Hirdetés
Hirdetés

Közeledik a svájci frank a bűvös szinthez

Fellegi Tamás, 2018. április 17., 10:46

1,19 a frank az euróhoz képest, 1,20 volt a brókerbotrányokat is elindító ősrobbanás előtt: helyreállt az euró iránti bizalom, megszűnik a frank menekülővaluta státusza. Az amerikai tőzsdék emelkedtek, fontos szinthez ért az S&P 500 index. Európa kissé emelkedik, a BÉT-en csak egy kispapír mozdul.

Újabb izgalmak a svájci frankban: az egyharmad évtizeddel ezelőtt összeomlott (pontosabban felrobbant) deviza már majdnem elérte a robbanás előtti szintet. Akkor, 2015 januárjában a svájci jegybank az eurónkénti 1,20-as szinten bármennyi frankot eladott a vevőknek, és ígéretet is tet, hogy ezt bármeddig folytatja, de aztán hirtelen megrémült, és magára hagyta egyik pillanatról a másikra a piacot.

Néhány percig nem is volt értelmezhető kereskedés, majd a frank felugrott az 1 euró körüli szintre. A befektetők, akiknek lehetővé tették, hogy akár 100-szoros tőkeáttéttel is pozíciót nyissanak, pénzük sokszorosát vesztették el, a sok negatív számlaegyenleg megrengette a piacot, ez volt a végső döfés a Buda-Cash brókerháznak, majd a két másik összeomló cégnek is.

Hirdetés

Azóta eltelt bő 3 év, a frank iránti őrült kereslet megszűnt, miután az euró iránti bizalom is teljes mértékben helyreállt. A frank árfolyama elkezdett gyengülni, ez a folyamat tavaly felgyorsult, és most, íme, itt vagyunk egy hajszálnyira az egykori bűvös szinttől. Nem kétséges most már, hogy az árfolyam el is éri majd, a kérdés az, hogy utána jöhet-e még további érdemi gyengülés.

Euró/svájci frank, egy hónap
Euró/svájci frank, egy hónap

A tőzsdék teljesen megnyugodtak a múlt heti, Szíriával kapcsolatos félelmek után, az amerikai indexek szépen emelkedtek, az S&P 500 index elérte az 50 napos mozgóátlagot, onnan kissé visszaesett a kereskedés végére, 2678 ponton zárt.

S&P 500
S&P 500

A főbb európai piacok kisebb mértékben emelkednek, a DAX viszont 0,8 százalékos pluszban van, így kiemelkedik a mezőnyből, értéke 12 480 pont.

A hazai börzén szinte mérhetetlenek az árelmozdulások a tegnapi záráshoz képest, érdemi forgalom az OTP-ben van, az ár 11 270 forint. A kisebb papírok közül a SET mozdul komolyabban, 7 százalékkal emelkedik 278 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bevonul Európába Orbán Viktor barátja

Bevonul Európába Orbán Viktor barátja

Európából segíti majd a bevándorlás-ellenes politikai erők kampányát Steve Bannon az EP-választások előtt. Donald Trump egykori főtanácsadója a többi közt stratégiai központokat fog létrehozni. Sajtóhírek szerint Bannon vasárnap ismét találkozik Orbán Viktorral, aki egyre közelebb kerül a Salvini-Le Pen-Strache alkotta radikális jobboldali szövetséghez.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?