Hirdetés

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

Csabai Károly, 2020. január 20., 18:21

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdába rúghatnak.

Eszerint a befektetők – beleértve a jegybankokat is – újabb geopolitikai fenyegetésekkel találhatják szemben magukat, míg a korábbi gondok megoldás helyett csupán elodázódtak. Emellett a világszerte alacsony kamatkörnyezet a részvények árát és értékeltségét egyaránt extrém magas szinteken tarthatja. Bár a befektetők előreláthatóan még nem vonulnak ki a kockázatos eszközök piacáról, több jel utal arra, hogy a portfólióik kockázatát a menedékeszközök – mint amilyen az arany is – folyamatos vételével csökkentik.

Az arany rövid- és középtávú tartásának legfőbb támogatója a többi eszközhöz képest jelenleg nagyon alacsony alternatíva költsége – idézi az Arany Világtanács jelentéséből a Conclude. A sárga nemesfém – mivel nincs adóskockázata – nem fizet osztalékot vagy kamatot, emiatt sok befektető ódzkodik az aranyvásárlástól. De a jelenlegi környezetben, amikor a fejlett piacok államkötvényeinek 90 százalékát negatív reálhozammal kereskedik, gyakorlatilag megszűnik az arany alternatíva költsége. Ezt támogatja az aranyárfolyam és a negatív reálhozamú államadósság növekedése között az elmúlt négy évben kimutatható erős pozitív korreláció is.

Hirdetés

Az Arany Világtanács szerint nem várható az alacsony kamatkörnyezet megszűnése a közeljövőben. Sok jegybank – a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta a legnagyobb számban – vágott a kamatokon és/vagy mennyiségi lazító politikát folytat.

Növekvő volatilitás

Az arany a monetáris politika szűkről lazára való váltást követő 12-24 hónapban tipikusan jól teljesít. Miközben amikor a reálhozamok negatívak voltak, az arany havi hozama a kétszerese volt a hosszú távú átlagosnak, de még az enyhén pozitív reálkamatok sem képesek az aranyár leszorítására. Az Arany Világtanács kimutatása szerint csak jelentősen magasabb kamatok mellett volt tartósan negatív hozamra példa az arany piacán – ami a jelen piaci környezetben szinte elképzelhetetlen.

Az aranyár növekedésével párhuzamosan nőtt a sárga nemesfém volatilitása is 2019-ben, de – hasonlóan más eszközökhöz – jelentősen a hosszú távú átlag alatt maradt.

Az Arany Világtanács nem várja a volatilitás csökkenését, sőt a gazdasági és politikai környezet romlásával összhangban a kilengések növekedését vizionálja.

Felmérések szerint a közgazdászok pozitív növekedést várnak a legtöbb országban 2020-ban, egyesek viszont 2021-2022-ben már a főbb gazdaságok visszaesését jósolja. Ám az előrejelzések szerint a globális gazdasági növekedés már idén lassulhat 2019-hez képest. Ez az aranyár-volatilitás növekedésével együtt az ékszer- és a technológiai szektor aranykeresletének csökkenését eredményezheti 2020-ban.

A kínai gazdasági növekedés lassulása és a hétköznapi áruk áremelkedése sokba kerülhet a távol-keleti fogyasztóknak. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások pozitív kimenetele adhat némi reményt átmenetileg, de a bizonytalanságok továbbra is megmaradnak. A fogyasztók emiatt elfordulhatnak a luxuscikkektől, ami nyomás alá helyezheti Kína ékszerkeresletét. A fiatalabb fogyasztók pedig az innovatív dizájnú ékszereket jobban keresik a hagyományos, nagysúlyú ékszerek helyett, ami a magasabb aranytartalmú ékszerekről a kis súlyú, divatosabb ékszerekre való áttérés trendjét vetíti előre 2020-ban is.

Az Arany Világtanács várakozásai szerint az elmúlt évek aranyár-felhajtó tényezői 2020-ban is velünk maradnak. Elemzésükben kiemelték a következőket:

  • A pénzügyi és geopolitikai bizonytalanságok és az alacsony kamatok tovább támogatják az arany iránti befektetői keresletet.
  • A jegybankok aranyvételei továbbra is jelentősek maradnak, noha elmaradhatnak az utóbbi időszak csúcsaitól.
  • A spekulatív pozíciók és a lendület növelhetik az aranyár volatilitását.
  • Indiában és Kínában az aranyár volatilitása és a várhatóan gyengülő gazdasági teljesítmény csökkenthetik az arany rövid távú fogyasztói keresletét, amit hosszú távon a strukturális gazdasági reformok ellensúlyozhatnak.

Indiai, kínai hatás

Az aranyra is kivetett indiai általános forgalmi adó a 2017-es bevezetése óta sok kategóriában emelkedett. Ezen túlmenően a sárga nemesfémek importvámja 10-ről 12,5 százalékra nőtt. Amíg a gazdasági növekedést serkentő adócsökkentések érvénybe nem lépnek – amire várhatóan 2021-ig nem kerül sor – a magas adóterhek tovább súlyosbítják a rekordmagas helyi aranyárak hatását a fogyasztásra. Bár az aranyékszerek kötelező fémjelzésének év eleji bevezetése növelheti a fogyasztói bizalmat, a negatív hatások miatt az Arany Világtanács 2020-ban is gyengébb ékszerkeresletet vár az indiai piacon.

Indiában és Kínában jelentős reformokat vezetnek be a gazdasági növekedés és a belső fogyasztás erősítésére. Az „egy övezet, egy út” kezdeményezés tovább erősítheti Kína regionális szerepét és csökkentheti a Nyugattól való függését. Indiában a kereskedelmi struktúra rendbetételét és a transzparencia növelését célzó intézkedések növelhetik a bizalmat és serkenthetik a gazdasági növekedést. Az Arany Világtanács várakozásai szerint ezek a hatások hosszútávon pozitívan fogják befolyásolni az indiai és kínai aranykeresletet.

Ami a gazdaságnak jó, az az aranynak rossz

Az arany 4 százalékos ralit produkált 2019 decemberében, majd további 6 százalékkal erősödve, január 7-én hétéves árfolyamcsúcsot döntött. Ennek hátterében egyéb tényezők mellett főként az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus állt. Bár ennek enyhülése miatt a sárga nemesfém kitörése csak átmeneti volt, az arany jelenleg is 1550-1560 dollár/uncia körüli árfolyamon, azaz 2,6 százalékkal magasabban cserél gazdát, mint tavaly év végén – jegyzi meg a Conclude.

Az Arany Világtanács várakozása szerint rövidtávon a spekulatív befektetők pozicionáltsága fogja a legnagyobb mértékben befolyásolni az aranyárfolyamot, közép- és hosszútávon azonban a fundamentumok változatlansága mellett pozitív teljesítményt várnak az aranytól 2020-ban is.

Negatívan hathat ugyanakkor a sárga nemesfémre a piaci hangulat javulása. Ilyen lenne, ha például a piaci szereplők által észlelt vélt vagy valós kockázatok csökkennének, visszatérne a globális gazdasági növekedésbe vetett hit, vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve más vezető központi bank szigorítana a kamatpolitikáján.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?