Hirdetés
Hirdetés

Közeledik a svájci frank a bűvös szinthez

Fellegi Tamás, 2018. április 17., 10:46

1,19 a frank az euróhoz képest, 1,20 volt a brókerbotrányokat is elindító ősrobbanás előtt: helyreállt az euró iránti bizalom, megszűnik a frank menekülővaluta státusza. Az amerikai tőzsdék emelkedtek, fontos szinthez ért az S&P 500 index. Európa kissé emelkedik, a BÉT-en csak egy kispapír mozdul.

Újabb izgalmak a svájci frankban: az egyharmad évtizeddel ezelőtt összeomlott (pontosabban felrobbant) deviza már majdnem elérte a robbanás előtti szintet. Akkor, 2015 januárjában a svájci jegybank az eurónkénti 1,20-as szinten bármennyi frankot eladott a vevőknek, és ígéretet is tet, hogy ezt bármeddig folytatja, de aztán hirtelen megrémült, és magára hagyta egyik pillanatról a másikra a piacot.

Néhány percig nem is volt értelmezhető kereskedés, majd a frank felugrott az 1 euró körüli szintre. A befektetők, akiknek lehetővé tették, hogy akár 100-szoros tőkeáttéttel is pozíciót nyissanak, pénzük sokszorosát vesztették el, a sok negatív számlaegyenleg megrengette a piacot, ez volt a végső döfés a Buda-Cash brókerháznak, majd a két másik összeomló cégnek is.

Hirdetés

Azóta eltelt bő 3 év, a frank iránti őrült kereslet megszűnt, miután az euró iránti bizalom is teljes mértékben helyreállt. A frank árfolyama elkezdett gyengülni, ez a folyamat tavaly felgyorsult, és most, íme, itt vagyunk egy hajszálnyira az egykori bűvös szinttől. Nem kétséges most már, hogy az árfolyam el is éri majd, a kérdés az, hogy utána jöhet-e még további érdemi gyengülés.

Euró/svájci frank, egy hónap
Euró/svájci frank, egy hónap

A tőzsdék teljesen megnyugodtak a múlt heti, Szíriával kapcsolatos félelmek után, az amerikai indexek szépen emelkedtek, az S&P 500 index elérte az 50 napos mozgóátlagot, onnan kissé visszaesett a kereskedés végére, 2678 ponton zárt.

S&P 500
S&P 500

A főbb európai piacok kisebb mértékben emelkednek, a DAX viszont 0,8 százalékos pluszban van, így kiemelkedik a mezőnyből, értéke 12 480 pont.

A hazai börzén szinte mérhetetlenek az árelmozdulások a tegnapi záráshoz képest, érdemi forgalom az OTP-ben van, az ár 11 270 forint. A kisebb papírok közül a SET mozdul komolyabban, 7 százalékkal emelkedik 278 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump kezében Európa jövője? Macron újabb álmai törhetnek össze ma

Trump kezében Európa jövője? Macron újabb álmai törhetnek össze ma

Párizs és Berlin összehangoltan lobbizik az USA által Oroszország ellen bevezetett szankciók mérséklése érdekében. Párizst különösen érzékenyen érintené, ha az egyre nagyobb befolyással bíró amerikai neokonzervatívok - köztük Bolton és Pompeo - megfúrnák az iráni megállapodást.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?