Hirdetés
Hirdetés

A válság után menteni kellett, mostanra hasítanak – kitalálod, melyik országról van szó?

Fellegi Tamás, 2018. április 16., 16:30

25 év után először költségvetési többlete lesz Portugáliának, miközben a válság után az országnak mentőprogramot kellett nyújtani. Beérett a fegyelmezett és a túlköltekezést megszüntető gazdaságpolitika, a GDP növekszik. Ezzel szinte minden ország rendbe jött az eurózónában, nem véletlen, hogy megnőtt a közös valuta iránti bizalom.

Portugália 1995 óta folyamatosan költségvetési hiánnyal küzdött, de lehet, hogy már korábban is így volt, de az Eurostat csak azóta vezeti a statisztikát. Most úgy tűnik, 2020-ban már többletes lesz a költségvetés, a GDP 0,25 százalékának megfelelő lesz az összeg, amennyivel az állam bevételei meg fogják haladni kiadásait. Ezzel az ország nem csak a válság óta, de több évtizede a legjobb teljesítményt nyújtja.

Mentőprogram

Az ország 2011-ben súlyos helyzetbe került, miután a válság nem megfelelő kezelése olyan eladósodáshoz vezetett, amely mellett a piac nem hitt azok visszafizethetőségében. Nem akarták tovább finanszírozni az országot, így annak mentőprogramhoz kellett folyamodnia, több kisebb eurózónás ország mellett. A mentőprogram pár éve sikeresen lezárult, az ország önállóan finanszírozza magát, most pedig még a költségvetési hiánytól is megszabadul.

Hirdetés

Felminősítés, alacsony kamatok

A siker a kiadások és bevételek egyensúlyba hozatala mellett az alacsony kamatszintekből is adódik: miután az S&P és a Fitch tavaly befektetési kategóriába emelte az ország adósságának besorolását, az eurózónában pedig az EKB kötvényvásárlási programjának köszönhetően páratlanul alacsonyak az államkötvény hozamok, így a befektetők rákaptak a portugál kötvényekre is, és alacsony kamatok mellett finanszírozzák az adósságot.

A grafikonon jól látszik, hogy mikor az ország mentőcsomagra szorult, 18 százalék volt a 10 éves államkötvény hozama, majd 2015 elejére, amikor az Európai Központi Bank megkezdte a kötvényvásárlást, másfél százalékig süllyedt. Ez akkor túlzott optimizmus volt, két év alatt visszakapaszkodott a szint 4 százalékig. Ekkor azonban már gyors volt a javulás, jöttek a felminősítések is, a szint most megint 1,65 százalék.

10 éve portugál állampapírhozam 10 évre visszamenőleg.
10 éve portugál állampapírhozam 10 évre visszamenőleg.

Kedvező gazdasági környezet

Igen fontos tényező a költségvetés javulásában az általános európai fellendülésből adódó gazdasági növekedés: nőtt a foglalkoztatottság, ami megnövelte a munkát terhelő adókból és járulékokból befolyó összeget, és csökkentette a munkanélküli segélyre fordítandó kiadásokat. A portugál pénzügyminisztérium szerint a gazdaság 2,7 százalékkal nőtt 2017-ben, a foglalkoztatottság 3,2 százalékkal nőtt, emellett erős volt az ingatlanpiac és a turizmus is.

Bankrendszer

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy magas, 14,6 százalékos a rossz hitelek aránya a bankok portfóliójában, igaz, ez 17,7 százalék volt egy évvel korábban. A korábban csődbe ment Banco Espirito Santo működőképes eszközeiből létrehozott Novo Banco 1,4 milliárd eurós veszteséget termelt tavaly, ami tőkepótlást tesz szükségessé. Ez részben az állami kölcsönből fog megvalósulni, vagyis nem sikerült még teljesen eljutni odáig, hogy ne kelljen közpénzből finanszírozni a bankrendszert, noha ez elsődleges cél az eurózónában.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Putyin trójai falova Budapesten? Mindent tagad az orosz kémvádak főszereplője

Putyin trójai falova Budapesten? Mindent tagad az orosz kémvádak főszereplője

Interjút adott a Financial Timesnak az a Nyikolaj Koszov, aki KGB-s apa, és kémnő anya gyermekeként vezeti a Budapestre költöző Nemzetközi Beruházási Bankot. Tagadja, hogy az IIB bármilyen politikai befolyás alatt állna, és egyúttal kiemelte az interjúban azt is, hogy a „fiú nem felelős a szüleiért."

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?