Hirdetés
Hirdetés

Pénzünk dupláját is bukhatjuk a tőzsdei bitcoinnal, de meg is gazdagodhatunk rajta

Fellegi Tamás, 2017. december 15., 11:25

Csendesek ma részvénypiacok, még az úgynevezett Mészáros-részvények is megpihentek. A devizapiacok is olyanok, mintha a befektetők már karácsonyoznának, az árupiacokon sem történik érdemi esemény, így utánanéztünk, mekkora tőkeáttéttel lehet bitcoint adni vagy venni a chicagói határidős tőzsdén.

Rendkívül visszafogott a kereskedés ma a világ tőzsdéin, és az elmúlt napokhoz képest a hazai börze is csendesebb. A hét folyamán a Konzum különféle ügyleteinek bejelentése hozta lázba a befektetőket, lelkesen vették a Konzumot, még lelkesebben a CIG Pannóniát, ami immár részben a Konzum tulajdonában lesz.

Ma már ezek a papírok is kezdenek nyugalomba jutni, a CIG Pannónia tegnapi záróárán, 480 forinton forog, a Konzum másfél százalékkal van lejjebb, 3400 forinton.

Hirdetés

A klasszikus papírok közül a Richter van jó formában, 0,8 százalékkal 6467 forintig emelkedik, a Mol viszont 0,7 százalékkal csökken 3027 forintig, az OTP 0,3 százalékkal van lejjebb 10 350 forinton.

A befektetőket az elmúlt hetekben világszerte a bitcoin izgatta leginkább, az elmúlt hónapokban az árfolyam sokszorosára emelkedett. A nagy érdeklődésre való tekintettel a chicagói CBOE tőzsde határidős szekciója, a CFE pár napja bevezette a határidős bitcoin kontraktust, így egy különösen kockázatos termékre egy különösen kockázatos derivatívumot hozott létre.

Más határidős termékekkel szemben azonban viszonylag óvatosan határozták meg a fedezeti követelményeket, vagyis azt, hogy adott méretű ügylethez mennyi pénzt kell befizetni. Nos, a szabályzat úgy szól, hogy a megnyitni kívánt kontraktus aktuális értékének 40 százalékát kell alapletétként, és további 10 százalékot változó letétként befizetni. Gyakorlatilag tehát a nyitni kívánt pozíció értékének közel felét le kell tennünk, persze ha rossz irányba változik az árfolyam, naponta újabb befizetését kérhetnek tőlünk, vagy le kell zárni pozíciónkat.

Így ha az árfolyam a duplájára emelkedik, pénzünket megnégyszerezhetjük, ha viszont a felére esik, egész pénzünket elveszítjük. Ennél jóval nagyobb hazardírozást szoktak engedni a határidős termékeknél, de itt bölcsen abból indultak ki, hogy ismeretlen maga az alaptermék, így akkor se képződjenek negatív egyenlegek a számlákon, ha az árfolyam egy nap alatt a felére esik. Persze a másik irányban is történhet ilyen balesetet: mint minden határidős termékből, ebből is lehet short pozíciót nyitni, ebben az esetben akkor veszhet el pénzünk kétszerese, ha hirtelen a duplájára emelkedik az ár.

Bitcoin
Bitcoin

A tőzsdei termék megjelenése óta egyébként viszonylag stabil az ár: 16-17 ezer dollár körül van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?