Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mit tesznek eközben Soros György és társai

Eidenpenz József, 2018. április 09., 13:05

Szépen zöldbe borultak ma az árfolyamjelzők a kriptodevizáknál, miután a Wall Street két nagyágyúja, a Soros és Rockefeller nevével fémjelzett cégek is az ágazat felé fordulnak. Ám lehet, hogy Rothschildék már régen beszálltak.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Ma 7100 dollár körül jár a bitcoin árfolyama, 1-2 százalékos pluszban. Harmadik napja lassan emelkedik, miután pénteken 6500 körül kéthavi mélypontot ért el. A kriptodeviza-sajtó ezt azzal magyarázza, hogy két Wall Street-i nagyágyú is a kriptodevizák felé fordult.

Pénteken a Bloomberg szellőztette meg a “családi irodához” közel álló forrásokra hivatkozva, hogy a Soros Fund Management makrobefektetési vezetője, Adam Fisher engedélyt kapott kriptodevizákba fektetni. Pedig január végén Davosban maga Soros Görgy még azt mondta, a kriptodevizák nem tölthetik be fizetőeszköz-szerepüket magas volatilitásuk miatt, és más konzervatívabb befektetőkhöz hasonlóan buborékot emlegetett.

Hirdetés

Közvetve azonban eddig is érdekelt volt már a Soros-birodalom az üzletágban, az Overstock.com internetes kereskedőház részvényein keresztül. Amelynek egyik érdekeltségét, annak ICO-ját (elsődleges érmekibocsátását) viszont nagyon vizsgálják a hatóságok, és a részvény is sokat esett azóta.

Mi történt az etherrel?

Igazán nagyot ma a második legnagyobb összértékű kriptodeviza, az ether drágult, hét százalék körüli mértékben 422 dollárra. Úgy tűnik, nagyobb hír nélkül, bár az is igaz, hogy ez a kriptodeviza mostanában alulteljesítő volt, ezért még így is eléggé olcsó bitcoinban számolva. (A BTC/ETH keresztárfolyam február elsején 0,1196 is volt, most csak 0,5952. Vagyis az ether nagyjából kétszer akkorát esett azóta, mint a bitcoin.)

Az évszázados mágnás Rockefeller-családról a Fortune magazin oldala azt írta, kockázatitőke-üzletáguk, a Venrock is a kriptovilág felé fordul. (Szójáték, venture+Rockefeller.) David Pakman, a Venrock egyik partnere szerint együttműködésbe kezdenek a CoinFund nevű kriptodeviza-társasággal, amely más vállalkozóknak segít felépíteni saját kriptodeviza-üzleteiket.

Pakman azt állítja, ők mások, mint a többi bitcoin-kereskedő, vagy kriptodeviza-hedge fund, amelyekből nagyon sok van. Ők hosszú távú kockázati befektetők. A CoinFund partnerei közé tartozik a YouNow közösségi videómegosztó és a Telegram chatprogram is – állítják. A Venrock és a CoinFund (valamint nagyon sokan mások) abban látják a blokklánc-technológia hatalmas előnyét, hogy kikapcsolja a költséges közvetítő szereplőket az üzleti életből.

A Newsbtc.com kriptodeviza-híroldal szerint már tavaly voltak arról pletykák, hogy egy másik milliárdos család, a jó bakári kapcsolatokkal rendelkező Rothschild a kriptodevizákba fektetett, mégpedig a GBTC befektetési társaságon keresztül. (Ennek egy éves hozama 681 százalék volt.)

Tavaly mintegy 167 kriptodevizákhoz kapcsolódó hedge fund-ot hoztak létre, az idén további 20-at. (Az Autonomous Research adatai szerint, a Fortune egy másik cikke alapján.) Az idén azonban már meg is szűnt jó néhány.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?