Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mit tesznek eközben Soros György és társai

Eidenpenz József, 2018. április 09., 13:05

Szépen zöldbe borultak ma az árfolyamjelzők a kriptodevizáknál, miután a Wall Street két nagyágyúja, a Soros és Rockefeller nevével fémjelzett cégek is az ágazat felé fordulnak. Ám lehet, hogy Rothschildék már régen beszálltak.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Ma 7100 dollár körül jár a bitcoin árfolyama, 1-2 százalékos pluszban. Harmadik napja lassan emelkedik, miután pénteken 6500 körül kéthavi mélypontot ért el. A kriptodeviza-sajtó ezt azzal magyarázza, hogy két Wall Street-i nagyágyú is a kriptodevizák felé fordult.

Pénteken a Bloomberg szellőztette meg a “családi irodához” közel álló forrásokra hivatkozva, hogy a Soros Fund Management makrobefektetési vezetője, Adam Fisher engedélyt kapott kriptodevizákba fektetni. Pedig január végén Davosban maga Soros Görgy még azt mondta, a kriptodevizák nem tölthetik be fizetőeszköz-szerepüket magas volatilitásuk miatt, és más konzervatívabb befektetőkhöz hasonlóan buborékot emlegetett.

Hirdetés

Közvetve azonban eddig is érdekelt volt már a Soros-birodalom az üzletágban, az Overstock.com internetes kereskedőház részvényein keresztül. Amelynek egyik érdekeltségét, annak ICO-ját (elsődleges érmekibocsátását) viszont nagyon vizsgálják a hatóságok, és a részvény is sokat esett azóta.

Mi történt az etherrel?

Igazán nagyot ma a második legnagyobb összértékű kriptodeviza, az ether drágult, hét százalék körüli mértékben 422 dollárra. Úgy tűnik, nagyobb hír nélkül, bár az is igaz, hogy ez a kriptodeviza mostanában alulteljesítő volt, ezért még így is eléggé olcsó bitcoinban számolva. (A BTC/ETH keresztárfolyam február elsején 0,1196 is volt, most csak 0,5952. Vagyis az ether nagyjából kétszer akkorát esett azóta, mint a bitcoin.)

Az évszázados mágnás Rockefeller-családról a Fortune magazin oldala azt írta, kockázatitőke-üzletáguk, a Venrock is a kriptovilág felé fordul. (Szójáték, venture+Rockefeller.) David Pakman, a Venrock egyik partnere szerint együttműködésbe kezdenek a CoinFund nevű kriptodeviza-társasággal, amely más vállalkozóknak segít felépíteni saját kriptodeviza-üzleteiket.

Pakman azt állítja, ők mások, mint a többi bitcoin-kereskedő, vagy kriptodeviza-hedge fund, amelyekből nagyon sok van. Ők hosszú távú kockázati befektetők. A CoinFund partnerei közé tartozik a YouNow közösségi videómegosztó és a Telegram chatprogram is – állítják. A Venrock és a CoinFund (valamint nagyon sokan mások) abban látják a blokklánc-technológia hatalmas előnyét, hogy kikapcsolja a költséges közvetítő szereplőket az üzleti életből.

A Newsbtc.com kriptodeviza-híroldal szerint már tavaly voltak arról pletykák, hogy egy másik milliárdos család, a jó bakári kapcsolatokkal rendelkező Rothschild a kriptodevizákba fektetett, mégpedig a GBTC befektetési társaságon keresztül. (Ennek egy éves hozama 681 százalék volt.)

Tavaly mintegy 167 kriptodevizákhoz kapcsolódó hedge fund-ot hoztak létre, az idén további 20-at. (Az Autonomous Research adatai szerint, a Fortune egy másik cikke alapján.) Az idén azonban már meg is szűnt jó néhány.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?