erősödő konkurencia miatt sokan az évszázad shortjának gondolják, emiatt az eladási pozíciók értéke az amerikai piacon ennél a részvénynél messze a legnagyobb. Október végi adatok szerint a short állománya piaci áron megközelítette a 8,3 milliárd dollárt. Az utána következő AT&T, Intel és Amazon esetében ez 6,6, 6,1 és 5,9 milliárd dollárt tett ki. (A Tesla árfolyama azóta, november első napjaiban a rossz gyorsjelentést követően jó nagyot esett, érdekes lesz a napokban érkező új statisztika.)

Jó, de mihez képest?

Ám minden papírnál más a helyzet, a Teslánál ez a short állomány sem igazán sok. „Csak” a részvények 27 százalékára rúg, ami az utóbbi pár évben teljesen megszokott, sőt inkább alacsony érték. Volt idő, amikor a részvények 40, sőt évekkel korábban 60 százalékát is shortolták. Itt is van tehát még tér a shortosok előtt. (Igaz, közben a részvényekből is egyre több van az újabb tőkeemelések miatt.)

(Forrás: Gurufocus)
(Forrás: Gurufocus)

Az azonban különösen a Teslánál, de az Apple esetében is nagyon feltűnő, hogy minél nagyobb a short állomány, annál alacsonyabb az árfolyam, és minél kevesebb a short, annál magasabb az ár. Azt már lehetetlen eldönteni, hogy az emelkedő árfolyam veszi el és az eső ár hozza meg a kedvét a shortosoknak, tehát ők alkalmazkodnak a trendhez, vagy ők csinálják az árfolyamot, a trendet, befolyásolják a folyamatot cselekedeteikkel.

Ők csinálják, vagy elviselik?

Alkalmazkodnak a trendhez, vagy ők csinálják azt? Lehet, hogy mindkettő egyszerre igaz. Logikusan feltételezhető, hogy ahol sok a shortos, mint a Teslánál, ott nagyobb befolyásuk van az árfolyamra, ahol viszont kevés, mint az Apple esetében, ott kevesebb, elhanyagolható. Ahol kicsi a súlyuk a piacon más befektetői csoportokkal szemben, ott nincs esélyük az árfolyamok befolyásolására. (Egyes becslések szerint csak az amerikai részvényeknek csak mintegy három százalékát shortolják, vagyis a shortos egy ritka befektetőfajta, teljes súlyuk csekély.)

Az alacsony short állomány azt is jelenti, hogy ha ismét fordul a hangulat, és visszatérnek a shortosok egy adott részvény piacára, vagy aktívabbak lesznek, akkor nagyon nagy eladói kínálat alakulhat ki. A short állomány növekedése folyamatos nyomást jelenthet az árfolyamra, ami még több shortos kedvét hozhatja meg, akár öngerjesztő folyamat is elindulhat. De ez akkor gyakori, ha a céggel eleve súlyos problémák vannak.

Az összkép békés

Ami az összképet illeti, a jelenlegi short állományok egyébként nem tűnnek kiemelkedően alacsonynak. Tavaly november közepén például a Nasdaq-on forgó részvények közül 7,7 milliárd darabra volt short pozíció, ez akkor 4,5 napi forgalomnak felelt meg. A 2015. november közepi állapot 8,1 milliárd darab volt, 4,4 napi forgalomnak megfelelő. Most október végén 7,3 milliárd darabra volt short, ez 5,0 napi forgalom volt. Úgy tűnik, gyökeres változás nem történt az utóbbi két évben a piacot húzó Nasdaq short állományában.

ETF-ekkel könnyebb

Shortolni egyébként sokféleképpen lehet, az egyik legkényelmesebb és kevésbé kockázatos megoldás az ETF-ek, tőzsdén kereskedett alapok vásárlása (mert itt nincs letéti kötelezettség, mint egyes származékos termékeknél). Az S&P 500 amerikai indexet például lehet shortolni a ProShares Short S&P 500 (SH) ETF-el, vagy a kétszeres és háromszoros tőkeáttételt adó ProShares UltraShort S&P 500 (SDS) és ProShares UltraPro Short S&P 500 (SPXU) sorozatokkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?