Hirdetés
Hirdetés

Mentik a török lírát, zuhan a bitcoin

Fellegi Tamás, 2018. május 24., 10:33

A török jegybank kamatot emelt, hogy megállítsa a líra zuhanását, ezt komoly ugrás követte az árfolyamban, de újra gyengül a török fizetőeszköz. Nagyot estek a kriptodevizák, igaz, volt honnan. A tőzsdék megnyugodtak, Amerika nagyon stabil, nálunk a Mol és az OTP emelkedik a tegnapi nagy esés után.

Napok óta lázban tartja a devizapiacokat a török líra gyorsuló esése. Tegnap végül a török jegybank 300 bázispontos emelés mellett döntött, amire a két nap alatt 10 százalékkal zuhanó líra hirtelen 7-8 százalékot felpattant: míg a leggyengébb ponton 5,75 lírát adtak az euróért, addig a felpattanás után csak 5,32-t. Azóta újra gyengülés mutatkozik, 5,47 az árfolyam, kérdés, hogy megszakad-e a spriál, esetleg megindul-e egy komolyabb korrekció.

Euró/török líra
Euró/török líra

A forint gyenge maradt, 319 az euróhoz képest, és a cseh korona is szerényen teljesít: 25,80 az euróhoz képest.

Hirdetés

Tegnap felbolydult a kriptodevizák piaca is: a bitcoin 10 százalékal esett, és a többi kriptodeviza is hasonló mozgást mutatott. Az utóbbi pár hétben nagyot emelkedtek ezek az eszközök az előző mélypont óta, ennek pedig nem volt különösebb oka, hisz fundamentális érték továbbra sincs ezen eszközök mögött, így a mostani esés nem meglepő. A bitcoin a hónap elején még a 10 ezer dollárt ostromolta, most 7600 az ár. Az összes kriptodeviza együttes piaci értéke bő két hete 470 milliárd dollár volt, most 330 milliárd.

Az amerikai tőzsdéken tegnap kisebb emelkedés zajlott, nagyon erős a piac, nem tudja egyelőre megviselni semmi olyan esemény, ami más piacokon ijedelmet okoz. Ma a tegnap nagyot zuhanó európai piacok is mérsékelten emelkednek, a tegnap ugyancsak megviselődött BUX pedig fél százalékkal van feljebb, 35 700 ponton.

Leginkább a Mol emelkedik, másfél százalékkal, 2584 forintig, az OTP nyeresége 0,3 százalék, ára 10 230 forint.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?