Hirdetés
Hirdetés

Összeomlottak a kriptodevizák, a bitcoin túlélte

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 09., 06:07

Minden arra utal, hogy a józan ész kezd hatni ezen a különös piacon. Óriási mánia volt, pedig nem lehetett eleget hangsúlyozni, hogy a legtöbb kriptodeviza mögött nincs érték. A technológia, amire épül az egész iparág, máshol teremt értéket. Most a nyári napokban mintha elfáradtak volna a csalódott befektetők.

230 milliárd dollárra zsugorodott az összes kriptodeviza összértéke, ami a legalacsonyabb szint azóta, hogy novemberben, amikor a legnagyobb kripto-őrület tetőzött, több mint 800 milliárd dollárt ért el. Ráadásul ennek közel felét adja most a bitcoin, így az összes többi kriptodeviza bő 110 milliárd dollárt ér. Nem mintha ez kevés lenne ahhoz képest, hogy a legtöbbjük fabatkát sem ér, de azt jól mutatja ez a szám, hogy a tavaly év végén kicsúcsosodott mánia véget ért.

A remény hal meg utoljára

Sokan és sokszor hangsúlyozták, hogy a kriptodevizák többsége két oknál fogva van halálra ítélve: az egyik az, hogy nincs mögöttük tényleges érték, a másik pedig, hogy egyre több új kriptodevizát teremtenek, így ezek összessége óhatatlanul elinflálódik. A coinmarketcap.com oldal szerint már 1780 van belőlük, és nyilván mindaddig létrehoznak újabbakat, amíg van, aki megveszi őket drágábban, mint amibe a művelet a létrehozónak került.

Hirdetés

Azok pedig, akik megvették őket, és elhitték a róluk szóló meséket, most már háromnegyed éve hiába várják, hogy ezek igazak legyenek, és az árfolyamok emelkedjenek. Az eső trend a legtöbb kriptodevizában azóta szakadatlan, újabb és újabb mélypontokat érnek el az árfolyamok. Új érdeklődők egyre kevésbé vannak, hisz aki hajlott rá, hogy bízzon ezekben az instrumentumokban, már rég megtette tétjeit, aki pedig olcsóbb árfolyamokat várt, ugyancsak teljesült az óhaja, és megvette olcsóbban. Lehet venni még olcsóbban, de már megteltek a vevők, az áresés gyorsul.

Putyincoin

Természetesen nem egyforma mértékben hanyatlanak az egyes instrumentumok: az ethereum, amely a második legnagyobb szereplő a bitcoin után és komoly bizalom övezi, a novemberi tetőhöz képest „csak” a negyedére esett, de még így is közel 37 milliárd dollárt ér a sorozat, míg a harmadik helyezett ripple, amelyben általános volt a csodavárás, a tizedére esett. Hogy egy érdekességet is említsünk: a putyincoin, melyet nyilvánvalóan poénból hoztak létre, huszadára esett, a ponzicoin, amelynek neve is azt jelzi, hogy pilótajátékról van szó, a tizedére, de ebben eleve nem volt nagy emelkedés sem, érthetően.

A bitcoin még kitart

Érdekes viszont, hogy a bitcoin relatív erőt mutat, még nem esett új mélypontra, bár nincs messze tőle. Az első, és sokáig egyetlen kriptodevizára komolyabban tekintenek a befektetők, arra gondolnak, hogy ha az egész iparágnak mégis lesz bármiféle értéke, akkor abból leginkább a bitcoin fog profitálni. Ez inkább csak lélektani kérdés lehet, mivel fundamentálisan ugyanúgy nincs semmi mögötte, mint a legtöbb mögött, ráadásul elég idő eltelt már ahhoz, hogy kiderüljön: semmilyen pénzfunkciót nem tudott igazán átvenni a jegybanki valutáktól.

Azért jól meg lehetett gazdagodni

Mindazonáltal a kriptodevizákban nagyon is megvolt a jó lehetőség, az ügyes spekulánsok jókor, a kezdetek kezdetén, vagy a mánia elszabadulásakor szálltak be, és időben kiugrottak, akár még az emelkedő szakaszban, akár az első komolyabb fordulós jelzések után (nem volt újabb tető, ellenben alacsonyabb aljak és tetők formálódtak az árfolyam grafikonján). Azok jártak jól, akik a többiek hiedelmeire és reményeire építettek, és azok rosszul, akik elhitték a fundamentális értékről szóló hamis híreszteléseket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez a karácsony más, mint a többi - mit tud a hitelkártyás részletfizetés?

Ez a karácsony más, mint a többi - mit tud a hitelkártyás részletfizetés?

Több mint egy éve indult el a Mastercard Részletfizetés, amely mára több mint 150 ezer kártyán vált elérhetővé. Kovács Szabolccsal, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetőjével beszélgettünk a bankkártyás részletfizetési szolgáltatás kínálta lehetőségekről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?